anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot SMARTEM - przesyłka zagubiona - allegro unika odpowiedzialności

Ruach
#7 Wielbiciel

Zwróciłem zegarek przez odstąpienie od zakupu wart 2,5 tys. zł. Realizatorem zwrotu była Poczta Polska. Korzystałem z SMARTA. Paczka zaginęła. Konsultant Allegro,  po mojej interwencji umorzył reklamację ponieważ nie minęło jeszcze 30 dni od wysyłki (było ok. 28dni...) następnie Poczta polska uznała reklamację na 112zł...  

Wartość reklamacji 112zł w systuacji gdy przesyłka była warta 2,5 tys. to kpina. 

Kpiną też wydaje się to że konsultant allegro pomimo że ma wszystkie dane w systemie, wymaga bym wszystkie dane podawał w mailu, po to by składał reklamację na Poczcie Polskiej w moim imieniu.. Przecież realizatorem przesyłki było Allegro SMART, stroną wobec mnie powinno być Allegro. 

Co w takiej sytuacji, co z ochroną kupującego, czy to tylko zapewnienia marketingowe, czy w takiej sytuacji stracę 2,5tys. zł i nie da się nic zrobić ? 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Ruach

To nie jest kpina, tylko takie jest prawo.

Po pierwsze. Reklamację z tyłu zaginięcia przesyłki można zgłosić dopiero następnego dnia po upływie regulaminowego terminu po upływie którego przesyłkę uznaje się za zaginioną. Dla przesyłek nie będącymi usługą powszechną wynosi on 30 dni od daty nadania.

Po drugie. Po drugie wysokość odszkodowania za utraconą przesyłkę nie może przekroczyć zadeklarowanej wartości przesyłki. Dla przesyłek Pocztex zadeklarowana wartość wynosi 100 zł. Dlatego Poczta Polska wypłaciła 100 zł tytułem odszkodowanie za utraconą przesyłkę (mogą uznać przesyłkę za zaginioną przed upływem termin 30 dni) oraz 12 zł tytułem zwrotu opłaty za nadanie. 

Po dalsze odszkodowanie zgłaszasz się do firmy Agro Ubezpieczenia, z którą zawarta jest umowa ubezpieczenie przesyłki. Zgodnie z warunkami polisy, szkodę zgłasza nadawca, najlepiej więc napisz w tej sprawie na pocztex@agroubezpieczenia.pl

Tu masz zaś protokół szkody z ubezpieczenia https://www.poczta-polska.pl/wp-content/uploads/2022/11/220110-Zgloszenie-szkody-z-ubezpieczenia-prz...

Ps. Zgodnie z prawem to kupujący odpowiada za przesyłkę zwrotną do chwili jej wydania sprzedawcy. Odwrotnie niż w przypadku przesyłki od sprzedawcy do kupującego, gdzie sprzedawca odpowiada za przesyłkę do chwili jej wydania kupującemu.

oznacz moderatorów

Ruach
#7 Wielbiciel

Pisząc "kpina" miałem na myśli Customer Experience. Twierdząc,  że takie jest prawo to jakby stwierdzić że "operacja udana, pacjent zmarł". 

Jako ponad 20 letni klient Allegro, wybierałem tą platformę zakupową, często płacąc więcej niż w innych portalach, z tego powodu, że czułem się bezpieczniej. To doświadczenie które opisuję, spowodowało delikatnie mówiąc nadszarpnięcie zaufania jakim darzyłem Allegro... 

To co piszę nie wyczerpuje oczywiście analizy prawnej, bo tą zdecydowałem się również w tej sytuacji wykonać. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Ruach poczekaj proszę na odpowiedź w sprawie nr 54767512. Doradca zweryfikuje wzystkie informacje dotyczące tego zgłoszenia i odpisze na Twoją wiadomość dotyczącą wniosku z Allegro Ochrona Kupujących. 
Dodam, że wymagania Doradcy są związane z procedurą, której musi przestrzegać, nawet jeśli jakieś dane ma w systemie, konieczne jest spełnienie warunków składania reklamacji. Obecnie nie jestem w stanie tego zweryfikować, ponieważ od Twojego zgłoszenia w tej sprawie minął prawie rok. Poczekaj proszę na odpowiedź w przywołanej korespondencji e-mail.  

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów