anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakupiłem telewizor z Allegro Smart, a muszę zwracać na własny koszt Dlaczego?

mirekkom
#1 Nowicjusz

oznacz moderatorów
38 ODPOWIEDZI 38

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom  nie chodzi o numer oferty tylko zamówienia😉 jak wejdziesz  , to rozwiń szczegóły zakupu, tam będzie taki numer 2abcdef0-c519-11f0-ad29-91d35cc1fa50

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

6a5d15a0-c138-11f0-b581-e5dea02d5624

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@mirekkom w tym zamówieniu dostawa była darmowa ze strony sprzedającego, nie Smart!. W związku z tym w przypadku odstąpienia nie miałeś możliwości wybrania darmowej opcji zwrotu, a tylko wysyłkę własną.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:74250890
#7 Wielbiciel

@mirekkom  Od biedy może być i to. Dam znać, co bym tu mógł poradzić. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Sprzedawca gwarantuje darmowa dostawę dlatego opcja zwrotu jest na koszt kupującego 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296  ale do niego to nie dociera, bo uważa, że został oszukany i zwrot ma być na koszt sprzedającego😉

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Poczytaj na temat prawa konsumenta to zobaczysz, że jeśli towar który zakupiłeś przez internet jest niezgodny z opisem przedstawionym w jego ofercie, to kupujący ma prawo odesłać towar na koszt sprzedającego!! Nie ważne czy sprzedawca dostarczył towar na koszt własny/ tutaj był ich kurier, który wyładował telewizor przed domem, podpisałem odbiór jak każdemu kurierowi i odjechał/. Dopiero po rozpakowaniu i podłączeniu okazało się, że telewizor nie ma tych funkcji, o których pisał sprzedający w swojej ofercie na stronie sprzedaży na portalu Allegro. Dlaczego ja mam płacić za to, że ktoś, aby sprzedać swój towar opisuje w swojej ofercie sprzedaży takie funkcję, których ten telewizor w rzeczywistości nie posiada. Tym samym wprowadza klienta w błąd, a za błędy się płaci!!!

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom  tak masz prawo, ALE JAK ZŁOŻYSZ REKLAMACJĘ NA NIEZGODNOŚĆ, A NIE JAK ZROBISZ ZWROT, więc poczytaj jeszcze trochę, bo konsument ma nie tylko prawa, ale również obowiązki

BTW za błędy się płaci, a Ty własnie popełniłeś błąd zgłaszając odstąpienie od umowy

oznacz moderatorów

mirekkom
#1 Nowicjusz

Ja w pierwszy dzień po zakupie zadzwoniłem do tej Firmy i zgłosiłem ten fakt telefonicznie. Pani podała mi e-mail, rozpoczynający się reklamacje itd, gdzie złożyłem oficjalną reklamację pisemną poprzez ich e-mail. To że odsyła telewizor nie oznacza, że nie dochowałem trybu reklamacji. Ja odstępuję od umowy właśnie z powodu niezgodności towaru otrzymanego z zamówionym. Oni mają czas na rozpatrzenie reklamacji 14 dni. Ja jakbym czekał te 14 dni, to przepadłby mi 14-sto dniowy okres na zwrot towaru. Dlatego zrobiłem to dwutorowo, bo wiem, że oni w reklamacji muszą uwzględnić to, że telewizor nie posiada funkcji obsługi głosowej/ a taki opis widnieje na ofercie i posiadam skriny/ i nie ma więc możliwości "usunięcia" tej usterki tzn. zamontowania tejże obsługi w modelu już wyprodukowanym z gwarancją.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom no więc zrozum w końcu, że w momencie kiedy odstępujesz od umowy, to telewizor nie jest już Twoją własnością, więc proces reklamacyjny zostaje zatrzymany, bo nie jesteś już właścicielem tego telewizora, więc nie możesz reklamować rzeczy która nie należy do Ciebie, a przy zwrocie to Ty ponosisz koszty wysyłki, naprawdę tak ciężko to zrozumieć🤔

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@mirekkom  No niestety, ale mimo to, że została złożona reklamacja, to liczy się to, że w formularzu zwrotu jest odstąpienie. Nie jest już istotne gdzie i kiedy była składana reklamacja ( o tym to już w tym momencie można zapomnieć, że reklamacja była składana ) . Liczy się to, że było składane odstąpienie.

