anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot opóxnionej przesyłki i zwrot kosztów

ulkas73
#2 Obserwator#

Dzień dobry. Miałam dostać przesyłkę 14 lutego w piątek i nie dostałam - przeczytałam na Allegro, że "przesyłka opóźniona" a Allegro nie ma na ten temat informacji od sprzedającego. W poniedziałek 17 lutego status nadania przesyłki zmienił się tylko na "oczekuje na nadanie". Ponieważ zależało mi na czasie, zamówiłam podobny produkt u innego sprzedawcy a co do tego opóźnionego 17 lutego o godz. 16;08 kliknęłam, że zwracam przesyłkę (przeczytałam, że mam ją odesłać, ale nie miałam jej jeszcze, żeby spełnić ten warunek) i dodatkowo zgłosiłam reklamację, podając jako powód  opóźnienie i prosząc o zwrot pieniędzy. Tymczasem tego samego dnia, kilka godzin po mojej reklamacji,  o 20:08 dostałam informację, że status przesyłki zmienił się na "W drodze" a 18 lutego dostałam wiadomość od sprzedawcy następującej treści:

"_superksiazki_ 18 lutego 2025 09:01

Przepraszamy za kłopot, w tym momencie nie możemy anulować zamówienia paczka jest w drodze. Jeśli chcą Państwo zrezygnować z zamówienia, prosimy nie odbierać paczki jak tylko do nas wróci zostaną zwrócone środki."
Stąd moje pytanie - czy po nieodebraniu przeze mnie paczki, nie poniosę z tego tytułu żadnych karnych kosztów, a  środki będą mi zwrócone, czy w tej sytuacji podejmuje się jakieś inne działania - np. odbiór paczki a następnie ponowne jej umieszczenie w paczkomacie z kodem - w ramach zwrotu. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Niech zgadnę -wybrałaś one boxa... Kosztów nie powinnaś dodatkowych ponieść to ma zwrot w cenie. Kliknęłaś zwrot przed wysyłką więc też wina po stronie sprzedawcy, nie którzy nie mają juz możliwości cofnąć przesyłek, stąd wiadomosć. Dobra rada nigdy nie bierz ona jak Ci się śpieszy. Tutaj 99% postów o kłopotach z przesyłkami dotyczy właśnie jego.

Teraz co może pójść źle. One to : opóźnienia odbiorów, przetrzymywania na sortowniach i opóźnienia dostawy. Nie zdziw sie gdy ta paczka wróci np dopiero za 2 tygodnie, bo to nic niezwykłego. Jest duże prawdopodobieństwo, że paczka miała opóźnienie również z winy Allegro / kuriera przy wysyłce. Kurierzy bardzo często nie podjeżdzają mimo zamówionego podjazdu. Do tego ostatnio machnęli z nienacka prace serwisowe i ludzie nie mogli nadać... Więc uzbrój się w cierpliwość, ewentualnie proś moderacje o pomoc, czasem dadzą radę coś wskórać i pognać paczkę...

oznacz moderatorów

ulkas73
#2 Obserwator#

Dziękuję za odpowiedź. Paczka miała przyjść do paczkomatu Orlen.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

To tu sprzedającego to nie odebranie będzie kosztować. Ale jego błąd, jego odpowiedzialność. Za to powinna wcześniej wrócić. Choć też sporo skarg na Orlena jest ale jednak zdecydowanie mniej...

oznacz moderatorów

ulkas73
#2 Obserwator#

Dziękuję jeszcze raz. Skontaktowałam się w międzyczasie jeszcze z doradcą z Allegro i mam jego odpowiedź, że spokojnie mogę nie odebrać przesyłki i nie zapłacę za to jakiejś kary. A jak już przesyłka będzie z powrotem u sprzedawcy, wtedy mogę czekać na zwrot kosztów.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Problem z ONE jest taki że paczka ci może 5 dni leżeć w paczkomacie nadawczym wpakowana tam 1 dnia ale jej status się jej zmieni dopiero jak ci ja kurier podejmie z paczkomatu

oznacz moderatorów