Když nakoupím na účtu business, tak zaplatím stejnou cenu jako bych nakoupil jako na soukromém účtu. to je v pořádku, ovšem bych očekával že když mám zadané NIP (české DIČ) tak mi prodejce vrátí VAT (česky DPH) nazpět na účet. Místo toho dostanu pouze fakturu s 0% VAT (0% DPH), takže se už nic nekoná. Nemohu si nárokovat vrácení DPH ani v česku. Jediný, kdo na to je dobře je prodejce, protože ten vlastně žádné DPH neodvede, ale navýší o něj konečnou cenu. Příklad zboží za 123,-PLN (23%DPH), nákup přes BUSINESS platím prodejci 123,- PLN, ovšem dostávám fakturu s 0% DPH, takže prodejce dostane o 23% (100 PLN + 23 PLN DPH, které měl vrátit mě nebo odvést státu) ceny více a já už nedostanu nazpět nic.
Můžete mi poradit jestli to vidím správně?
Zdravím @Client:111828062, díky za zprávu a pokusím se vše objasnit. Začněme samotnými daňovými povinostmi. Pokud nákup proběhne v rámci EU (typicky od polského prodejce do Česka) a oba jste plátci DPH, je povinnost DPH odvést na straně příjemce (tedy Vaší) - tzv. přenesená daňová povinnost. V takovou chvíli tak musí nákup proběhnout v netto cenách a příslušnou daň pak odvedete Vy u nás. I proto netto ceny ukazujeme jako primární v celém procesu nákupu, abyste pak přesně věděl, jakou daň následně máte odvést po zaplacení a doručení zboží.
Tady se pak dostáváme k té poslední uživatelské překážce v celém procesu, a sice, že nákup je finálně placen včetně daně. Víme o tom, že ideální by bylo rovnou nákup provést a zaplatit v netto ceně (a pracujeme na tom! 🙂 ), ale aktuálně to vypadá následovně.
Nákup uhradíte včetně daně a poté je potřeba se s prodejcem spojit, například přes Centrum zpráv a zařídit s ním vratku daně. K tomu pomáhá i ověření jak Vás, tak prodejce, že jste oba plátci DPH (lze provést v Sales Centru). Tím pak odpadá nutnost dalších kontrol a zbývá tak "jen" vrácení částky daně. V žádném kroku rozhodně nechceme, aby jeden nebo druhý účastník transakce byl jakkoliv daňově zvýhodněn.
Na implementaci nákupů s automatickou 0% daní pracujeme a věřím, že se již brzy dočkáme,