anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dostawa do paczkomatu inPost z Allegro Smart w sobotę?

Marcin33N
#7 Wielbiciel#

Pytanie jest na pozór błahe, ale im bardziej czytam, tym bardziej głupieję. W sumie kieruję je zarówno do kupujących, jak i do sprzedających.

Zrobiłem dziś zakupy z darmową dostawą Smart do paczkomatu inPost. Allegro w chwili złożenia zamówienia przewidziało dostawę na wtorek, 18 marca. Sprzedający nadał paczkę dziś, mimo to w mailu z potwierdzeniem nadania i na liście zamówień idą w zaparte, że dostawa nastąpi we wtorek. Do niedawna bym się tym nie przejmował, ale pod koniec stycznia w analogicznej sytuacji (zakup w piątek, w ofercie informacja o dostawie we wtorek, nadanie w piątek) paczka przyszła do paczkomatu dopiero w poniedziałek, jakby zakup był bez Smarta. 

Dodatkowo przeczytałem kilka wątków na tym forum, zapoznałem się z informacją od Allegro dla sprzedających. Czy dobrze wnioskuję, że jeśli Allegro przewidziało, że paczka będzie we wtorek, to nawet jak sprzedawca nadał ją dzisiaj, to nie ma szans na dostawę w sobotę w ramach usługi Paczka w Weekend, bo algorytm Allegro założył, że paczka zostanie nadana dopiero w poniedziałek, w związku z czym etykieta nadawcza nie została odpowiednio oznaczona?

Bardzo proszę o podpowiedź, czy rzeczywiście wprowadzono tak bezsensowną zmianę, czy martwię się na zapas. Dzięki.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

fox_paws
#16 Inspirator#

@Marcin33N To zależy od tego, jaka etykieta się utworzyła, a te generują się automatycznie. Niestety nie wszystkie paczki Smart idą jako Paczki w Weekend.

Paczka w Weekend nie oznacza też, że przesyłka będzie w Paczkomacie w sobotę, ale jest taka szansa.

Z drugiej strony jednak, zdarza się nawet, że zwykłe paczki trafiają do Paczkomatów w... niedzielę.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

diegoaragon
#10 Popularyzator#

@Marcin33N od października 2024 Allegro zmieniło zasady dla paczek Inpost dostarczanych w soboty do paczkomatów, tu szczegóły dla sprzedawców:
Wprowadziliśmy zmiany w generowaniu etykiet dla zamówień InPost z przewidywanym czasem dostawy w sob...

----

Kinga

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Marcin33N. W tym artykule znajdziesz warunki, jakie muszą zostać spełnione, aby zamówienie otrzymało predykcję dostawy na sobotę. 
Jeśli w ofercie widziałeś przewidywany czas dostawy we wtorek, to nie mogę zagwarantować, że zamówienie dotrze do Ciebie w sobotę - nawet jeśli jest z dostawą Smart. Algorytm oblicza predykcję na podstawie wcześniejszych realizacji sprzedającego, jego deklaracji czasu wysyłki oraz średniego czasu dostawy przewoźnika. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Marcin33N
#7 Wielbiciel#

Właśnie na podstawie tego artykułu zacząłem martwić się tym, czy mimo wzorowej postawy sprzedającego i spełnienia mojej prośby o nadaniu paczki w dniu dzisiejszym, wcześniej skonsultowanej na czacie, przesyłka nie ugrzęźnie w centrum logistycznym inPostu na weekend. Wychodzi więc na to, że ugrzęźnie, choć chciałbym się jutro miło zaskoczyć. 

Swoją drogą zachodzę w głowę nad sensem tej zmiany. Zapewne poza celem finansowym, o którym głośno raczej nikt nie będzie mówił, może być też cel uwzględniający fakt, że klient może chcieć dość precyzyjnie poznać termin dostawy swojego zamówienia - jednak sobota a wtorek to rozbieżność, której nie zrekompensuje 48-godzinny czas na odbiór paczki z paczkomatu. Jeśli jednak rzeczywiście ten cel przyświecał pomysłodawcy zmiany, to wylał dziecko z kąpielą, darmowa weekendowa dostawa była często powodem, dla którego wybierałem zakupy na Allegro. W sumie zawsze, kiedy potrzebowałem szybkiej dostawy nazajutrz, wybór był prosty. A teraz nie dość, że obcięto opcję dostawy w sobotę, to jeszcze zauważyłem, że predykcja dostawy na następny dzień zrobiła się o wiele bardziej surowa. Przed dzisiejszymi zakupami obserwowałem oferty kilku sprzedawców i "dostawa w sobotę" znikła u 3/4 z nich już po godz. 10:00. No ale pewnie sami sobie na to zapracowali 😉 

Mogłem w sumie zapytać sprzedawcy, czy wygenerowało mu etykietę z czarnym nagłówkiem, to nie musiałbym tu teraz nadmiernie filozofować. Jutro się sprawa wyjaśni. Dziękuję wszystkim za pomoc.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@Marcin33N Jest jeszcze drugie dno tej sprawy:

Dlaczego Allegro pokazuje u sprzedających, którzy nadają paczki InPost w soboty, że dostawa będzie w poniedziałek, jeśli sam InPost nie przewiduje dostawy takich przesyłek do Paczkomatów na poniedziałek, lecz na wtorek?

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

maliszewko2014
#11 Animator#

Allegro prawidłowo wyświetla godziny dostaw na poniedziałek, ponieważ – podobnie jak u mnie – InPost realizuje odbiory w soboty i niedziele. Dzięki temu paczki nadane w weekend faktycznie trafiają do doręczenia na poniedziałek, co sprawia, że klienci mogą liczyć na szybszą dostawę. To duża przewaga nad sprzedawcami, którzy nie nadają w weekendy, bo ich przesyłki ruszają dopiero w poniedziałek.

Przykłady godzin granicznych wyświetlanych w moich ofertach:

• Sobota – Kup do 22:00, dostawa w poniedziałek
  • Niedziela – Kup do 14:00, dostawa w poniedziałek

Dzięki temu w weekend mamy 300% lepszą sprzedaż niż inni sprzedawcy, a klienci, którzy zamówią w sobotę lub niedzielę, w 99% przypadków otrzymują paczkę już w poniedziałek.

oznacz moderatorów