anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakupiłem telewizor z Allegro Smart, a muszę zwracać na własny koszt Dlaczego?

mirekkom
#1 Nowicjusz

oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Daj link, może to nie był smart tylko wysyłka na koszt sprzedajacego. 

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom  Powody mogą być różne,  na przykład minął 14 dniowy termin zwrotu.

Czy jest jakaś nagroda w tej zgadywance?

oznacz moderatorów

Client:74250890
#7 Wielbiciel

@br.  Gdyby minął, to pewnie w ogóle by się formularz nie pokazał 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@mirekkom  Pewnie nie w Smart, a po prostu za darmo i metoda to Kurier DPD, a nie Allegro Kurier DPD.

W zwrotach dla Kurier DPD dotyczy zwrot-  pozostałe metody dostawy, a Allegro Kurier DPD jest oznaczone - Kurier DPD.

Jak dla mnie to pewnie ktoś spojrzał na Kurier DPD, który był zaznaczony jako darmowy, a nie na pozostałe metody dostawy, które są pewnie jako zwrot na koszt kupującego.

Czekam na więcej informacji odnośnie metody dostawy, która się wyświetla. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

1 to że ty masz smarta nie oznacza że sprzedawca udostępnia smarta

2 to że ty masz smarta nie oznacza że sprzedawca udostępnia smarta i oprócz niego od kwoty x którą ten tv spełnia udostępnia inna metodę dostawy za darmo

3 wybierasz inną metodę odesłania niż darmowa smartowa

oznacz moderatorów

Client:80340374
#15 Entuzjasta

DPD Towary wykluczone z transportu to także przedmioty o nietypowych wymiarach i wadze, takie jak silniki, skrzynie biegów, akumulatory oraz duże telewizory i monitory (o przekątnej ekranu powyżej 37 cali).

@mirekkom    Będzie to wysyłka własna więc w przypadku uszkodzenia telewizora powyzej 37cali zostaniesz bez pieniedzy i bez telewizora

Najlepiej będzie zwrócić telewizor osobiście

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Telewizor dostarczył kurier sprzedawcy /Max Elekro/. Niestety okazało się, że telewizor miał mieć funkcję sterowania głosem jak w opisie zapewniał sprzedawca na swojej stronie i na stronie Allegro. Niestety tej funkcji nie ma ten telewizor, więc zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedającego. Złożyłem u niego reklamację, na którą muszę czekać 14 dni, a wówczas przestanie mnie obowiązywać zwrot towaru nawet bez podania przyczyny. Dzisiaj mija 5 dni.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@mirekkom  jaki ustawiłeś powód w formularzu?

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Wybrałem powód "Towar inny niż zamówiony"

Teraz ta oferta na Allegro jest już bez Smarta

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Czyli Ty nie reklamujesz, a odstępujesz od umowy ( nie możesz reklamować nawet towaru, do którego zostało złożone odstąpienie) . To jest powód odstąpienia, więc to jest nadrzędne. 

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Tak Ja wcześniej bezpośrednio u sprzedawcy zareklamowałem telewizor, że nie posiada funkcji opisanych w ofercie. Niestety jak dowiedziałem się, że oni nie spieszą się z udzieleniem mi odpowiedzi, to zdecydowałem się odstąpić od umowy i zwrócić towar. Wydaje mi się, że nawet gdybym nie kupił tego telewizora z Allegro Smart, to ze względu, że zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedającego co do funkcji jakie posiada ten telewizor, powinienem im towar odesłać na ich koszt. Gdybym zrezygnował bez podania przyczyny, to ja powinienem zapłacić za zwrot. Natomiast w tym układzie odesłanie winno być na koszt sprzedającego, gdyż mnie po prostu oszukał!!

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom  gdybyś reklamował, to sprzedający poniósł by koszt przesyłki zwrotnej, natomiast przy odstąpieniu od umowy, to Ty ponosisz te koszty

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Ja reklamowałem, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Zwracam, bo towar jest niezgodny z opisem a nie dlatego, że odstępuje od umowy bez podania przyczyny, więc dlaczego mam ponosić koszty, skoro to sprzedający sprzedał mi towar niezgodny z opisem, który to opis przedstawił w ofercie sprzedaż?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom  bo tak stanowią przepisy, mogłeś złożyć reklamację i poprosić o zwrot gotówki, jeśli sprzedający nie miał tego telewizora na stanie, to odebrał by telewizor na własny koszt i oddał by kasę, jak by nie oddał, to dostał byś kasę z AOK, ale Ty zgłosiłeś zwrot i zgodnie z prawem masz obowiązek  oddać ten telewizor w ciągu 14 dni, bo nie jest już Twoją własnością

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

O czym Ty piszesz!!!

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@mirekkom  możesz podać numer zamówienia? 

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Gdzie znajdę ten numer zamówienia?

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@mirekkom  Na przykład w potwierdzeniu złożenia zamówienia na mailu. 

W zakładce zakupy. 

To jest taki ciąg liter i liczb a45dh3-dg4646d- itd. 

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Numer oferty 18056630953

oznacz moderatorów