Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich. Mam takie pytanie, a mianowicie: spółka z ograniczoną odpowiedzialnością zakupiła towary na fakturę VAT, po czym po 3 dniach od odebrania przesyłki zgłosiła zwrot " bez podania przyczyny". Czy mam obowiązek odebrania tego zwrotu??? Z tego, co wiem to sp. z o.o. nie mają praw konsumenta i nie mogą ot tak sobie zwrócić zakupionego towaru.
Cześć, @Mariusz0084. Teoretycznie prawo do odstąpienia od umowy nie obowiązuje w wypadku transakcji niekonsumenckich, ale możecie porozumieć się między sobą i wspólnie ustalić warunki zwrotu.
Jeśli jednak w warunkach zwrotu w ofercie podałeś informację, że Przyjmuję zwroty od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego – tylko allegro.pl), to powinieneś taki zwrot u siebie przyjąć.
jeżeli w ofercie podałeś
Nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego)
to nie musisz przyjmować takiego zwrotu
lub porozumiewać się między sobą
zawsze mnie ciekawiło dlaczego allegro i na podstawie jakich przepisów, na tym etapie, już po zawarciu umowy, dopuszcza jakieś negocjacje, a zabrania wykonywania tego przed jej zawarciem
@MiMary takie kwestie ustala się przed zawarciem prawnie wiążącej umowy
Mam taki zapis, że nie przyjmuję zwrotów od firm. Jednak niejednokrotnie, kiedy przed dokonaniem zwrotu Kupujący ( Sp. z o.o.) konsultował się ze mną ( czy to telefonicznie, czy przez wiadomości) i mówił, że chciałby towar zwrócić, jeśli przyjmę zwrot, to szedłem "na rękę" i przyjmowałem. Jednak w tym przypadku Kupujący po prostu nadał paczkę zwrotną nie odpowiadając na moją wiadomość, którą wysłałem mu po informacji o "zgłoszeniu zwrotu przez Allegro" o tym, że w związku z zakupem n FV na Sp. z o.o. że nie przyjmuję zwrotów od firm, co jest też zawarte w ofercie. I teraz mam dylemat, odebrać paczkę- co spowoduje przyjęcie zwrotu, czy po prostu jej nie odbierać i czekać na ruch Kupującego. Nie chciałbym napiętrzać problemów, ale Kupujący nie reaguje na wiadomości z mojej strony.
@Mariusz0084 nie musisz paczki odbierać , odstąpienie od umowy w tym przypadku nie ma umocowania Prawnego , w związku z tym nie zobowiązuje żadnej ze stron do podejmowania jakichkolwiek działań .
@Mariusz0084 cóż zależy jak dużo masz negatywów i czy możesz sobie pozwolić na ewentualny spadek jakości sprzedaży.
W zasadzie jak pisze @mdrogeria nieodebranie paczki i odmowa zwrotu byłyby zgodne z prawem. Z drugiej strony niemal na pewno skonczy sie to "subiektywną opinią" niewykluczone że także dyskusją i wypłatą z AOK bez obciązania sprzedajacego........
Ot i tak to przepisy często mijają sie z rzeczywistością .Niby masz prawo ale dla własnego dobra lepiej z niego nie korzystać .......
Czy nie można zrobić w systemie zakupowym Allegro, takiej opcji, że jeśli zakup był robiony na cele firmowe na fakturę VAT, to podczas zgłaszania zwrotu przez Kupującego byłaby jakaś blokada możliwości wygenerowania zwrotu oraz informacja, że w związku z zakupem na FV należy skontaktować się ze Sprzedającym w celu ustalenia warunków zwrotu??? Wtedy info do Sprzedawcy o chęci dokonania zwrotu i kliknięcie "akceptuj" lub "odrzuć". Byłoby to bardzo duże ułatwienie, bo kupujący np. na Sp. z o.o. bez jakichkolwiek ustaleń klika zgłoś zwrot i odsyła towar pomimo tego, że zwrot mu się nie należy.