Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem 4 plyny nie przyszły mi na czas odstąpiłem od kupna poprosiłem sprzedającego o zwrot pieniędzy a na następny dzień widzę że sprzedający wyślą mi paczkę co zrobić
@Client:40776204 ponieważ odstąpiłeś od umowy jest ona uznana za niezawartą, więc nie musisz odbierać przesyłki. Zostanie odesłana do sprzedającego.
Dziękuję za odpowiedź
I tutaj spotykamy się z zasadniczym problemem na Allegro.
@la_nika napisała : "...ponieważ odstąpiłeś od umowy jest ona uznana za niezawartą,.." - to jest jedynie część "prawdy".
Odpowiedź innego moderatora brzmi: "odstąpienie od umowy nie oznacza, że transakcja nie została zawarta, dlatego kupujący może wystawić komentarz do takiej transakcji" .
Jakoś to teraz jest nieco "rozbieżne" - obowiązujące prawo i la_nika jasno stwierdza, że umowa jest uznana za niezawartą (czy słowo "transakcja" oznacza coś innego?) Natomiast m_sniezek (już nie jest moderatorem?) twierdził, że "odstąpienie od umowy nie oznacza, że transakcja nie została zawarta, dlatego kupujący może wystawić komentarz do takiej transakcji".
Więc jak to w końcu jest? - Kupujący może nadal wystawić komentarz do transakcji (umowy), która została przez Allegro uznana za niezawartą? Czyli do czegoś, co nie miało miejsca?
@maxr01 dokładnie to takie dwójmyślenie serwisu allegro
@Client:40776204 w jaki sposób odstąpiłeś od umowy? czy twoje odstąpienie od umowy sprzedawca otrzymał?
u mnie 90% kupujących wypełnia formularz zwrotu towaru przed jego wysłaniem i twierdzi,
że jest to odstąpienie od umowy - mimo, że na stronach allegro nie ma o tym słowa
przycisnąłem ostatnio moderatora w tym temacie to stwierdził, że sprzedawca tego nie widzi,
a kupujący tak (jak to czytałem to prawie spadłem z krzesła)
na pytanie gdzie - nie potrafił odpowiedzieć
-------------------------------------------------------------------------------
Chodzi o to że kupiłem towar 21 gdzie miał być dostarczony do 27 i nic pisałem do sprzedawcy cisza się nie odzywa to zrezygnowałem z zakupu 28 sprzedawca się odzywa i przeprasza że nie wysłał towaru i morze wysyłać ja mu pisze ze zrezygnowałem z zakupu a sprzedawca i tak wysyła towar to jest coś nie tak czy on wogle czyta wiadomości sprawdza pocztę
@RED Odstąpienie od umowy generujesz samodzielnie. Wystarczy że klient dokona zwrotu bo mu nie pasuje, albo coś tam innego to możesz w pliku pdf wygenerować oświadczenie tutaj: (nie wiem czy obrazek będzie widoczny).
@Client:40776204 zakup od firmy?
ProchemPFP
Jeżeli odstąpiłeś od zakupu zgodnie z prawem, wysłałeś rezygnację z zakupu, nie musisz odbierać towaru.
@milka1234567890 Lew, serio? Po co powtarzasz post moderatorki?
@RED sprawdziłam to przed wysłaniem wiadomości @Client:40776204 poprawnie wykonał zwrot i sprzedający został o tym poinformowany.
@maxr01 tutaj oboje mamy rację, ponieważ ja piszę o umowie, która w wyniku odstąpienia zostaje uznana za niezawartą, a Maciej o transkacji, którą kupujący ma prawo ocenić. Są to różne pojęcia. Np. w sprawie opisanej w tym wątku, zamówienie zostało wysłane za późno, kupujący zdążył zamówić ten towar od innego sprzedającego i już go otrzymał. Odstąpił od umowy, ale ma prawo ocenić sam przebieg transakcji.
To są dopiero "jaja".
