Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, czy alle_drogo planuje obniżenie kwoty, od której można skorzystać z alle_drogo Smart, np. od 20 zł albo i niższej? W obecnej chwili 40 zł to trochę wysoka kwota, konkurencja jest w tej kwestii lepsza.
@MariuszFojcik Sprawdź powiadomienia mailowe, bo Allegro umożliwia niektórym użytkownikom zakupy Smart od 1 zł w ramach promocji.
allegro bez problemów mogło by tak zrobić. Koszt przesyłki smart i tak jest przerzucony na sprzedawców, a ci wliczają go w towar.
Czyli na kupujących, którzy dodatkowo płacą Allegro za "darmowe" dostawy, a potem się cieszą z "darmowych" dostaw. To, moim zdaniem, lepsza manipulacja, niż dawniej "darmowe" minuty, za które co miesiąc trzeba było płacić.
manipulacja to bardzo dobre słowo 😀 Niestety klienci sami tego oczekują (jak widać wyżej). Produkt za 10 zł + 8 zł wysyłka - 18 zł nie to za drogo. Ten sam produkt za 40 zł i wysyłka w smarcie - Biorę! Darmowa dostawa! 🤣
@socha_pasieka @MariuszFojcik cóż chyba nie do konca.
Sprzedający dopłaca do smarta 0,99 lub 1,99
Wiec moim zdaniem jeśli sprzedający doliczaja ten koszt do ceny to wychodzi tak:
40zł + 0,99 = 41 ( cena produktu w smart)
40zł +8,99 ( wysyłka)= 48,99 cena zakupu bez smart
czyli około 8 zł kupujacy oszczedza na każdej wysyłce . Ergo przy zakupie 5 razy w ciągu roku smart sie zwraca. POwyżej 5 zakupow to oszczedności
No i jeszcze jedno : od kosztów przesyłek sprzedający także płaci prowizje wiec niezaleznie od smarta przynajmniej 1 zł (8,99x11%) i tak jest wliczone w cene towaru.
Wiec według mnie smart nadal pozostaje opłacalny dla kupujacego
@_Likos_ dopłata do Smarta to 3,99 zł jeśli chodzi o kuriera, a 0,99 dla paczkomatów. Jak zrobili kuriera od 40 zł to większość wybiera kuriera. Klient kupi produkt za 40 zł, a ja jako sprzedający płacę prowizję od 43,99 (13%) = 5,72 + 3,99 za wysyłkę, czyli łącznie 9,71 zł. Zostaje do mnie 30 zł. Nie wspomnę tutaj o podatku dochodowym i VAT. Jak ktoś tego nie umie policzyć to wychodzi na zero lub dokłada do interesu. A jak wykupisz jeszcze jakieś promowania to i dodatkowo prowizja jest liczona dużo wyższa...
A trzeba jeszcze pamiętać, że od 1 lutego kolejne podwyżki dla sprzedawców, a co za tym idzie i dla kupujących.
Ale to już wiemy 🙂
@socha_pasieka wyciąg z regulaminu:
Allegro Pocztex Kurier 48
|
3,99 zł* (1)
|
(1) Od 23 września 2021 do 3 stycznia 2022 roku – 0 zł dla zamówień od 40 zł do 79,99 zł.
Czyli de facto za przedział: 40-79,99 - nie płacisz nic za pocztex.( Generalnie za wszyskich kurierów)
https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/allegro-smart-zasady-rozliczen-0K6XkWDOeCP
Przed chwila sprawdzałem dzisiejsze naliczenia. Są opłaty 3,99 tylko od przesyłek powyżej 80 zł
Jeśli sprzedasz produkt za 40 zł w smarcie to płacisz prowizje tylko od 40 zł bo na tyle opiewa zamówienie. Oplata za smart jest doliczana osobno i nie jest od niej liczona prowizja. Jełsi sprzedasz produkt z platna wysyłką to płacisz prowizje od całej wartości zamówienia. czyli np od 40zł +8,99=48,99
Co do podatków, vatów i innych kosztów to trudno za nie obwiniac allegro. Płacisz je niezaleznie ode tego w jaki posób handlujesz.
Naprawde nie bardzo rozumiem to narzekanie teraz
Od paczkomatu zaplaciłbyś 0,99 natomiast kuriera w przedziale 40-79,99 masz za darmo i nie dopłacasz. Ja wola kiedy kupujący wybiera kuriera. Przynajmniej na razie. Potem zobaczymy
@_Likos_ OK, w takim razie będę mówił kupującym, żeby wybierali kuriera i nie zamawiali za więcej niż 79,99 😉. Tu jest właśnie problem, że allegro miesza jak może. Co chwila zmiany regulaminów, promocji i w końcu nie wiesz co ile kosztuje i za co płacisz. Musisz cały czas na bieżąco śledzić i ustawiać - tak, dziś wysyłka tylko kurierem, a jutro tylko paczkomatem.
A tak serio to typowe podejście - sprzedałeś za więcej to trzeba więcej zedrzeć. Do tego powinna służyć prowizja. Pobierają % od sprzedaży to niech tak zostanie. Na początku były progi - im więcej sprzedałeś (drożej), tym mniej płaciłeś prowizji. Dziś jest inaczej - zarobiłeś więcej to więcej % oddaj 😊.
