anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Formularz zwrotu wymaga podania 26-cyfrowego numeru konta.

Client:101819014
#2 Obserwator#

Dobry dzień. Formularz zwrotu (Podaj dane konto do zwrotu środków) wymaga podania 26-cyfrowego numeru rachunku. Nie mam konta bankowego w Polsce. IBAN mojego konta ma tylko 24 numery (CZE). Podobnie adres, kod pocztowy nie jest PL. Dzięki temu nie mogę wypełnić formularza i dokonać zwrotu. Jak mam postępować?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:101819014 W takiej sytuacji wyślij sprzedawcy mailem swoje odstąpienie od umowy i podaj numer konta do zwrotu wpłaty. Nie masz obowiązku wysłać rezygnacji za pośrednictwem Allegro, które ogranicza Ci w tym przypadku prawo do zwrotu. Wysłanie rezygnacji mailem jest tak samo skuteczne pod względem prawnym. Sprzedawca będzie miał obowiązek oddać pieniądze.

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Dziękuję za odpowiedź. Czy nadal mogę korzystać z paczkomatu InPost? Jeszcze nie wróciłem, nie wiem czego będzie ode mnie chciał paczkomat. Może numer zakupu. Czy będę mógł zwrócić paczkę za darmo ? Sprzedawca poinformował mnie, że przysługuje mi darmowy zwrot InPost.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:101819014 Masz prawo do zwrotu towaru po wysłaniu sprzedawcy swojej rezygnacji mailem. Jeżeli Allegro w takiej sytuacji nie umożliwia Ci darmowego zwrotu, musisz odesłać przesyłkę dowolną metodą na własny koszt, na adres podany w zakładce Zwroty, co będzie zgodne z przepisami.

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Dziękuję !

oznacz moderatorów