Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Pytanie jest na pozór błahe, ale im bardziej czytam, tym bardziej głupieję. W sumie kieruję je zarówno do kupujących, jak i do sprzedających.
Zrobiłem dziś zakupy z darmową dostawą Smart do paczkomatu inPost. Allegro w chwili złożenia zamówienia przewidziało dostawę na wtorek, 18 marca. Sprzedający nadał paczkę dziś, mimo to w mailu z potwierdzeniem nadania i na liście zamówień idą w zaparte, że dostawa nastąpi we wtorek. Do niedawna bym się tym nie przejmował, ale pod koniec stycznia w analogicznej sytuacji (zakup w piątek, w ofercie informacja o dostawie we wtorek, nadanie w piątek) paczka przyszła do paczkomatu dopiero w poniedziałek, jakby zakup był bez Smarta.
Dodatkowo przeczytałem kilka wątków na tym forum, zapoznałem się z informacją od Allegro dla sprzedających. Czy dobrze wnioskuję, że jeśli Allegro przewidziało, że paczka będzie we wtorek, to nawet jak sprzedawca nadał ją dzisiaj, to nie ma szans na dostawę w sobotę w ramach usługi Paczka w Weekend, bo algorytm Allegro założył, że paczka zostanie nadana dopiero w poniedziałek, w związku z czym etykieta nadawcza nie została odpowiednio oznaczona?
Bardzo proszę o podpowiedź, czy rzeczywiście wprowadzono tak bezsensowną zmianę, czy martwię się na zapas. Dzięki.
@Marcin33N To zależy od tego, jaka etykieta się utworzyła, a te generują się automatycznie. Niestety nie wszystkie paczki Smart idą jako Paczki w Weekend.
Paczka w Weekend nie oznacza też, że przesyłka będzie w Paczkomacie w sobotę, ale jest taka szansa.
Z drugiej strony jednak, zdarza się nawet, że zwykłe paczki trafiają do Paczkomatów w... niedzielę.
@Marcin33N od października 2024 Allegro zmieniło zasady dla paczek Inpost dostarczanych w soboty do paczkomatów, tu szczegóły dla sprzedawców:
Wprowadziliśmy zmiany w generowaniu etykiet dla zamówień InPost z przewidywanym czasem dostawy w sob...
----
Kinga
Cześć, @Marcin33N. W tym artykule znajdziesz warunki, jakie muszą zostać spełnione, aby zamówienie otrzymało predykcję dostawy na sobotę.
Jeśli w ofercie widziałeś przewidywany czas dostawy we wtorek, to nie mogę zagwarantować, że zamówienie dotrze do Ciebie w sobotę - nawet jeśli jest z dostawą Smart. Algorytm oblicza predykcję na podstawie wcześniejszych realizacji sprzedającego, jego deklaracji czasu wysyłki oraz średniego czasu dostawy przewoźnika.
Właśnie na podstawie tego artykułu zacząłem martwić się tym, czy mimo wzorowej postawy sprzedającego i spełnienia mojej prośby o nadaniu paczki w dniu dzisiejszym, wcześniej skonsultowanej na czacie, przesyłka nie ugrzęźnie w centrum logistycznym inPostu na weekend. Wychodzi więc na to, że ugrzęźnie, choć chciałbym się jutro miło zaskoczyć.
Swoją drogą zachodzę w głowę nad sensem tej zmiany. Zapewne poza celem finansowym, o którym głośno raczej nikt nie będzie mówił, może być też cel uwzględniający fakt, że klient może chcieć dość precyzyjnie poznać termin dostawy swojego zamówienia - jednak sobota a wtorek to rozbieżność, której nie zrekompensuje 48-godzinny czas na odbiór paczki z paczkomatu. Jeśli jednak rzeczywiście ten cel przyświecał pomysłodawcy zmiany, to wylał dziecko z kąpielą, darmowa weekendowa dostawa była często powodem, dla którego wybierałem zakupy na Allegro. W sumie zawsze, kiedy potrzebowałem szybkiej dostawy nazajutrz, wybór był prosty. A teraz nie dość, że obcięto opcję dostawy w sobotę, to jeszcze zauważyłem, że predykcja dostawy na następny dzień zrobiła się o wiele bardziej surowa. Przed dzisiejszymi zakupami obserwowałem oferty kilku sprzedawców i "dostawa w sobotę" znikła u 3/4 z nich już po godz. 10:00. No ale pewnie sami sobie na to zapracowali 😉
Mogłem w sumie zapytać sprzedawcy, czy wygenerowało mu etykietę z czarnym nagłówkiem, to nie musiałbym tu teraz nadmiernie filozofować. Jutro się sprawa wyjaśni. Dziękuję wszystkim za pomoc.
@Marcin33N Jest jeszcze drugie dno tej sprawy:
Dlaczego Allegro pokazuje u sprzedających, którzy nadają paczki InPost w soboty, że dostawa będzie w poniedziałek, jeśli sam InPost nie przewiduje dostawy takich przesyłek do Paczkomatów na poniedziałek, lecz na wtorek?
Allegro prawidłowo wyświetla godziny dostaw na poniedziałek, ponieważ – podobnie jak u mnie – InPost realizuje odbiory w soboty i niedziele. Dzięki temu paczki nadane w weekend faktycznie trafiają do doręczenia na poniedziałek, co sprawia, że klienci mogą liczyć na szybszą dostawę. To duża przewaga nad sprzedawcami, którzy nie nadają w weekendy, bo ich przesyłki ruszają dopiero w poniedziałek.
Przykłady godzin granicznych wyświetlanych w moich ofertach:
Dzięki temu w weekend mamy 300% lepszą sprzedaż niż inni sprzedawcy, a klienci, którzy zamówią w sobotę lub niedzielę, w 99% przypadków otrzymują paczkę już w poniedziałek.