anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwroty nìeodebranych zamówień

Client:102663486
#1 Nowicjusz

Czy otrzymam automatycznie zwrot pieniędzy gdy nie odebrałem paczki z paczkomatu ?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@Client:102663486 a z jakiego tytułu ? trzeba zgłosić zwrot lub odstąpienie od umowy 🙂 (sprzedawca nie powinien ci zwracać kasy bo towar należy do ciebie) 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

.....a kumaty sprzedawca naliczy Ci opłatę za przechowanie Twojej własności .

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#8 Zapaleniec

Witaj, @Client:102663486.

Żeby dostać zwrot pieniędzy musisz formalnie odstąpić od umowy sprzedaży. Możesz to zrobić w dowolny sposób, ale najprościej i najszybciej będzie, jeśli skorzystasz z opcji [zwróć zakup], którą znajdziesz w szczegółach zakupu. Więcej informacji i pomoc można znaleźć na tej stronie: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/jak-zwrocic-zakup-i-odeslac-prod...

Pamiętaj, że nie musisz odbierać towaru z paczkomatu - przesyłka sama bezpłatnie wróci do sprzedawcy. W związku ze zwrotem nie poniesiesz żadnych kosztów: nie będziesz musiał płacić za opakowanie, prowizję sprzedawcy, ani za przechowywanie towaru. Nieodbieranie towaru ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę - sprzedawca nie będzie miał podstaw, żeby oskarżyć Cię o pomniejszenie wartości towaru i potrącić cokolwiek ze zwracanej ceny.

Gdyby jednak sprzedawca zwlekał ze zwrotem pieniędzy albo próbował sobie przywłaszczyć część lub całość Twojej wpłaty, to rozpocznij z nim dyskusję i domagaj się zwrotu swoich pieniędzy. Najpóźniej po dwóch tygodniach będziesz mógł zakończyć dyskusję, koniecznie jako nierozwiązaną, i wystąpić o rekompensatę z Allegro Ochrony Kupujących. Sposób postępowania jest opisany na tej stronie: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/allegro-ochrona-kupujacych/co-zrobic-aby-dostac-rekompensate...

Nie opieraj się na niesprawdzonych poradach innych sprzedawców. Wszystkie potrzebne informacje dostaniesz od Allegro.

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

Client:28769449
#8 Zapaleniec

@Pupil_Admina Jestem ciekaw, czy specjalnie wprowadzasz go w błąd, czy nieświadomie.

"Pamiętaj, że nie musisz odbierać towaru z paczkomatu - przesyłka sama bezpłatnie wróci do sprzedawcy. " - pewnie nie musi, ale jak tego nie zrobi, to nie dopełni swojego obowiązku i może zostać obciążony kosztem powrotu paczki. Powrót paczki nie zawsze jest bezpłatny, chociaż wmawiasz mu inaczej.

Co do osoby piszącej post - pamiętaj, że są tu zarówno sprzedawcy jak i kupujący, wszyscy mają swoje rację i (nie)racje. Piszą tutaj publicznie, decydować musisz sam.

A odpowiadając na twój post, żeby odzyskać pieniądze musisz zgłosić odstąpienie od zakupu, klikając "zwrot" i "odstąpienie od zakupu" pod zamówieniem. Jak tego nie zrobisz, to towar wciąż należy do ciebie i sprzedawca będzie miał prawo naliczać ci opłaty za bezumowne magazynowanie. Plus pamiętaj, że jak nie odbierzesz, a firma kurierska obciąży kosztem powrotu sprzedawcę, to bęzie miał prawo z kolei obciążyć Ciebie. 

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#12 Orędownik

@Client:28769449  napisał(a):

A odpowiadając na twój post, żeby odzyskać pieniądze musisz zgłosić odstąpienie od zakupu, klikając "zwrot" i "odstąpienie od zakupu" pod zamówieniem. Jak tego nie zrobisz, to towar wciąż należy do ciebie i sprzedawca będzie miał prawo naliczać ci opłaty za bezumowne magazynowanie. Plus pamiętaj, że jak nie odbierzesz, a firma kurierska obciąży kosztem powrotu sprzedawcę, to bęzie miał prawo z kolei obciążyć Ciebie. 

Nic nie musisz, opisałem taką sytuację wcześniej cytując konsultanta w dyskusji, ale ten post okazał się niewygodny i został usunięty. Nikogo nie obraziłem, chyba że nazwanie "niekumatym" osobę to piszącą w dyskusji podchodzi pod jakiś wewnętrzny paragraf. Mnie nazywano publicznie znacznie gorzej na tym portalu i nikt nie miał z tym problemu.

Szkoda mojego czasu. Cytując słowa piosenki zespołu Kult "nie jestem w stanie Was obrazić bardziej niż sami się obrażacie" Żegnam i życzę miłej zabawy. Bez odbioru.

oznacz moderatorów