anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zniszczona paczka przez inpost

MAMY ROZWIĄZANIE!
slodki_wiking
#7 Wielbiciel#

Dzien dobry, chcialem zapytac o procedure odzyskania srodkow po zniszczeniu zawartosci paczki przez inpost. dostalem dzis wiaodmosc od inpost ze paczka ulegla zniszczeniu (w srodku zwrot produktu do sprzedawcy byla to banka oleju CVT - wartosc 300 pln) i co maja zrobic czy odeslac do mnie czy do odbiory. Jak mam odzyskac srodki?

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16
seb1q
#11 Animator#

Obawiam się, że jeśli chodzi o rekompensatę za uszkodzenie przesyłki nie ma co liczyć.

Towar, który był wysłany, był towarem zakazanym a InPost może odrzucić reklamację, nawet jeśli uszkodzenie powstało po ich stronie.

https://inpost.pl/sites/default/files/docs/regulaminy/zasady-przygotowania-i-pakowania-przesylek-inp...

oznacz moderatorów
slodki_wiking
#7 Wielbiciel#

Ok, nawet jeżeli to była przesyłka, zwrot smart. Skoro to niedozwolony towar to nie powinno być możliwości wysyłania tego smartem... Czy w takim wypadku obejmuje mnie program ochrony kupujących? 

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@slodki_wiking 
"Skoro to niedozwolony towar to nie powinno być możliwości wysyłania tego smartem..." Dlaczego? Jakiś punkt regulaminu tak mówi? 

"Czy w takim wypadku obejmuje mnie program ochrony kupujących? " - nie ma już POK teraz jest AP, On chroni przed wszystkim, umożliwia nawet wyłudzanie towaru za free więc z łamaniem regulaminów przewoźnika nie powinno być problemu. 

oznacz moderatorów
slodki_wiking
#7 Wielbiciel#

Ok spoko, dla mnie to jest logiczne, że skoro przewoźnik nie wyraża zgody na coś to nie powinno być możliwości wysyłki tego tym przewoźnikiem. Skoro mam smarta to nie muszę chyba się zastanawiać kto co może rozwozić tylko klikam kup że smartem. 

Jakiś insynuacji na tle mojej uczciwości nie będę komentował. 

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

Przewoźnik nie ma za bardzo możliwości zweryfikowania zawartości przesyłki, więc to nadawca oświadcza , że przesyłka nie zawiera przedmiotów niedozwolonych w transporcie. W przypadku paczkomatów, zamknięcie drzwiczek jest tożsame z takim oświadczeniem.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@slodki_wiking za zwrot towaru odpowiadasz ty nie wnikam czy zapakowałeś źle czy inpost przejechał po paczce wózkiem widłowym, czy opakowanie było takie samo jak wysłał sprzedawca czy to twoja inwencja twórcza sposób spakowania bańki oleju. Ustawa mówi jasno zwrot leży w kwestii i jego koszt ponosi kupujący, za zabezpieczenie odpowiada kupujący. A to oznacza że sprzedawca lub ty złożycie reklamację do inpost w terminie do 7 dni od odebrania (bo nie wiem do kogo paczka wróci), po 30 dniach inpost się raczej wypnie tylko nie wiem czy odpiszą że towar pochodził z listy zakazanych na co kwalifikowałaby się z połowa ofert allegro, czy że nie zabezpieczyłeś paczkę w sposób dostateczny. W każdym razie konsultant w dyskusji wstrzyma wniosek o ap do rozpatrzenia reklamacji a po wklejeniu pisma w dyskusję stwierdzi że sprzedawca jest nie winny i albo coś ci odpalą monety z ap albo nic, chyba że się inpost przyzna że sam rozwalił paczkę

oznacz moderatorów
mwmonety
#21 Demiurg#

Jeśli to był środek zakazany to zamiast rekompensaty można się prędzej spodziewać zadanie odszkodowania za zabrudzenia jakie powstały.

oznacz moderatorów
InPost
Ekspert InPost

@slodki_wiking 

Dzień dobry,

prosimy o wiadomość prywatną na pomoc@inpost.pl wraz z opisem zgłoszenia, w którym proszę umieścić 24-cyfrowy numer paczki. 
Zgłoszenie zostanie zweryfikowane i udzielimy kompleksowej odpowiedzi na wskazane zagadnienie.

oznacz moderatorów
maxr01
#17 Koryfeusz#

Masz informację od InPost, że przesyłka zniszczona i pytają się Ciebie co z tym zrobić.

Czyli jej nie otrzymałeś - tak zakładam.

Odpisz, żeby odesłać do sprzedawcy. To nie jest zwrot z powodu odstąpienia od umowy. 

Sprzedawca, decydując się na wysyłkę zakazanego towaru - powinien go chociaż dobrze zabezpieczyć. 

Następnie skontaktuj się ze sprzedawcą, żeby rozwiązać sprawę - to najlepsze wyjście z sytuacji.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@maxr01 sprzedawca zabezpieczył dobrze bo od niego towar doszedł, dopiero zwrot do sprzedawcy zabezpieczony przez kupującego uległ zniszczeniu 

oznacz moderatorów
slodki_wiking
#7 Wielbiciel#

Moze miał też więcej szczęście i paczka była mniej rzucana. 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

Albo odesłał w papierowej torbie z biedry lub reklamówce bo widziałem takie zwroty 

oznacz moderatorów
slodki_wiking
#7 Wielbiciel#

Banka była w twardym kartonie karton był oklejony taśma która również stanowiła bufor a także z zabezpieczona oklejona nakretka, a pękła na rączce bo zostało to wgniecione mocno. Od tak to nie dzieje, musiała zostać mocno potraktowana...  

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@slodki_wiking mi po zwrocie inpost przejechał wózkiem widłowym a druga paczka wpadła pod furgonetkę i szorowała asfalt, zdarzyło im się też rzucić na paczki hantle 25kg

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@az1rael lepszy worek na śmieci czy reklamówka z biedronki niż towar bez żadnego opakowania wrzucony do paczkomatu (tak takie też się zdarzają - przecież kurier powinien zapakować xD) 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

nasz kurier jakby widział taki towar to by nie odebrał z paczkomatu czegoś takiego zgodnie z przepisami nie powinien

oznacz moderatorów