anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Poczta Polska może bezczelnie okradać swoich stałych klientów?

MAMY ROZWIĄZANIE!
euphoria_art
#11 Animator#

Hej,
Dziś spotkała mnie niemiła sytuacja na poczcie polskiej
Pani w okienku miała problem i stała za swoim przekonaniem co do wielkości paczki odnośnie gabarytów S,M,L,XL.2XL dodam iż jest to stara stażem pracownica placówki.

Moja paczka miała wymiary 60x41x8cm, masa paczki 1,8kg
Na stronie Poczty w cenniku pocztex gabaryt L ma wymiary 42x40x65cm
Paczka powinna wyjść w tym gabarycie lecz Pani w okienku stwierdziła że 40cm to jest szerokość jaką ma mieć paczka a moja ma szerokość 41cm i muszę wysłać ja w gabarycie XL
Pani z okienka miała rację czy nie, informuje iż pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, skoro moja paczka łapię się w wymiarach 42x40x65 to dlaczego mam płacić za format Xl? różnica między formatem L a Xl to 7 zł.

Czy też się spotkaliście z czymś takim na Poczcie Polskiej? przecież jest to kradzież w biały dzień w białych rękawiczkach.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12
kostas11
#21 Demiurg#

@euphoria_art było ją obrócić i kazać zmierzyć ponownie 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
euphoria_art
#11 Animator#

Pani Pocztowa powiedziała że szersza strona to jest zawsze szerokość, najdłuższa to długość, a ta najkrótsza to wysokość, zastanawiam się czy ktoś tak jeszcze miał takie perypetie na Poczcie Polskiej. To jest dla mnie chore.

Postawiłem na swoim i wezwałem kierownika ale Pani pocztowa i kierownika tak omotała że przyznał jej rację, kazałem cofnąć w takiej sytuacji paczkę lecz zdążyłem już ja wcześniej opłacić kartą, i na odczepnego wydali mi tą różnice. Dodam że nie jestem złotówą i nie chodzi mi o te 7 zł tylko jak jest okradany klient w dodatku stały.

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

Ani cennik, ani regulamin nie wskazują który wymiar jest który (w końcu przesyłkę można obrócić). Najlepiej zgłoś w tej sprawie skargę (online https://ereklamacje.poczta-polska.pl/wniosek_reklamacyjny/customer-type lub na piśmie w placówce za potwierdzeniem przyjęcia (placówka ma obowiązek przesłania skargi do jednostki nadrzędnej, bo sama nie może jej rozpatrywać (nie można być sędzią we własnej sprawie)).

ps. Trzeba było poprosić o podanie podstawy prawnej, to często pomaga (Poczta Polska to operator wyznaczony, wiec musi działać w granicach prawa, jak urząd).

ps2. Jak masz umowę z PP, to wtedy zgłaszasz to do swojego opiekuna.

oznacz moderatorów
euphoria_art
#11 Animator#

Dzięki, w sumie 7 zł zostało zwrócone, ale następnym razem wiem jak się tłumaczyć.

oznacz moderatorów
maxr01
#17 Koryfeusz#

Widzę, że ta PZO (pani z okienka) omotała nie tylko kierownika, ale i Ciebie. Trzeba było się ją spytać, jaką paczkę przyjmie w gabarycie "L" - bo według jej toku rozumowania - to nie przyjmie żadnej. 

Jak się masz tłumaczyć? - to bardzo proste - wymiarami wskazanymi przez PP. Jak PZO ma problemy z liczeniem, to niech dzwoni do kierownictwa - bo widzę, że naczelnik z PP też ma problemy. 

Odnośnie odpraw, przynajmniej u mnie tak jest, na wsi - pani z PP z wieloletnim stażem, bliska emerytury, odprawia mi 30 przesyłek przez ok. 20 min. Stale czegoś szuka, coś jej się zawiesza. Młoda pracownica, może nawet na jakimś stażu, załatwia te paczki w niecałe 10 min.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

sklepRTVSAT_0-1683668666614.jpeg

Jeśli twoja paczka wyglądała w ten sposób to Poczta polska miała rację. Zwróć uwagę jak otwiera się paczkę. Na podstawie otwierania paczki można stwierdzić wymiary. Gdyby paczka otwierała się z boku wtedy należy ją ustawić tak aby otwierała się z góry, wtedy z powyższego przykładu szerokość staje się wysokością, lub długość wysokością. Trzeba to niestety zrozumieć. 

oznacz moderatorów
euphoria_art
#11 Animator#

@sklepRTVSATnie zgadzam się z tobą. Moja paczka to dwa obrazy zawinięte grubym kartonem i otwiera się ją inaczej, mieści się w gabarycie L i nie obchodzi mnie który bok to szer, wys, czy dł, zresztą zadałem pytanie do PP czekam na maila w tej sprawie. Jak czegoś się dowiem umieszczę odpowiedź poniżej. Bo tutaj na forum patrze każdy ma inne teorie i dalej jestem w kropce.