Sprawa jest przecież bardzo prosta - Client:40776204 wysyła sprzedającemu nawet na e-mail informację, że odstępuje od zawartej umowy bez podania przyczyny.
Wybierając opcję "zwrot" - kupujący zwraca otrzymany towar. Powód zwrotu może być różny - reklamacja, niezgodność z opisem, odstąpienie od umowy. Czyli generalnie - kupujący zwrócił towar, który otrzymał. To chyba jest proste i logiczne. Po prostu nie można zwrócić czegoś, czego się nie otrzymało. Inne stwierdzenie, typu "można zwrócić towar, którego się nie otrzymało" doprowadza do sytuacji, że ze sprzedawcy, jak i kupującego robi się totalnych wariatów.
@la_nika - Ja nie piszę o transakcji z tego wątku.
"tutaj oboje mamy rację, ponieważ ja piszę o umowie, która w wyniku odstąpienia zostaje uznana za niezawartą, a Maciej o transkacji, którą kupujący ma prawo ocenić. Są to różne pojęcia."
Jeszcze raz przytoczę odpowiedź Macieja:
"odstąpienie od umowy nie oznacza, że transakcja nie została zawarta, dlatego kupujący może wystawić komentarz do takiej transakcji" .
Czyli teraz zadam pytanie:
- W jakim stopniu umowa "kupna-sprzedaży" zawarta pomiędzy kupującym, a sprzedającym jest różna od "transakcji "zawartej przez serwis Allegro"?
- Czy to są 2 różne zdarzenia? - Czyli zakup przedmiotu przez kupującego, zawarcie umowy kupna-sprzedaży, nie jest równoznaczne z dokonaniem transakcji na Allegro?
- A może zaczniemy od "podstaw" i spróbujemy określić czym jest "transakcja" zawarta na Allegro.
@la_nika - proszę odpisz mi chociaż w tym ostatnim temacie. Będziemy dalej "polemizować".
@maxr01 definicję transakcji możesz znaleźć w naszym regulaminie. Jest to "procedura zawierania i wykonywania umów sprzedaży Towarów pomiędzy Użytkownikami w ramach Allegro".
W tej sytuacji należy oddzielić od siebie skutek prawny od stanu faktycznego w przypadku skorzystania z prawa do odstąpienia od umowy przez kupującego.
Skutkiem prawnym odstąpienia od umowy jest to, że umowa uznawana jest za niezawartą, natomiast zgodnie ze stanem faktycznym w związku tą umową wystąpiły określone okoliczności których już "zresetować" się nie da. Takie jak kontakt między stronami, czasem jakiś spór itp.) i dlatego umożliwiamy kupującemu wystawienie oceny do takiej transakcji (ma on możliwość oceny obsługi zamówienia, tego czy dany sprzedający robił np. jakieś problemy z odstąpieniem od umowy czy wszystko przebiegło wzorowo etc.). Czasami zdarza się, że to np. postawa sprzedającego skłania kupującego do odstąpienia od umowy (nieprzyjemna obsługa lub np. informacja po zakupie o późniejszym terminie realizacji niż to wynikało z zawartej umowy itp.).
@la_nika ciekawa ta interpretacja nijak mająca się do ustawy konsumenckiej, która wyraźnie mówi, że w przypadku odstąpienia od umowy przez konsumenta traktuje się ją jako niebyłą
ma to chronić konsumenta przed roszczeniami Sprzedawcy - na allegro to nie funkcjonuje
i jest to robione systemowo
wg ustawy konsumenckiej stosunek kupującągo i sprzedawcy ma być zresetowany !
ma to chronić kupującego przed roszczeniami sprzedawcy także prawnymi
ale allegro oczywiście wie swoje
@la_nika kupiłem towar 21 gdzie miał być dostarczony do 27 - kto napisał do kiedy ma być dostarczony towar - sprzedawca?🤔
@Client:40776204 Ty wiesz ze termin dostawy wpisuje Allegro a nie Sprzedawca?
Kupujący sam ustalił termin 🤣