anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy w Smarcie darmowa dostawa do domu jest tylko przez Pocztex czy to zależy od sprzedającego?

ironcat
#9 Pomysłodawca#

Korzystam ze Smarta od lat już ale widzę, że Allegro coraz bardziej forsuje kiepskich kurierów i paczkomaty. Ostatnio wybrałam do przesyłki kuriera i okazało się, że idzie Pocztex, jestem niemal pewna, że kiedyś zamawialam w Smarcie i były lepsze firmy kurirskie.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

az1rael
#21 Demiurg#

@ironcat zależy od tego co ustawił sprzedawca musi mieć 2 rodzaje kuriera i 3 paczkomaty by utrzymać smarta ale metody dostaw wybiera on sam chyba że wybierzesz specjalną domyślną usługę allegro pt allegro wybierze ci przewoźnika żebyś miał szybko w realu idzie one czyli wolniej się nie da

oznacz moderatorów

ironcat
#9 Pomysłodawca#

Dzieki za info. Będę zwracała uwagę czy jest info o przewoźniku bo unikam Pocztexu jak ognia, 2 raz w tym roku mi się jakoś "przemknął" i druga przesyłka utkneła na sortowniach. Poprzednia nie dotarła nigdy, tą licze że znajdą. Ale mają 100% skuteczności w gubieniu moich paczek.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Są lepsi kurierzy u większości sprzedawców. Problem w tym ze allegro robiło jakieś testy z losowym wybieraniem kurierów przez portal i one na niektórych kontach nigdy się nie skończyły. Miało być do końca kwietnia, a  nadal ludzie lamentują, że na wylogowanym koncie jest wybór, a po zalogowaniu już nie. To niestety od kilku lat robi się standard obsługi tej firmy. Większość zawsze potem można zwalić na sprzedających, niech oni się martwią i przyjmują negatywy na klatę. Przeciętny kupujący wpada na forum i wystawia nega zaczynając od "sprzedawca zablokował mi to czy zrobił tamto i nawet nie pomyśli, że ten nie ma z tym nic wspólnego...

oznacz moderatorów

PIKeRn
#10 Popularyzator#

One nie są losowe, za tym stoi algorytm. Domyślam się, że jest to spowodowane faktem, że Allegro podpisuje umowy na wolumeny i pewnie gdzieś im się nie spina, to tak im łatwiej wyrobić umowne normy z przewoźnikami. O ile algorytm faktycznie będzie wybierał najoptymalniejszego kuriera do danej destynacji to nie powinien być jakiś specjalny problem, a jeżeli pozytywnie wpłynie na ceny to już w ogóle ja nie mam nic przeciwko.

Większym problemem jest to, że nie można nawet odpłatnie wybrać innego przewoźnika (o ile łapie się on na smart) - to już jest kiepskie. Jak ktoś ma koniecznie ochotę skorzystać z przewoźnika X to powinno być to możliwe, przynajmniej odpłatnie.

oznacz moderatorów

ironcat
#9 Pomysłodawca#

Nie wiem czy algorytm czy nie, wiem że w warunkach usługi Smart jest informacja o wyborze.Nie ma tam nigdzie, że Allegro bedzie wybierało za mnie. Jak na razie nie jestem ubezwłasnowolniona i potrfię wybrać kuriera, który mi odpowiada. Napisałam na kontakt i zamówiłam rozmowę podczas, której zgłosiłam reklamację z żądaniem wyłączenia u mnie testów. Zastanawiam się czy nie da sie tych testów zgłosić do UOKIK, oststnio przywołali do porzadku O L X może i za Allegro się wezmą.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@ironcat Teraz w niektórych metodach dostawy Allegro "narzuca" wybór, tak dla lepszego samopoczucia czytaj: swoich zysków, tracą teraz i sprzedający i kupujący.

oznacz moderatorów

gargulce2
#11 Animator#

Zapraszam do tematu: brak wyboru kuriera w smart. Tam jest więcej o poczynaniach allegro. Niestety...

oznacz moderatorów