Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
PROSZĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM, O CO DOKŁADNIE PYTAM - bo zdarza się, że czytacie pobieżnie i tak odpowiadacie ludziom, co powoduje, że zamiast rozwiązywać kwestie tylko je komplikuje i trzeba ponownie pisać, tłumaczyć, że przecież nie o to chodzi, prostować, na nowo wyjaśniać... Bywa koszmar!
Dot. Allegro (tylko kupuję) i Allegro Lokalnie (tylko sprzedaję)? - moje pytania:
Obecnie jest tak, że mimo iż wykupiłam-przedłużyłam 22 maja br. Smart! o rok, nie zwiększyło mi to obecnego limitu przesyłek - do 30.06.2025 r. muszę płacić za każdą przesyłkę, by mój klient miał za darmo w Smart!
Na marginesie: Zauważyłam, że z każdym rokiem Smart! jest coraz mniej korzystne.
To jest ciągłość subskrypcji a limit przesyłek dotyczy każdego kwartału.
Limit odnowi się z początkiem kolejnego kwartału.
Czyli nie trzeba było wykupować na kolejny rok, bo mimo, że mi Smart mijał 22.05.2025 r., to i tak miałabym ważny do 30.06.2025? No bo jak liczą się kwartały od stycznia do grudnia, a nie kwartały roku jak wygląda subskrypcja faktyczna u danej osoby, to mi tak wychodzi.
@Karolin2021 dziękuję za sugestię, natomiast z mojej perspektywy nie była ona potrzebna.
Widzę po części, że @komis-bell wyjaśniła Tobie temat. Jednak ja odniosę się do Regulaminu. Dokładny zapis w 3.2 Zasady Programu dotyczące Sprzedającego:
Nowe wykupienie nie odnawia limitu.
Pozwolę sobie odnieść się do kwestii "na marginesie" - wykupienie Smart! jest nadal cały czas korzystne.
Taa jasne. Szczególnie jak na koncie trzeba go wykupić tylko po to, żeby ludzie mogli ze smart kupić. Gdy do zakupów używa sie innego konta z pay. To jest wymuszanie wielokrotnych subskrypcji. "Korzystne" też zbytnio nie jest skoro produkty są przez to droższe. Zobacz na lokalnym sprzedawca za wysyłkę smart płaci 4.99. Na O... cała wysyka do paczkomatu kosztuje 5zł. Wychodzi na to, że na lokalnym i tak wlicza sie to w cenę... Polityka robienia prania mózgów klientom, a nie opłacalności. Czemu na lokalnym wysyka nie jest tańsza skoro nie ma zwrotów jak na głównym???
O co Ci chodzi z "...Gdy do zakupów używa sie innego konta z pay..."?
Nie zgadzam się z Twoimi argumentami - przykładami (zgadzam się natomiast z ogólnym przesłaniem, że Allegro (L.) - jak każda firma - musi na kimś zarabiać 🙂
Produkty na Allegro Lokalnie są na pewno droższe z powodu tego, że to na sprzedawcę są przeniesione koszty sprzedaży, a na O. czy V. na kupującego (i nieważne jak te koszty oficjalnie się nazywają - np. "obsługa transakcji" 🙂 By wyjść na swoje, sprzedający na Allegro L. podwyższają cenę o co, co zabierze im po sprzedaży Allegro L.
Co do kosztów wysyłki... Podałaś cenę na O. za najmniejszą paczkę (najtańszą) - bo tam koszty zależą od wielkości przesyłki. Zaś na Allegro L. koszty wysyłki są te same niezależnie od wielkości. Tak więc Twoje porównanie nie jest miarodajne.
Pozdrawiam.
Konto z Allegro pay. To konto kupującego z płatnościami Allegro pay. Można je uruchomić tylko na jednym koncie i nie da się przenieść na inne. Głównie kupuje się na takim koncie i na nim ma smarta do zakupów.
Natomiast każda rozsądna osoba więcej sprzedająca robi to z innego konta niż zakupowe np. po to by uniknąć mszczenia się gdy raz w roku przyjdzie wystawić negatywa... Na takim koncie nie robi się zakupów. A jak się chce wysyłać z lokalnego paczki smart to i tak trzeba mieć wykupionego smarta. Czyli 1-den użytkownik już musi mieć 2 konta.
Baa spotkałam się też z sytuacją gdzie szukałam jakiegoś przedmiotu. Zakup był możliwy tylko z konta firmowego. Takie mam do małej działalności. Ale żeby skorzystać z dostawy smart musiałabym na firmowym wykupić 3-go smarta. Dla mnie to WYMUSZANIE SUBSKRYPCJI. Oni nie mają trudności z łączeniem kont po imieniu i nazwisku właściciela, wiec dlaczego zmuszają do wykupywania kilka razy smarta?
Co do OL. może i masz rację z tą najtańszą przesyłką. Choć mają też kilka razy w roku promocje na wysyłki za 1zł, nawet teraz jak dobrze kojarzę.
Nie zmienia to jednak faktu, że skoro na lokalnym w cenie wysyłki nie ma darmowego zwrotu to ta cena powinna być niższa niż na głównym...
Cóż za hipokryta z Ciebie! Dziękujesz za sugestię moją choć uważasz, że nie była ona potrzebna 😞
Ponadto, moderatorze, ja nie pytałam Ciebie o Twoją perspektywę czy też radę w tej kwestii. Wyraziłam prośbę i wyjaśniłam dlaczego o to proszę.
No i właśnie, nie przeczytałeś mojego wpisu ze zrozumieniem (przynajmniej nie całego)! Pewnie dlatego, że ze swojej perspektywy uważasz, że moja sugestia nie była potrzebna... Ja nie napisałam "na marginesie", że korzystanie ze Smart! nie jest korzystne - ja napisałam, że jest coraz mniej korzystne. Czaisz różnice?
Co do regulaminu... znam jego treść... Jednak sierota myślałam, że jak nie przedłużę kończące się 22 maja br. Smart!, to przepadną mi niewykorzystane do 30.06.2025 r. darmowe dla moich klientów przesyłki.
I do dziś nie wiem, czy tak w ogóle by się stało? Czy mimo, iż nie przedłużyłabym 22.05.2025 r. Smart!, to jednak do 30.06.2025 r. nadal by działał, skoro liczą kwartałami?
Przez 2 tygodnie od zakończenia umowy (w czasie okresu wypowiedzenia) jeszcze by Ci te darmowe wysyłki działały, przynajmniej do czasu wykorzystania limitu za kwartał.
Ale jesteś pewna? Taki jest regulamin, czy tak myślisz?
Korzystałam z tego z rok temu i działało. Smart w okresie wypowiedzenia działa identycznie jak normalny smart wiec nie powinno się nic w tym czasie zmienić.