Jasne że podatki każdy płaci, ale tu chodzi o to, że jak doliczysz te wszystkie prowizje to mimo wszystko zapłacisz większy podatek, a prowizję i tak ci zabiorą.
@socha_pasieka ja nie twierdze że są niskie opłaty.
Twierdze tylko że nawet jeśli jest 0,99 , 1,99 czy nawet 3,99 wliczone w cene produktu to dla kupującego to nadal jest mnie niż 8,99 kosztu dostawy ( lub 12,99 w przypadku kuriera.)
Wiec opowiadanie że tak naprawde na smarcie kupujący nie oszczedza i za wszystko płaci niestety nie jest zgodne ze stanem faktycznym.
Moim zdaniem za część płaci kupujący, częśc dokłada sprzedający ze swej marży a częsc dokłada allegro ze swoich zysków.
Cóz pamietam czasy kiedy prowizje i koszty na allegro były mniejsze a sprzedający jakoś darmowych wysyłek nie oferowali. W tym momoncie zostali w jakiś sposób zmotywowani smartem.
Oczywiście nikt ze sprzedających nie musi smarta oferować- wystarczy wywalic przesyłki z przedrostkiem allegro, także nikt z kupujacych nie musi go kupować. Skoro jest aż tyle wysyłek smart to znaczy że jednak i jednej i drugiej stronie sie to opłaca.
Macie rację, kontynuacja tematu nie ma dalszego sensu 🙂
Zasada jest prosta. Od 40zł kupujesz na allegro, do 40zł na s.h.o,p;e'e
Pod warunkiem, że zakupy produktów do 40 zł będą tańsze, niż te same produkty na alle_drogo 😉
@DrapexPL tylko że tam to też nie wiadomo ile potrwa taka darmowa dostawa.
Na dłuższą mete to sie chyba nie bedzie kalkulowac. Chyba że będą wysokie prowizje i opłaty po okresie promocyjnym lecz wówczas stanie sie to co sie musi stać : ceny pójdą w góre na tyle że zakupy bedą mało opłacalne.
Niestety mam smutną wiadomośc że niezależnie kto za to płaci to wysyłanie przesylek kosztuje i jeśłi inflacja tak bedzie szła to bedzie kosztowało coraz wiecej. Wiec darmowe dostawy od 1 zł moim zdaniem docelowo będą nie do utrzymania.
Jeśli jakakolwiek platforma je utrzyma wówczas bedzie musiała tak podnieśc pozostałe opłaty aby to zrekompensować.
Darmowa dostawa miała być bodajże przez pierwsze pół roku.
Sprzedawcy na razie zwolnieni z prowizji. Za granicą, mieli coś koło 2% prowizji - nie pamiętam teraz, sprawdzałem, gdy zaczynałem tam sprzedawać. Obecnie mnie to jakoś nie interesuje, nawet jak będzie 10% w co wątpię to i tak taniej niż tutaj uwzględniając dopłaty do smart. Jest tam kilka fajnych rozwiązań (zwłaszcza podczas wystawiania aukcji) ale też kilka tragicznych...
Ceny już poszły w górę. Do biznesu kupowałem Folię stretch czarną 3 rolki po 1,5kg za 20zł - czyli niecałe 7zł za sztukę, potem za sztukę 11,69 a obecnie są już za 14.99, choć mi pokazuje, promocję za załotwkę, co zapewne jest błędem:
Sporo rzeczy jest tańszych lub w tej samej cenie - co w połączenie z darmową dostawą (do 40zł lub duże gabaryty) tam jest taniej a tu trzeba płacić. Na przykład kartony do paczkomatów, rozmiar B - cena z wysyłką 140zł, tu 140zł + kurier bez SMART łącznie 155zł, 15zł drożej na każdych 50 sztukach...
Podobnie zszywki, kangurki do listów przewozowych, jak i inne **piiip**ółki - papier ksero
Fajną alternatywą jest też najdłuższa rzeka wiadomo gdzie, ale z pakietem prime - wysyłak z ich magazynów, przy błędach przeliczeniowych. Nie każdy wie, że w Polsce nie ma EURO i należy wystawiać produkty na nasz rynek w PLN... więc sprzedają za 5 PLN zamiast 5 EUR... póki co wszystko przychodzi;)
@DrapexPL widzisz własnie dlatego czekam na koniec promocji z tą nową platformą. Ja lubie wiedzieć ile co kosztuje. A póki co to co kilka dni dzwoni miła Pani z zparoszeniem do wystawiania lecz nie wiadomo jeszcze jakie będą koszty po zakonczeniu okresu promocji.
Ja nie liubie sobie narobić pracy aby sie potem zwijać. Kiedy poznam koszty i prowizje to nie wykluczam niczego ale na razie spokojnie czekam a że pracy póki co mam sporo to po prostu obserwuje.
Jelsi wyjda na wierzch cenniki i koszty wówczas podejme decyzje.