Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Hej,
Dziś spotkała mnie niemiła sytuacja na poczcie polskiej
Pani w okienku miała problem i stała za swoim przekonaniem co do wielkości paczki odnośnie gabarytów S,M,L,XL.2XL dodam iż jest to stara stażem pracownica placówki.
Moja paczka miała wymiary 60x41x8cm, masa paczki 1,8kg
Na stronie Poczty w cenniku pocztex gabaryt L ma wymiary 42x40x65cm
Paczka powinna wyjść w tym gabarycie lecz Pani w okienku stwierdziła że 40cm to jest szerokość jaką ma mieć paczka a moja ma szerokość 41cm i muszę wysłać ja w gabarycie XL
Pani z okienka miała rację czy nie, informuje iż pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, skoro moja paczka łapię się w wymiarach 42x40x65 to dlaczego mam płacić za format Xl? różnica między formatem L a Xl to 7 zł.
Czy też się spotkaliście z czymś takim na Poczcie Polskiej? przecież jest to kradzież w biały dzień w białych rękawiczkach.
@euphoria_art było ją obrócić i kazać zmierzyć ponownie 😄
Pani Pocztowa powiedziała że szersza strona to jest zawsze szerokość, najdłuższa to długość, a ta najkrótsza to wysokość, zastanawiam się czy ktoś tak jeszcze miał takie perypetie na Poczcie Polskiej. To jest dla mnie chore.
Postawiłem na swoim i wezwałem kierownika ale Pani pocztowa i kierownika tak omotała że przyznał jej rację, kazałem cofnąć w takiej sytuacji paczkę lecz zdążyłem już ja wcześniej opłacić kartą, i na odczepnego wydali mi tą różnice. Dodam że nie jestem złotówą i nie chodzi mi o te 7 zł tylko jak jest okradany klient w dodatku stały.
Ani cennik, ani regulamin nie wskazują który wymiar jest który (w końcu przesyłkę można obrócić). Najlepiej zgłoś w tej sprawie skargę (online https://ereklamacje.poczta-polska.pl/wniosek_reklamacyjny/customer-type lub na piśmie w placówce za potwierdzeniem przyjęcia (placówka ma obowiązek przesłania skargi do jednostki nadrzędnej, bo sama nie może jej rozpatrywać (nie można być sędzią we własnej sprawie)).
ps. Trzeba było poprosić o podanie podstawy prawnej, to często pomaga (Poczta Polska to operator wyznaczony, wiec musi działać w granicach prawa, jak urząd).
ps2. Jak masz umowę z PP, to wtedy zgłaszasz to do swojego opiekuna.
Dzięki, w sumie 7 zł zostało zwrócone, ale następnym razem wiem jak się tłumaczyć.
Widzę, że ta PZO (pani z okienka) omotała nie tylko kierownika, ale i Ciebie. Trzeba było się ją spytać, jaką paczkę przyjmie w gabarycie "L" - bo według jej toku rozumowania - to nie przyjmie żadnej.
Jak się masz tłumaczyć? - to bardzo proste - wymiarami wskazanymi przez PP. Jak PZO ma problemy z liczeniem, to niech dzwoni do kierownictwa - bo widzę, że naczelnik z PP też ma problemy.
Odnośnie odpraw, przynajmniej u mnie tak jest, na wsi - pani z PP z wieloletnim stażem, bliska emerytury, odprawia mi 30 przesyłek przez ok. 20 min. Stale czegoś szuka, coś jej się zawiesza. Młoda pracownica, może nawet na jakimś stażu, załatwia te paczki w niecałe 10 min.
Jeśli twoja paczka wyglądała w ten sposób to Poczta polska miała rację. Zwróć uwagę jak otwiera się paczkę. Na podstawie otwierania paczki można stwierdzić wymiary. Gdyby paczka otwierała się z boku wtedy należy ją ustawić tak aby otwierała się z góry, wtedy z powyższego przykładu szerokość staje się wysokością, lub długość wysokością. Trzeba to niestety zrozumieć.
@sklepRTVSATnie zgadzam się z tobą. Moja paczka to dwa obrazy zawinięte grubym kartonem i otwiera się ją inaczej, mieści się w gabarycie L i nie obchodzi mnie który bok to szer, wys, czy dł, zresztą zadałem pytanie do PP czekam na maila w tej sprawie. Jak czegoś się dowiem umieszczę odpowiedź poniżej. Bo tutaj na forum patrze każdy ma inne teorie i dalej jestem w kropce.
