anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego mimo posiadania Allegro Smart muszę płacić za dostawę InPost przy zakupach za 71,31 zł?

MasterMonar
#7 Wielbiciel

Mam aktywny pakiet Allegro Smart. Wartość moich zakupów to 71,31 zł, a mimo to koszt dostawy InPost wynosi 17,99 zł, chociaż powinnam mieć tę przesyłkę za darmo w ramach Smart.
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego dostawa nie jest naliczana jako darmowa.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Żeby wysyłka była za darmo w ramach Smarta to musisz kupować od takiego sprzedawcy który też wystawia ze Smartem i wybierać taką formę dostawy która tą usługę obejmuje. Nawet jak sprzedawca ma Smarta nie musi on dotyczyć każdej formy dostawy z jego oferty.

oznacz moderatorów

MasterMonar
#7 Wielbiciel

To tego nie wiedziałam, że Smart nie działa automatycznie na wszystkie metody dostawy, nawet jeśli mam aktywny Smart, sprzedawca oferuje Smart, wartość zakupów przekracza minimum. Dziękuję za opowiedź.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MasterMonar musi to jeszcze udostępnić sprzedawca a coraz więcej rezygnuje, problemy z przewoźnikami ( allegro narzuca jakie mają być ) oraz nic nie ma za darmo, my sprzedawcy pokrywamy większość darmowej wysyłki ( przy tej kwocie to sprzedawca musi dołożyć 8 zł do wysyłki, a powyżej 150 zł już dopłacamy 10 zł ) więc zaczyna się to nie opłacać lub ląduje w towarze 😄

MasterMonar
#7 Wielbiciel

Dziękuję za wyjaśnienie, naprawdę nie wiedziałam, że sprzedawcy muszą dopłacać do darmowej wysyłki w Smart i że to oni decydują, które formy dostawy obejmuje ta usługa. Teraz rozumiem, dlaczego coraz więcej osób rezygnuje z InPostu w Smart.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MasterMonar "Proszę o wyjaśnienie, dlaczego dostawa nie jest naliczana jako darmowa."

Wyjaśnienie jest takie - żeby SMART zadziałał muszą zostać spełnione odpowiednie warunki, w tym wypadku skoro SMART nie działa to znaczy, że te warunki nie zostały spełnione.

oznacz moderatorów

MasterMonar
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź, ale ja właśnie pytam o to, które konkretnie warunki mogły nie zostać spełnione w mojej sytuacji, skoro mam aktywny Smart i wartość zakupów przekracza wymagane minimum.
Nie chodzi mi o ogólne wyjaśnienie działania Smart, tylko o wskazanie co dokładnie mogło spowodować naliczenie opłaty za dostawę InPost, skoro wszystkie inne formy dostawy – takie jak Punkt DPD Pickup, Allegro One Box, Punkt ORLEN Paczka i Kurier – są dostępne za 0 zł w ramach Smart. Tylko InPost nie nalicza się jako darmowy.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@MasterMonar

W twoim przypadku dostawa była przez Inpost, który nigdy nie był Smarcie. W Smarcie jest Allegro Paczkomaty Inpost i Allegro Kurier Inpost, a to są inne usługi niż Inpost Paczkomaty i Inpost Kurier.

Ps.

Allegro Paczkomat Inpost kosztuje 10,95 zł

Inpost Paczkomat kosztuje 16,99 za gabaryt A.

Allegro Kurier Inpost kosztuje 15,98 zł

Inpost Kurier kosztuje 19,99 zł za gabaryt A.

W usługach Allegro Inpost nie ma podziału na gabaryty. Cena jest taka sama bez względu na czy to gabaryt A czy C

oznacz moderatorów

MasterMonar
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem różnicę między usługami Allegro InPost a zwykłym InPostem.
Problem polega jednak na tym, że w mojej ofercie nie pojawiła się w ogóle opcja „Allegro Paczkomaty InPost”, tylko ta nie-Smartowa. Wszystkie inne formy Smart były dostępne.

Czyli wygląda na to, że sprzedawca nie udostępnił Allegro Paczkomatów InPost – i dlatego Smart nie zadziałał.
Czy dobrze to rozumiem?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MasterMonar Najpewniej tak właśnie było.
Jeśli chcesz mieć pewność, że SMART zadziała to wybieraj metody dostawy przy których widnieje logo SMART. 

oznacz moderatorów