anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Smart! a darmowy zwrot przy reklamacji niezgodności towaru z umową

Client:122257684
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

jestem aktywnym subskrybentem Allegro Smart! (subskrypcja opłacona na rok) i proszę o jednoznaczne wyjaśnienie zasad działania programu Smart! w kontekście reklamacji konsumenckich.

Zakupiłam towar oznaczony jako Allegro Smart!. Towar okazał się istotnie niezgodny z opisem, dlatego złożyłam reklamację ustawową z tytułu niezgodności towaru z umową. Sprzedawca odmówił pokrycia kosztów zwrotu i twierdzi, że darmowy zwrot dotyczył wyłącznie 14-dniowego odstąpienia od umowy. Podobne stanowisko pojawia się również w odpowiedziach Allegro.

W związku z tym proszę o jasne odpowiedzi na następujące pytania:

Czy Allegro Smart! obejmuje wyłącznie zwroty w ramach 14 dni odstąpienia od umowy, czy również zwroty towaru dokonywane w ramach reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową?

Jeżeli program Smart! nie obejmuje reklamacji, proszę wskazać konkretny punkt regulaminu Allegro Smart! oraz wyjaśnić, dlaczego nie jest to jasno komunikowane w opisie i promocji programu.

Czy według Allegro prawidłowa jest sytuacja, w której kupujący opłaca subskrypcję Smart!, kupuje towar z oznaczeniem Smart!, a w przypadku sporu konsumenckiego pozostaje bez darmowego zwrotu i bez wsparcia logistycznego?

Czy Allegro planuje doprecyzowanie zasad programu Smart! w zakresie reklamacji, aby uniknąć wprowadzania konsumentów w błąd?

Nie pytam o ocenę konkretnej reklamacji ani o odpowiedzialność sprzedawcy. Interesuje mnie wyłącznie zakres zobowiązań Allegro wynikających z programu Smart! i ich faktyczne stosowanie w praktyce.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:122257684 W ramach SMART przysługuje Ci jeden bezpłatny zwrot w ciągu 14 dni - zwrot może być na podstawie odstąpienia od umowy lub na podstawie reklamacji. 

Kwestia tego co wybierzesz w formularzu zwrotu.
komisbell_0-1753954913021.png

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:122257684 w skrócie, sprzedawcy też ponoszą koszty smarta ( w wielu przypadkach opłacają cały koszt wysyłki on nie jest za darmo ) więc sprzedawca udostępniając smart udostępnia - opłaca też zwrot do 14 dni a tu możesz zgłosić odstąpienie bez podania przyczyny jak również reklamacje co widziałeś w formularzy, dopiero jak wygaśnie 14 dni od odebrania wtedy sprzedawca przysyła Ci etykietę lub kuriera po odbiór reklamowanego produktu !

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:122257684 smart ma 1 darmowy zwrot w terminie 14dni jak ustawowo odstąpienie od umowy. Regulaminu nie reguluje ustawa konsumencka mogą sobie wpisać wszystko co chcą byle było zgodne z prawem. Prawo nie nakłada na nich nic o zwrotach to ich dobra wola że dają 1 darmowy oznacza to że mogą tak robić. Smart to darmowa dostawa w smart i 1 darmowy zwrot

oznacz moderatorów