Zobacz jeszcze raz zdjęcie z wymiarami paczki jakie przesłałem. Jeśli piszesz że paczka owinięta jest grubym kartonem to połóż ją normalnie na ziemi na płasko i sprawdź wymiary według zdjęcia. Jeśli szerokość twojej paczki według zdjęcia przekracza 40cm i ma 41cm to niestety ale tak to wygląda że poczta liczy sobie większy gabaryt. Nic z tym nie zrobisz, a tolerancja 1cm leży już tylko w kwestii dobrej woli osoby przyjmującej paczkę w okienku.
@sklepRTVSAT ale gdzie jest to napisane w regulaminie czy najkrótszy bok z paczki może być szerokością czy też nie? stawiam paczkę po prostu inaczej i niech sobie mierzą. Dlaczego nikt z poczty nie chce odpowiedzieć oficjalnie na pytanie i się pod tym podpisać "Czy najkrótszy bok z paczki może być szerokością i Czy paczka o wymiarach 60x41x8cm to jest gabaryt L czy Xl?"
Poczta to ogólnie jest masakra przy wysyłaniu paczek. Siedzą te Panie całe dnie w ciemnicy jak jakieś zombie (nie wiem czemu nawet okna umieszczone wysoko muszą mieć na stałe zamknięte). Wiecznie potem nie w humorze i tylko szukają czego by się przyczepić. Raz czy dwa na miesiąc wysyłam tam coś jakiemuś upartemu klientowi i ze średnio z co drugą paczką zawsze jakiś problem. Owiń strechem to masz niestandardową. Sklej standardową taśmą tą czerwoną z jakimś ostrzeżeniem to dopłać 30 zeta bo to dodatkowa usługa. Wynikało by z tego że rzucanie paczkami jest w standardzie xD skoro za taśmę z ostrzeżeniem musze dopłacać.
Jedyne co cenie te o ich dostawę. Listonosz czy kurier zawsze grzeczny, zawsze upewni się‚ że paczka dotarła. Nie pyskuje, nie zostawia przed drzwiami jak kurierzy itp.
Za przeproszeniem g.... sie dowiedziałem, odesłali mnie do naczelnika, a naczelnik tak jak wcześniej pisałem sam do końca nie wiedział kto ma racje i na końcu obstał za swoją pracownicą. Nawet nikt w otrzymanej wiadomości nie podpisał się swoim imieniem i nazwiskiem. Poczułem się jak bym dostał wiadomość od BOTA.
oto treść odpowiedzi:
"
Szanowny Panie,
W ramach usługi Pocztex, przyjmowane są przesyłki w następujących formatach, o wymiarach odpowiednio: wysokość, szerokość, długość wraz z opakowaniem:
1) S – 9 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg,
2) M – 20 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg,
3) L – 42 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg,
4) XL – 60 cm x 60 cm x 70 cm, maksymalna masa 20 kg,
5) 2XL - (wysokość+szerokość+długość)<=250 cm, przy czym największy wymiar (długość) nie może przekroczyć 120 cm; maksymalna masa 30 kg z zastrzeżeniem § 11 pkt 8 - przesyłek nadanych z usługą dodatkową "Masa powyżej 30 kg do 50 kg"
Ostatecznej weryfikacji dokonuje pracownik przyjmujący przesyłkę. Proponujemy wyjaśnić sytuację z naczelnikiem placówki pocztowej, której sprawa dotyczy.
Z poważaniem,
Zespół Doradców Klienta
Dział Contact Center Centrum
Poczta Polska S.A."
Napisałem też do opiekuna chociaż paczka tamta była prywatna, też nie uzyskałem odpowiedzi, kieruje mnie do przewodnika.
Czy to takie trudne dla Poczty Polskiej napisać krótko w jednej linijce: Czy najkrótszy bok z paczki może być szerokością i Czy paczka o wymiarach 60x41x8cm to jest gabaryt L czy Xl?
Dzwoniłem na infolinie, pisałem do głównej siedziby poczty, do opiekuna pisałem i nikt nic nie wie!