Jeżeli chce się złożyć reklamację, to wszędzie ma być powód reklamacyjny, a nie tu reklamacja, a tam odstąpienie. 

Teraz należy odesłać towar na własny koszt, a sprzedający gdyby towar uległ zmniejszeniu wartości, to jeszcze zmniejszyć kwotę wpłaty za wszelkie obicia, ryski itd.

Jak nie wierzysz, to zawsze możesz zapytać obsługę Allegro. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom Z tego co widzę to ten konkretny model telewizora który jest w ofercie powinien mieć aktywnego asystenta Google ale ciężko powiedzieć w jakim zakresie jest on funkcjonalny bo z tym może być różnie. 

Czytałeś instrukcję obsługi?

Jesteś pewien, że dostałeś dokładnie ten model podany w ofercie?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell  no niby ma asystenta Google, ale co to zmienia w przypadku odstąpienia od umowy i darmowej wysyłki🤔

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T A no ja tak tylko pytam z ciekawości 😁

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell  ja osobiście nie lubię tych asystentów, bo do nich trzeba mówić głośno i wyraźnie😉, więc napisałem sobie aplikację która wykrywa mój telefon w pobliżu, zapala mi światło odpala kompa i otwiera strony które mnie interesują😉

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mirekkom zadzwoniłeś? hahaha i co masz nagrane jak złożyłeś reklamację na użytek dowodowy w sądzie czy chcesz by sąd na rozprawie ze śmiechu padł? uokik jasno na swojej stronie zaleca składanie reklamacji na nośniku trwałym a nie dzwonienie se telefonicznie do nikt nie wie kogo. Krótka piłka dla allegro i sprzedawcy ważne jest to co masz w systemie a masz odstąpienie. Koszt odstąpienia więc i zwrotu towaru oraz zabezpieczenie paczki i wynikające z tego tytułu komplikację jak towar coś trafi są po twojej stronie jako konsumenta i chociażbyś się zawył w dyskusjach to nikt ci teraz za własną głupotę nie będzie na rękę szedł. Nie odeślesz sprzedawca wstrzymuje się ze zwrotem zgodnie z UK i nalicza bezumowne korzystanie w kwocie dziennej więc jak za długo potrzymasz to dostaniesz 0zł plus fakturę do zapłaty i komornika z esądu i nikt nie będzie twojej sprawy reklamacji badał czy jakaś była a może urojona była bo nie masz dowodu. Zresztą jak się akceptuje regulamin korzystania z allegro to warto by było se poczytać co tam pisze o tym w jaki jedyny i słuszny sposób allegro nakłada na ciebie formę złożenia reklamacji jako dyskusję przez zgłoś problem z zakupem ale widzisz przy klikniętym odstąpieniu to ty już nie masz ani dla allegro ani w ujęciu zapisów UK prawa do reklamacji, więc bye bye zwracaj ten tv bo zaraz ci minie czas na odstąpienie / odesłanie i się schody zaczną

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael  sorki ale @mirekkom  zna swoje prawa😉

KOGIEL_T_0-1763925601426.png

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@KOGIEL_T   Nikt nie zwróci uwagi na to, co tam było w ofercie. Jest odstąpienie i wynika z ustawień, że na koszt kupującego, to tego będzie się wymagać, aby odesłał.

Oczywiście trzymam kciuki za kupującego. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T zna tak że gdzieś coś w jakimś kościele dzwoniło a finalnie to był meczet

oznacz moderatorów