Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
od jakiegoś czasu zauważyłem niepokojące zmiany w polityce przesyłek allegro.
Niegdyś, kupujący wybierał dogodną dla siebie formę dostawy, a w tym najczęściej przesyłkę kurierską preferowanym dostawcą.
Od jakiegoś czasu, po zakupie, jako klient otrzymuje jakiś "dziwny" nr przesyłki o nomenklaturze znanej tylko allegro. Choć gdyby to tylko była kwestia "szyfrowania" to mniejszy problem.
Podczas podejmowania decyzji zakupowych, często klienci, w tym ja, kierują się możliwością skorzystania z preferowanego dostawcy usług kurierskich - bo go znamy, bo jest na naszym rejonie w dogodnych godzinach itd. Jeśli sprzedawca nie ma w ofercie dostawcy, którego nie preferuje - rezygnuje z zakupu i szukam innego.
Niestety w ostatnim czasie allegro i tutaj postanowiło zdecydować za nas. Teraz nawet jeśli w ofercie mamy np. DPD i DHL, to podczas samego procesu kupowania widnieje już tylko "Kurier" i tu już nie mamy wpływu na to, którym kurierem dotrze do nas zamówiony przedmiot.
To jest jawne zawłaszczanie kwestii wolnego wyboru dostawcy usług kurierskich, za które jako klient płace (również w formie abonamentów allegro smart).
W załączeniu przekład jawnego wprowadzania konsumentów w błąd.
@MAXIDO temat znany i wałkowany, allegro wybiera najszybszą metodę dostawy za Ciebie a często jest to wciskanie swojego Kuriera One 😄
Możesz jako konsument napisać do UOKiK 🙂
@MAXIDO To nie jest wprowadzanie w błąd.
Automatycznie wybierana jest optymalna wysyłka m.in. na podstawie czasu realizacji dostawy.
Możliwość wyboru konkretnej metody dostawy pozostaje przy płatnej wysyłce kurierskiej oraz metodach dostawy do punktu odbioru/automatów paczkowych (także w ramach usługi Smart!).
Obecnie w opcji smart nie ma możliwości wybrania konkretnej firmy kurierskiej, która będzie doręczała przesyłkę.
To jest dokładnie wprowadzanie w błąd.
Jak to inaczej nazwac sytuacje, gdy ofercie widnieje, że mamy dostępną listę dostawców usług kurierskich DHL, DPD, InPost itd. z wyróżnionymi cenami, a podczas realizacji zamówienia, już widnieje tylko "Kurier" i coś (w domyśle system) decyduje za nas, który dostawca zrealizuje usługę?
Myślę, że stwierdzenie "Obecnie w opcji smart nie ma możliwości wybrania konkretnej firmy kurierskiej, która będzie doręczała przesyłkę" wyjaśnia wszystko.
W takim razie, w ofercie również nie powinny widnieć dostawcy a wyłącznie "Kurier", wtedy jest to spójne i nie wprowadzające w błąd.
K.
@MAXIDO to proste .... jeśli płacisz za przesyłkę Masz wybór , w ramach smart płaci allegro i to oni maja wybór .
@mdrogeria napisał(a):
@MAXIDO to proste .... jeśli płacisz za przesyłkę Masz wybór , w ramach smart płaci allegro i to oni maja wybór .
@mdrogeria No niby się zgadza, ale Kupujący zauważył cos innego. Przed zakupem widzi opcję wyboru kuriera, która podczas składania zamówienia znika. A że będzie losowy kurier przy opcji Smart, to Kupujący powinien widzieć na aukcji przed zakupem, a nie dowiadywać się w trakcie lub po transakcji.
Powinna być opcja Smart - losowy kurier z (DHL, UPS, One....). Klient powinien być w pełni poinformowany przed zakupem.
Allegro nie spełniło obowiązku informacyjnego przed transakcją. Jest to łamanie praw konsumenta.
@drekenzes tak , ale przed utworzeniem karty dostawy nie wiadomo jaką formę przesyłki wybierze kupujący dlatego widoczne są wszystkie udostępnione przez sprzedawcę opcje .
@mdrogeria Ale obowiązkiem informacyjnym Allegro jest, aby zaznaczyć przed zakupem, że w przypadku smart to Allegro wybiera kuriera. Takiej informacji na aukcji nie ma.
