Witam, kupiłam buty komunijne dla chłopca za 149 zł, od razu odesłałam je, bo nie pasowały tj. 3 marca 2026r.,a sprzedający otrzymał 5 marca 2026r. I nie otrzymałam zwrotu środków na konto. Otrzymałam maila dziwnego jakby miałam się zgodzić na pomniejszone saldo. Nie wiem o co chodzi, ale ja mam wykupione Allegro Smart. Proszę o pomoc,pozdrawiam
@Client:43342495 sprzedający nie może wymagać od Ciebie dosłania dowodu zakupu ani warunkować zwrotu otrzymaniem paragonu lub faktury.
Co konkretnie odpowiedział sprzedający? Czy możesz przesłąć zrzut ekranu z wiadomością?
W razie trudności, możesz założyć dyskusję, aby to zrobić w szczegółach tego zamówienia w zakładce Moje zakupy, kliknij "zgłoś reklamację lub problem".
W dyskusji, po24h będziesz mogła poprosić o naszą pomoc.
Witam.
Myślę, że sprzedawca potrącił sobie koszty obsługi.
Gdyby chciałaby Pani je wymienić na jakiś inny rozmiar, to myślę, że nie byłoby problemu.
Proszę zauważyć, że Pani nic nie płaci za wysyłkę (SMART) - a sprzedawca ponosi koszty - obsługa zamówienia, prowizja od ceny towaru, koszt przesyłki (dla kupującego to 0zł, a dla sprzedawcy to koszt min. kilka zł, a przy tej cenie to koszt całkowitej przesyłki), koszt pracownika do zapakowania towaru i koszt materiałów do zapakowania.
Do tego jeszcze - koszt obsługi zwrotu - przyjęcie zwrotu, zrobienie korekty (chwała tym, co zwracają paragony, bo są tacy co twierdzą, że nie muszą - to dodatkowy czas pracy), rozpakowanie i sprawdzenie zwrotu.
To są koszty - czy chciałaby Pani wykonywać te czynności za darmo?
Więc czasem się zastanawiam, czy np. taki kupujący (stawiając się w roli sprzedawcy) chciałby za darmo spakować komuś jakiś przedmiot,
@ELMIXAGD_pl Sprzedawca nie ma prawa potrącać sobie żadnych kosztów za obsługę zwrotu.
Sprzedawca może obniżyć koszt zwrotu wyłącznie w sytuacji kiedy kupujący zwrócił produkt w stanie zmienionym w takim stopniu, który obniża jego wartość np. produkt nosi ślady użytkowania, część produktu została zużyta, połączył jakieś części na stałe lub w taki sposób, który po rozmontowaniu pozostawia ślady i stanu produktu już nie można określić jako "nowy".
To są przykłady, kilka z wielu.
Oczywiście obniżenie kwoty zwrotu musi być wyraźnie uzasadnione, a nie zależeć od "humoru" sprzedawcy.
Koszty jakie ponosi sprzedawca powinny być wliczone w cenę produktu. Kupującego i ustawodawcy nie interesują koszty operacyjne sprzedawcy.