Klientka zwróciła mi zakupiony towar nie informując wcześniej o tym. Towar zamówiła za pobraniem kurierem in post, a odesłała pocztą polską sama opłacając przesyłkę. Czy muszę zwracać koszty przesyłki? Jeżeli tak to za kuriera czy pocztę polską? Proszę pomóżcie, bo już się sama pogubiłam 🙂
@sklepiksenpaia Jeśli klientka odstąpiła od umowy bez podania przyczyny, powinnaś jej oddać cenę towaru + koszt wysyłki do niej. Ona odsyła na swój koszt.
Jeśli to zwrot w ramach reklamacji, z powodu wad lub niezgodności z opisem, powinnaś jej oddać wszystkie koszty.
@sklepiksenpaia Klienta odsyła na swój koszt, a Ty oddajesz za towar i najtańszą dostawę jaką masz w aukcji ( powiedzmy pobranie kosztowało 16 zł a masz pocztę za 8 zł to oddajesz towar X + 8 zł )
Powyżej mały błąd co do kosztów przesyłki przy zwrocie 🙂
Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia rzeczy inny niż najtańszy
zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest
zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.
Dziękuję za odpowiedź 🙂
@kostas11 Powyżej nie ma żadnego błędu. Zmniejszanie kwoty nie jest obowiązkowe.
😂
A co w sytuacji gdy klient wybrał przesyłkę darmową w ramach Smart Allegro, ale dopłacił dodatkowo 4,99 do przesyłki pobraniowej, Rozumiem, że tej opłaty dodatkowej nie zwracam?
@jbut_sklep zwracasz
Ale jest to opłata dodatkowa, nie opłata za przesyłkę, ja za przesyłkę pobraniowa do klientki płacę 19 zł ona tylko 4,99 a zwrot ma darmowy. Jest jakaś podstawa prawna która to reguluje? @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@jbut_sklep jest to opłata za przesyłkę pobraniową, dlatego też przy zwrocie powinieneś oddać także 4,99 zł
Syrena_zT - ależ to jest przecież jakiś totalny absurd.
Sugeruję Ci zapoznanie się z polskim prawem i regulaminem Allegro, Twoja wypowiedź narusza wszystkie prawa i regulaminy.
No, ale może mam już jakieś ubytki w "wiedzy", a może w prawie coś się zmieniło?
Dlaczego sprzedawca ma zwracać kupującemu koszt przesyłki za pobraniem? - Jakiś punkt regulaminu Allegro lub prawny do przytoczenia? - Bo tak na samą "gębę" to nikt nie uwierzy.
Dodatkowo - standardem jest, że przy zwrotach sprzedawcy nie zwracają kosztów przesyłki. To standard - ja w opisie aukcji wszystko dokładnie piszę, nie ma takiej możliwości, żeby kupujący po przeczytaniu opisu aukcji źle dobrał część zamienną - zamieszczam informacje opisowe i obrazkowe, dla tych, co mają problemy z czytaniem. I tak są zwroty.
I teraz też nie będę w takich przypadkach zwracał kosztów przesyłki - bo kupujący nie przeczytał opisu aukcji i jako powód podaje: "nie pasuje mi".
?
@AGD-SERVICE jakie prawa i regulaminy narusza moja wypowiedź, według Ciebie?
Autor posta pytał, czy powinien w przypadku odstępienia zwrócić opłatę za przesyłkę pobraniową, którą poniósł klient. Odpowiedź brzmi: tak. Oczekujemy zwrotu tej kwoty (4,99).
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi:
"Oprócz równowartości ceny towaru sprzedawca powinien zwrócić konsumentowi koszty doręczenia mu zamówionego towaru – do wysokości odpowiadającej najtańszej opcji przesyłki dostępnej w danej ofercie."
Podstawa prawna art. 33 i 34 ust. 2 i 4 ustawy o prawach konsumenta
@Syrena_zT problem w tym że opłata którą klient dopłacił nie dotyczyła samej wysyłki (przesyłka była darmowa) on opłacił opcję pobrania czyli usługi doliczanej dodatkowo. to tak jak by za przelew ktoś zapłacił 1,45 i żądał od nas zwrotu kwoty za produkt i za prowizję którą zabrał pośrednik. Bo wg. tego co Pani tłumaczy należy to tak rozumieć.
@Syrena_zT "Autor posta pytał, czy powinien w przypadku odstępienia zwrócić opłatę za przesyłkę pobraniową, którą poniósł klient. Odpowiedź brzmi: tak. Oczekujemy zwrotu tej kwoty (4,99). "
Ale oczekujecie bo tego wymaga prawo czy po prostu... oczekujecie?
Regulamin SMART mówi: "Za Dostawę za Pobraniem Smart pobierana jest dodatkowa opłata."
(to jest regulamin umowy gdzie stronami są kupujący oraz Allegro)
Dodatkowa opłata jest naliczana przez Allegro a nie przez sprzedającego więc mi się wydaje, że to Allegro powinno zwracać tą opłatę a nie sprzedający 🙂
Tego bym oczekiwał.
"Oprócz równowartości ceny towaru sprzedawca powinien zwrócić konsumentowi koszty doręczenia mu zamówionego towaru – do wysokości odpowiadającej najtańszej opcji przesyłki dostępnej w danej ofercie."
4,99 zł to nie jest koszt doręczenia towaru - to jest opłata dodatkowa naliczana przez Allegro.
Chyba cały czas debatują nad odpowiedzią:D Allina się zacięła już przy pierwszym pytaniu.
@jbut_sklep Myślę, że to jest dosyć istotna kwestia którą warto doprecyzować. Dać jakieś oficjalne stanowisko.
Samo to, że Allegro tego 'oczekuje' nie wygląda zbyt oficjalnie. 🤔
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Syrena_zT tu bym dyskutował z waszej pomocy:
Dostawa będzie dla Ciebie darmowa, jednak opcja płatności przy odbiorze jest usługą dodatkową. Jeśli się na nią zdecydujesz, zapłacisz 4,99 zł – za każdą przesyłkę z zamówienia.
*Płatność przy odbiorze to usługa dodatkowa, jaką oferują przewoźnicy. Dlatego gdy w ramach Allegro Smart! wybierzesz metodę dostawy z płatnością przy odbiorze, zapłacisz 4,99 zł za – za każdą przesyłkę z zamówienia.
Ustawa jasno mówi:
Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia towaru inny niż najtańszy
zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest
zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.
@kostas11 Na moje sprawa jest raczej jasna - 4,99 zł opłaty dodatkowej to rzecz opisana w regulaminie usługi którą kupujący zawiera z Allegro a nie ze sprzedającym.
Czemu sprzedający miałby zwracać kupującemu koszty jakiś usług dodatkowych które zostały naliczone na podstawie jakiegoś tam regulaminu usługi zawartej nie z nim.
dokładnie, przesyłka była za 0 zł, a 4,99zł to dodatkowa opłata za opcję płatności gotówkowej. Ja ją płacę a użytkownik zwraca produkt, a opcji płatności gotówką już skorzystał, czyli zjadł ciastko i już nie ma możliwości go oddać. @Syrena_zT rozumiecie różnice?