Tak więc kupujący jest wprowadzony w błąd, że sobie wybierze opcje dostawy, a później tą opcje allegro mu zabiera. Jak chce, niech sobie zabiera, ale ma obowiązek przed zakupem wyświetlić informację na aukcji, że Smart = losowy kurier. I ma też pokazać, z jakich kurierów będzie losowanie na tej konkretnej aukcji.
To niech to prosto z mostu napiszą, a nie takie żenujące teksty wciskają....
W ramach smart ja również płacę za przesyłkę! Po pierwsze abonament, po drugie często kupując drobne i tanie rzeczy, nie ma przesyłki za zero tylko jest za 14,99 PLN. I w tych przypadkach nadal to nie ja decyduje o wyborze kuriera i nadal brak jest transparentności.
@MAXIDO wydaje mi się, że w przypadku zakupów bez smart-a nadal jest możliwość wyboru kuriera.
Chociaż ja to akurat od lat stosuje jedną zasadę - nie kupuję na allegro bo jest tutaj zdecydowanie za drogo.
Wychodzi na to, ze to jest przepis - przestać korzystać z platformy.
Bajki, bajeczki, a jeszcze nie pora na dobranoc. Za przykład podam zakupy, o które już tu wkurzona krzyczałam z miesiąc temu.
Do wyboru w smarcie DPD i poczta Polska.
Zakupy zrobiłam po godzinie 14-stej. Allegro wybrało DPD. Sprzedający w ciągu nawet nie pół godziny zostawił je w punkcie. Szacun dla niego. I teraz co nie gra z prędkością. A to, że kurier DPD o tej porze już paczki z punktu nie pobrał, zabrał ją dopiero następnego dnia, więc dotarła jeszcze kolejnego.
Poczta wszystkie zamówienia wysyła do 15:30, gdyby Allegro wybrało pocztę to zakupy dotarłyby następnego dnia.
Nawet uwzględniając fakt, że kurier DPD dostarcza od rana, listonosz mniejsze paczki też od rana, a kurier pocztexu większe paki, popołudniami nawet około 18-stej to i tak poczta była by szybsza. Do tego nie musze jak pies siedzieć w domu i warować na kuriera, bo dokładnie po drugiej stronie ulicy mam okna poczty.
W związku z powyższymi faktami stwierdzam, że opowiadacie banialuki. Szybciej DPD było by być może przy zakupie DPD od rana, a i to nie jest pewne, bo jakoś zakupy z Szej.. poczta mi rano przynosi już któryś raz z rzędu:)
Więc proszę bajek o prędkości, wygodzie czy czymkolwiek robionym w interesie klienta nie opowiadać. Jedyne co w ten sposób osiągnięcie to wyższy poziom wk........ klienta. Nikt nie lubi być traktowany jak słabo myślący, a to sugerują Wasze odpowiedzi...
@AnnaG-Antyki "... Jedyne co w ten sposób osiągnięcie to wyższy poziom wk........ klienta."
Nie tylko, myślę że celem nadrzędnym Allegro jest maksymalny zysk. Mam prawo podejrzewać że ostatnio zgłaszane naliczenia dopłat do gabarytów przesyłek kurierskich mają z tym jakiś związek.
To samo myślę już od jakiegoś czasu. Ale jakie zyski przepraszam??? Takie żenujące odpowiedzi, które od czasu katalogu dostaję jako kupująca są jedna z przyczyn przez, które się wyniosłam z większością zakupów. Masa ludzi również. Błędy z chęcią poprawy Polak jest w stanie wybaczyć. Robienie z niego idi**oty nigdy nie wybaczy. Kupowałam od około 17-stu lat prawie wszystko tu. Przez ostatnie 2 miechy robiłam zakupy w 6 sklepach (w tym meble i AgD), do niektórych wielokrotnie wracałam, kiedyś było to praktycznie tylko Allegro. Po niektóre zakupy od razu idę do azjatyckiej konkurencji. Nie zrobiłam tego z własnego wyboru, to Allegro mnie wygnało... Mało klientów przewinęło się przez to forum z podobnymi problemami tak samo nie uzyskując pomocy.
Portal ma dziwną taktykę sprzedażową. Z jednej strony dosłownie celowo wygania użytkowników, a z drugiej jedzie po bandzie gdzie się da by więcej zarobić. To całkowicie nielogiczna taktyka na dłuższą metę. Ci którzy już się przejechali nigdy nie odzyskają zaufania do Allegro... A Ci których można na więcej skasować wykruszają się w szybkim tempie...