anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co zrobić gdy po rezygnacji z towaru sprzedający go nadał?

Client:40776204
#8 Zapaleniec#

Kupiłem 4 plyny nie przyszły mi na czas odstąpiłem od kupna poprosiłem sprzedającego o zwrot pieniędzy a na następny dzień widzę że sprzedający wyślą mi paczkę co zrobić 

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:40776204 ponieważ odstąpiłeś od umowy jest ona uznana za niezawartą, więc nie musisz odbierać przesyłki. Zostanie odesłana do sprzedającego. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź 

oznacz moderatorów

maxr01
#17 Koryfeusz#

I tutaj spotykamy się z zasadniczym problemem na Allegro.

napisała : "...ponieważ odstąpiłeś od umowy jest ona uznana za niezawartą,.." - to jest jedynie część "prawdy".

Odpowiedź innego moderatora brzmi: "odstąpienie od umowy nie oznacza, że transakcja nie została zawarta, dlatego kupujący może  wystawić komentarz do takiej transakcji" .

Jakoś to teraz jest nieco "rozbieżne" - obowiązujące prawo i  jasno stwierdza, że umowa jest uznana za niezawartą (czy słowo "transakcja" oznacza coś innego?) Natomiast m_sniezek (już nie jest moderatorem?) twierdził, że "odstąpienie od umowy nie oznacza, że transakcja nie została zawarta, dlatego kupujący może  wystawić komentarz do takiej transakcji".

Więc jak to w końcu jest? - Kupujący może nadal wystawić komentarz do transakcji (umowy), która została przez Allegro uznana za niezawartą? Czyli do czegoś, co nie miało miejsca?

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@maxr01 dokładnie to takie dwójmyślenie serwisu allegro

@Client:40776204 w jaki sposób odstąpiłeś od umowy? czy twoje odstąpienie od umowy sprzedawca otrzymał?

u mnie 90% kupujących wypełnia formularz zwrotu towaru przed jego wysłaniem i twierdzi,

że jest to odstąpienie od umowy - mimo, że na stronach allegro nie ma o tym słowa

przycisnąłem ostatnio moderatora w tym temacie to stwierdził, że sprzedawca tego nie widzi,

a kupujący tak (jak to czytałem to prawie spadłem z krzesła)

na pytanie gdzie - nie potrafił odpowiedzieć

-------------------------------------------------------------------------------

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Chodzi o to że kupiłem towar 21 gdzie miał być dostarczony do 27 i nic pisałem do sprzedawcy cisza się nie odzywa to zrezygnowałem z zakupu 28 sprzedawca się odzywa i przeprasza że nie wysłał towaru i morze wysyłać ja mu pisze ze zrezygnowałem z zakupu a sprzedawca i tak wysyła towar to jest coś nie tak czy on wogle czyta wiadomości sprawdza pocztę 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@RED Odstąpienie od umowy generujesz samodzielnie. Wystarczy że klient dokona zwrotu bo mu nie pasuje, albo coś tam innego to możesz w pliku pdf wygenerować oświadczenie tutaj: (nie wiem czy obrazek będzie widoczny)2021-11-01 (3).png

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@Client:40776204 zakup od firmy?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

ProchemPFP

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Jeżeli odstąpiłeś od zakupu zgodnie z prawem, wysłałeś rezygnację z zakupu, nie musisz odbierać towaru.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@milka1234567890 Lew, serio? Po co powtarzasz post moderatorki?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@RED sprawdziłam to przed wysłaniem wiadomości @Client:40776204 poprawnie wykonał zwrot i sprzedający został o tym poinformowany.
@maxr01 tutaj oboje mamy rację, ponieważ ja piszę o umowie, która w wyniku odstąpienia zostaje uznana za niezawartą, a Maciej o transkacji, którą kupujący ma prawo ocenić. Są to różne pojęcia. Np. w sprawie opisanej w tym wątku, zamówienie zostało wysłane za późno, kupujący zdążył zamówić ten towar od innego sprzedającego i już go otrzymał. Odstąpił od umowy, ale ma prawo ocenić sam przebieg transakcji. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

maxr01
#17 Koryfeusz#

To są dopiero "jaja".

