anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak najlepiej uchronić się przed oszustwem na allegro lokalnie przy kupnie telefonu?

Client:117525114
#7 Wielbiciel#

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

Nie ma żadnej 100% gwarancji, Ja nigdy nie kupuje używanego telefonu a tym bardzie od prywatnego sprzedającego, ale zakup musi być wyszukany na Allegro, zapytaj IMEI i sprawdź czy telefon nie ma rat,

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Właśnie pytałem o imei i sprzedający powiwdzial Że nie podaje takich informacji 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

To napisz mu że skoro nie poda tak kluczowej informacji tzn że telefon jest na raty brany i zataja wadę prawną co z przypadku zakupu poskutkuje pozwem o unieważnienie umowy

oznacz moderatorów

Client:35386082
#14 Krzewiciel#

Samodzielnie go znajdź na allegro lokalnie, nie korzystaj z podesłanego linku.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Nie korzystać z podesłanych linków lub je tu na forum sprawdzić. Dwa skontaktować się z sprzedawcą i porosić o podanie imei ten nr można sprawdzić na stronach operatorów czy tel nie jest na raty wzięty. Odbiór i odpakowanie najlepiej przy paczkomacie w oku kamerki urządzenia lub kręcac filmik w obecności osoby trzeciej niespokrewnionej z kupującym

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

A lepiej zamawiać do paczkomatu przez opcję kup teraz czy przez odbiór osobisty 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

No a jak co się wydaje

pomysl

z

odbuorem osobist pomacasz i sprawdzisz go chociaż i sam zdecydujesz czy bierzesz 

jak do paczkomatu to raczej nie masz prawa do zwrotu 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Racja jednak w przypadku paczkomatu całość można nagrać gdyby był ewentualny problem ma się dowód że coś było nie tak stąd moja zagwozdka 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

No tak jak ci wyślę cegle

ale jak wyślę telefon a on ci nie przypasuje to go nie zwrócisz mimo że to nadal telefon ten który zamówiłeś 

oznacz moderatorów