anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Utrudniony zwrot towaru przez "Smart!"

kermu
#9 Pomysłodawca

Chciałem poruszyć kwestię utrudnionego zwrotu towaru przez "Smart!"

Dokonałem zakupu towaru w tym systemie wybierając opcję "Orlen Paczka" w programie "Allegro Delivery".

Niestety dostarczony towar okazał się wadliwy i wystąpiłem o jego zwrot.

Niestety sprzedający wygenerował mi etykietę dla DPD Pickup i aby nadać przesyłkę musiałbym 

zainstalować kolejną aplikację w swoim telefonie, czego nie chciałem robić.

Niestety, sprzedający nie udostępnił 9-cyfrowego kodu nadania do paczkomatu który jest na moim osiedlu, mimo mojej prośby. Musiałem jechać kilka km do innej miejscowości aby nadać przesyłkę w punkcie DPD Pickup.

Na moją uwagę otrzymałem od konsultanta Allegro pouczenie że sprzedający ma prawo wybrać odpowiadającą jemu formę nadania a jeśli tego nie zaakceptuję, powinienem odesłać przesyłkę na swój koszt ponieważ zakup był "na firmę".

Uważam że takie zasady są nieuczciwe, ponieważ sprzedający mogą utrudniać odesłanie wadliwych towarów, wybierając najbardziej uciążliwe warunki dla kupujących.
Moim zdaniem powinna być udostępniona dokładnie taka forma nadania zwrotu jak przy zakupie.

Proszę o opinię Allegro w w/w sprawie oraz chętnie posłucham opinie allegrowiczów co o tym sądzą.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kermu to zwróć za darmo przez allegro, wtedy nadasz kodem Allegro Delivery Orlen  !!!  jak poprosiłeś sprzedawcę o etykietę to generują tą co ma umowę 😞

Widź w zwrot - zaznacz reklamacja 🙂

kermu
#9 Pomysłodawca

No właśnie w tym przypadku przy zgłaszanej reklamacji nie miałem możliwości wyboru sposobu nadania przesyłki ...

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kermu DPD możesz nadać z żabce / a nalęgło się tego / lub w innym punkcie partnerskim .

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@kermu nasze stanowisko doradcy przedstawili Ci kilkukrotnie w korespondencji reklamacyjnej, więc mogę to jedynie potwierdzić - sprzedający nie ma obowiązku odbioru reklamowanego towaru w przypadku zakupu niekonsumenckiego.  W Twoim przypadku, mimo nie nie miał takiego obowiązku, sprzedający udostępnił Ci etykietę do zwrotu, więc nie ma tutaj żadnych nieprawidłowości. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kermu
#9 Pomysłodawca

Firma może dokonać zwrotu na zasadach konsumenckich jeżeli kupiony towar nie jest związany bezpośrednio z jej profilem działalności, co tutaj miało miejsce zatem nie była to dobra wola sprzedającego.
Bardziej jednak mnie interesuje stanowisko Allegro czy jest to O.K. że sprzedający może wybrać najbardziej uciążliwą opcję zwrotu dla kupującego.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kermu "Bardziej jednak mnie interesuje stanowisko Allegro czy jest to O.K. że sprzedający może wybrać najbardziej uciążliwą opcję zwrotu dla kupującego."

Generalnie to nie ma znaczenia jakie jest stanowisko Allegro bo Allegro nie jest stroną umowy.
Sprzedający ma odebrać towar na swój koszt i to w sumie tyle.

oznacz moderatorów

kermu
#9 Pomysłodawca

Allegro jest stroną umowy trójstronnej w zakresie dostarczania platformy sprzedażowej i usług towarzyszących w tym dostawy towaru.
Dotyczy to w szczególności programu "Allegro Delivery".

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kermu Nawet jeśli Allegro można potraktować jako stronę umowy w kwestii dostawy towaru przy zakupie i ewentualnym zwrocie to nie ma to kompletnie żadnego znaczenia w kwestii odbioru reklamowanego towaru przez sprzedającego - tu stroną umowy jesteś Ty i sprzedający.

oznacz moderatorów