Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nic kompletnie nie rozumiem z tego wprowadzanego przymusu allegro smart. Czy jak włączę allegro dpd i allegro jakieś tam inne to muszę jako firma podpisywać umowy z tymi firmami czy jakim sposobem dam paczkę do dpd-jeździć i szukać punktu dpd i innych by oddać paczkę? Wszystko wysyłam wyłącznie paczkomatem inpostu, więc stracę smarta? Nie mam możliwości podpisania umowy z przewoźnikami w PL. Nie mam możliwości zlecenia komuś oczekiwania na kuriera dpd czy czegoś takiego, ktoś może moją paczkę jedynie zawieźć do paczkomatu. Jak się obronić ze smartem przed monopolistycznym działaniem allegro?
@mark-y możesz korzystać z Wysyłam z Allegro wówczas nie musisz podpisywać umowy z przewoźnikiem to bezpłatne narzędzie, przez które nadasz przesyłki bezpośrednio ze swojego konta Allegro lub przez API. Wszystko zrobisz na koncie Allegro, a w sposobie nadania możesz zaznaczyć, że dostarczysz przesyłkę do punktu. Możesz skorzystać z kursu o Wysyłam z Allegro, by poznać to narzędzie lepiej.
@la_nika A co mam zrobić chcąc zachować smarta a nie chcę korzystać z wybranych przez was kurierów .Dotychczas wysyłam drobne przedmioty (głównie numizmatyka) i wystarcza mi wygodny do tego paczkomat lub list polecony .
@mwmonety odpowiem tutaj, ale odnosząc się także do Twojej wypowiedzi w tym wątku. Po 8 czerwca aby Twoje oferty były oznaczone metodą Smart! musisz dodać jedną z wymienionych kurierskich (Allegro Kurier DPD, Allegro Pocztex Kurier 48, Allegro Kurier UDP do 10 kg) metod dostawy. Jest to jeden z warunków, którego nie da się obejść. Rozumiem, że w Twoim przypadku ze względu na mały gabaryt przedmiotów, które oferujesz dostawa Kurierem nie była potrzebna, jest jednak liczna grupa Kupujących, która nie korzysta z automatów paczkowych lub ma do nich utrudniony dostęp. Dlaczego nie masz możliwości współpracy z wymienionymi przez nas kurierami? Korzystając z Wysyłam z Allegro możesz nadawać przesyłki w punkcie, nie wiąże się to z określonymi godzinami pracy lub siedzeniem w domu i czekaniem na kuriera. Z Wysyłam z Allegro nie potrzebujesz też żadnej dodatkowej umowy z tymi przewoźnikami.
@la_nika Dziękuję za wyjaśnienie ale skoro nie ma obejścia i kurier jest przymusowy będę zmuszony do rezygnacji z usługi wysyłek ze smartem. Nadawanie wysyłek w punkcie jest dla mnie również niemożliwy ze względu na charakter moich zajęć i to że często wysyłam w późnych godzinach wieczornych lub bardzo wcześnie rano co eliminuje taką możliwość. Szkoda że słabo wam zależy na firmach mniejszego formatu ale takich jest dużo i na pewno i my i allegro mniej zarobi na tych zmianach.
A co z dropshipingiem?
Przecież towaru nie mam fizycznie u siebie więc jak mam go dostarczyć do punktu.
Słabo to wygląda tym bardziej że do przesyłek allegro sprzedawca dopłaca (:
@K0RYBUT w Wysyłam z Allegro w książce adresowej możesz dodać adres hurtowni i przy nadawaniu przesyłek wybierać ten adres, wtedy Kurier przyjedzie po odbiór do hurtowni, natomiast w Ustawieniach zaawansowanych można wybrać opcję "Inne dane na etykiecie" - wtedy na etykiecie możesz podać swoje dane (a nie hurtowni).
@la_nika coś ściemniasz
która z w/w usług (Allegro Kurier DPD, Allegro Pocztex Kurier 48, Allegro Kurier UDP do 10 kg) jest usługa kurierską z bezpłatnym odbiorem przez kuriera przesyłki z miejsca wskazanego przez nadawcę?
bo zanoszenie paczki na pocztę nie jest wysyłką kurierską
ja napiszę w zakładkach dostawa że takiego kuriera wysyłam raz w tygodniu
i tyle
@RED już odpowiadam i mam nadzieję, że przekonasz się, że nie ściemniam 😉
Nie pisałam nigdzie, że jest to bezpłatny odbiór czy bezpłatna usługa, jedynie (zgodnie z prawdą), że Wysyłam z Allegro jest bezpłatnym narzędziem, jednak dokładnie wygląda to tak:
1. Allego Pocztex Kurier 48 - te przesyłki trzeba nadać na poczcie chyba, że ma się podpisaną umowę z pocztą na podjazdy Kuriera).
2. Allegro Kurier DPD - podjeżdża bez opłat
3. Allegro Kurier UPS do 10 kg - Zgodnie z informacją zawartą tutaj: "Zlecenie odbioru, czyli podjazd i odbiór paczek przez kuriera, nie jest wliczone w cenę przesyłki. Jest to usługa dodatkowa. Jednorazowe zlecenie to koszt 4,92 zł brutto za podjazd - niezależnie od liczby paczek, jaką wtedy nadasz".
Za przesyłki nadane w ramach Smart! Sprzedający zapłacą stałą cenę 3,99 zł (a do końca sierpnia - 1,99 zł). W Wysyłam z Allegro można podać dowolny adres nadania i zmieniać w momencie nadania w zależności od potrzeby, nie wiąże się z tym żadna dodatkowa opłata. Oczywiście jeżeli do przesyłki zostaną dodane usługi dodatkowe, cena może być wyższa, ale sam podjazd Kuriera nie jest taką dodatkową usługą (z wyjątkiem UPS).
@la_nika trochę Cie podpuszczałem 🙂
Z w/w metod tylko Kurier DPD jest prawdziwym Kurierem
przynajmniej na razie jak nie zmieni regulaminu usług
ale i tak zamierzam napisać w regulaminie swoich ofert, że wysyłka Kurier DPD
odbywa się raz w tygodniu niezależnie od tego co sobie przewidzi allegro w czasie wysyłki
@mwmonety jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Allegro miało za małą siłę w negocjacjach handlowych z wyżej wymienionymi firmami. Przejmując volumen paczek firm handlujących na portalu staje się bardzo dużym graczem i może negocjować już zupełnie z innego pułapu. My niestety nie będziemy spełniać limitów z umów z kurierami, więc dostaniemy po kieszeni na naszych indywidualnych umowach. Finalnie będziemy jeszcze bardziej uzależnieni od allegro i o to tutaj chodzi. zwiększenie wysyłek poprzez smart, spowoduje, że cena moich paczek poza allegro wzrośnie, bo nie będę już spełniał np. kryterium ilościowego z umowy.
Tutaj kwestia wygody klientów - kupujących jest na szarym końcu, liczy się przede wszystkim interes portalu.