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

Zobacz jeszcze raz zdjęcie z wymiarami paczki jakie przesłałem. Jeśli piszesz że paczka owinięta jest grubym kartonem to połóż ją normalnie na ziemi na płasko i sprawdź wymiary według zdjęcia. Jeśli szerokość twojej paczki według zdjęcia przekracza 40cm i ma 41cm to niestety ale tak to wygląda że poczta liczy sobie większy gabaryt. Nic z tym nie zrobisz, a tolerancja 1cm leży już tylko w kwestii dobrej woli osoby przyjmującej paczkę w okienku.

oznacz moderatorów
euphoria_art
#11 Animator#

@sklepRTVSAT ale gdzie jest to napisane w regulaminie czy najkrótszy bok z paczki może być szerokością czy też nie? stawiam paczkę po prostu inaczej i niech sobie mierzą. Dlaczego nikt z poczty nie chce odpowiedzieć oficjalnie na pytanie i się pod tym podpisać "Czy najkrótszy bok z paczki może być szerokością i Czy paczka o wymiarach 60x41x8cm to jest gabaryt L czy Xl?"

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Poczta to ogólnie jest masakra przy wysyłaniu paczek. Siedzą te Panie całe dnie w ciemnicy jak jakieś zombie (nie wiem czemu nawet okna umieszczone wysoko muszą mieć na stałe zamknięte). Wiecznie potem nie w humorze i tylko szukają czego by się przyczepić. Raz czy dwa na miesiąc wysyłam tam coś jakiemuś upartemu klientowi i ze średnio z co drugą paczką zawsze jakiś problem. Owiń strechem to masz niestandardową. Sklej standardową taśmą tą czerwoną z jakimś ostrzeżeniem to dopłać 30 zeta bo to dodatkowa usługa. Wynikało by z tego że rzucanie paczkami jest w standardzie xD skoro za taśmę z ostrzeżeniem musze dopłacać. 

Jedyne co cenie te o ich dostawę. Listonosz czy kurier zawsze grzeczny, zawsze upewni się‚ że paczka dotarła. Nie pyskuje, nie zostawia przed drzwiami jak kurierzy itp. 

oznacz moderatorów
euphoria_art
#11 Animator#

Za przeproszeniem g.... sie dowiedziałem, odesłali mnie do naczelnika, a naczelnik tak jak wcześniej pisałem sam do końca nie wiedział kto ma racje i na końcu obstał za swoją pracownicą. Nawet nikt w otrzymanej wiadomości nie podpisał się swoim imieniem i nazwiskiem. Poczułem się jak bym dostał wiadomość od BOTA.

oto treść odpowiedzi:

"

Szanowny Panie,

W ramach usługi Pocztex, przyjmowane są przesyłki w następujących formatach, o wymiarach odpowiednio: wysokość, szerokość, długość wraz z opakowaniem:

1) S – 9 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg,

2) M – 20 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg,

3) L – 42 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg,

4) XL – 60 cm x 60 cm x 70 cm, maksymalna masa 20 kg,

5) 2XL - (wysokość+szerokość+długość)<=250 cm, przy czym największy wymiar (długość) nie może przekroczyć 120 cm; maksymalna masa 30 kg z zastrzeżeniem § 11 pkt 8 - przesyłek nadanych z usługą dodatkową "Masa powyżej 30 kg do 50 kg"

Ostatecznej weryfikacji dokonuje pracownik przyjmujący przesyłkę. Proponujemy wyjaśnić sytuację z naczelnikiem placówki pocztowej, której sprawa dotyczy.

Z poważaniem,

Zespół Doradców Klienta

Dział Contact Center Centrum
Poczta Polska S.A."

oznacz moderatorów
euphoria_art
#11 Animator#

Napisałem też do opiekuna chociaż paczka tamta była prywatna, też nie uzyskałem odpowiedzi, kieruje mnie do przewodnika.

Czy to takie trudne dla Poczty Polskiej napisać krótko w jednej linijce: Czy najkrótszy bok z paczki może być szerokością i Czy paczka o wymiarach 60x41x8cm to jest gabaryt L czy Xl?

Dzwoniłem na infolinie, pisałem do głównej siedziby poczty, do opiekuna pisałem i nikt nic nie wie!

oznacz moderatorów