Sprawa jest przecież bardzo prosta - Client:40776204 wysyła sprzedającemu nawet na e-mail informację, że odstępuje od zawartej umowy bez podania przyczyny.

Wybierając opcję "zwrot" - kupujący zwraca otrzymany towar. Powód zwrotu może być różny - reklamacja, niezgodność z opisem, odstąpienie od umowy. Czyli generalnie - kupujący zwrócił towar, który otrzymał. To chyba jest proste i logiczne. Po prostu nie można zwrócić czegoś, czego się nie otrzymało.  Inne stwierdzenie, typu "można zwrócić towar, którego się nie otrzymało" doprowadza do sytuacji, że ze sprzedawcy, jak i  kupującego robi się totalnych wariatów.

-  Ja nie piszę o transakcji z tego wątku.

"tutaj oboje mamy rację, ponieważ ja piszę o umowie, która w wyniku odstąpienia zostaje uznana za niezawartą, a Maciej o transkacji, którą kupujący ma prawo ocenić. Są to różne pojęcia."

Jeszcze raz przytoczę odpowiedź Macieja:

"odstąpienie od umowy nie oznacza, że transakcja nie została zawarta, dlatego kupujący może  wystawić komentarz do takiej transakcji" .

Czyli teraz zadam pytanie:

- W jakim stopniu umowa "kupna-sprzedaży" zawarta pomiędzy  kupującym, a sprzedającym jest różna od "transakcji "zawartej przez serwis Allegro"?

- Czy to są 2 różne zdarzenia? - Czyli zakup przedmiotu przez kupującego, zawarcie umowy kupna-sprzedaży, nie jest równoznaczne z dokonaniem transakcji na Allegro?

- A może zaczniemy od "podstaw" i spróbujemy określić czym jest "transakcja" zawarta na Allegro.

- proszę odpisz mi chociaż w tym ostatnim temacie.  Będziemy dalej "polemizować".

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@maxr01 definicję transakcji możesz znaleźć w naszym regulaminie. Jest to "procedura zawierania i wykonywania umów sprzedaży Towarów pomiędzy Użytkownikami w ramach Allegro".

W tej sytuacji należy oddzielić od siebie skutek prawny od stanu faktycznego w przypadku skorzystania z prawa do odstąpienia od umowy przez kupującego.
Skutkiem prawnym odstąpienia od umowy jest to, że umowa uznawana jest za niezawartą, natomiast zgodnie ze stanem faktycznym w związku tą umową wystąpiły określone okoliczności których już "zresetować" się nie da. Takie jak kontakt między stronami, czasem jakiś spór itp.) i dlatego umożliwiamy kupującemu wystawienie oceny do takiej transakcji (ma on możliwość oceny obsługi zamówienia, tego czy dany sprzedający robił np. jakieś problemy z odstąpieniem od umowy czy wszystko przebiegło wzorowo etc.). Czasami zdarza się, że to np. postawa sprzedającego skłania kupującego do odstąpienia od umowy (nieprzyjemna obsługa lub np. informacja po zakupie o późniejszym terminie realizacji niż to wynikało z zawartej umowy itp.).

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@la_nika ciekawa ta interpretacja nijak mająca się do ustawy konsumenckiej, która wyraźnie mówi, że w przypadku odstąpienia od umowy przez konsumenta traktuje się ją jako niebyłą

ma to chronić konsumenta przed roszczeniami Sprzedawcy - na allegro to nie funkcjonuje

i jest to robione systemowo

wg ustawy konsumenckiej stosunek kupującągo i sprzedawcy ma być zresetowany !

ma to chronić kupującego przed roszczeniami sprzedawcy także prawnymi

ale allegro oczywiście wie swoje

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@la_nika kupiłem towar 21 gdzie miał być dostarczony do 27 - kto napisał do kiedy ma być dostarczony towar - sprzedawca?🤔

@Client:40776204 Ty wiesz ze termin dostawy wpisuje Allegro a nie Sprzedawca?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

MescotCompany
#12 Orędownik#

Kupujący sam ustalił termin 🤣

oznacz moderatorów