Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie jak poprawnie interpretować zapis o tym, że konsument ma prawo do zwrotu towaru w ciągu 14 dni.
Klient dokonał zakupu, a po kilku dniach od doręczenia zrobił automatyczny zwrot ponieważ ,,zakup byl przez pomyłkę". Zastanawiam się co w przypadku gdy produkt jest opakowany i nosi ślady użytkowania - jest to smartwatch.
Czy każdorazowo trzeba taki wniosek rozpatrywać pozytywnie i zwrócić 100 % środków?
Dodatkowo opakowanie jest delikatnie rozdarte więc nie mogę tego sprzedac jako produkt nowy.
Proszę o informację jak zgodnie z prawem rozwiązać problem?
@Nevon_eu jeśli uważasz , że w wyniku nieuprawnionego działania klienta przedmiot utracił na wartości Masz prawo obniżyć kwotę zwrotu środków stosownie argumentując to w decyzji zwrotowej .
@Nevon_eu konsument ma prawo do zwrotu, a Ty masz prawo do pomniejszenia kwoty zwrotu i nie musisz za każdym razem zwracać 100%, ale zwrot musisz przyjąć
@Nevon_eu na twoje pytanie odpowiada art 34 p 4 ustawy konsumenckiej
@az1rael aż chciało by się przytoczyć cytat @mdrogeria , "@Nevon_eu przecież jesteś przedsiębiorcą"😉
sprzedaż przez internet a w szczególności przez Allegro staję się już pomału hardcorem w tym kraju z tym chorym prawem - co kupujący wszystko może - a srzedający także duuuużo może - ale tylko na papierku. Bo weź obniż wartość przedmiotu to masz negatywa jak nic - a allegro powie - subiektywne **piiip**ulamentu.
Ja jestem pełny podziwu dla tych co sprzedają tu drogie rzeczy - to chyba trzeba mieć armię prawników....
Dla porównania - sprzedałem maskę na halloween - ktoś kupił ją bez smarta - maska koło 6zł, dostawa koło 15zł - oddał wp...du po halloween ( bezszczelność ludzka nie zna granic )
Co mu zrobisz ?
wypożyczalnia / sponsoring / żerowanie na - to obecnie sprzedawcy na Allegro -
@-Outlet-Butik- na allegro świat się nie kończy 😄
no nie - nie kończy - ale widzę jak się pewne kategorie na Allegro - "kończą" - głównie przez ceny z kosmosu oraz totalny bałagan.
Jestem kupujacym na Allegro od ...hmm zawsze do.... w sumie tamtego roku - katalog produktów odstraszył mnie od zakupów tutaj ( a kupowałem przez allegro przez lata w sumie - wszystko ) - i uwaga - żyję i to lepiej 😛