Dzień dobry, poproszę o wyjaśnienie sytuacji, gdy sprzedający i kupujący są Smart, a dodatkowo sprzedający umieścił informację, że koszt dostawy = 0, ( z myślą o niesmartowcach). Czy w takiej sytuacji Allegro wystawi fakturę za koszt dostawy?
@fish4994 a jak są wysyłane te paczki za 0 zł
Jeszcze tego nie doświadczyłem, ale chyba tak:
Dla Smartowca, wg dotychczasowych zasad
Dla innych, jak dla Smartowca z tym, że Allegro organizuje, ja płacę po otrzymaniu kwoty do rozliczenia z Allegro
Może podam przykłady ewentualnych zdarzeń:
Podaję przykład:
W ofercie obrazu za zł. 100,- cena dostawy = "0"
Kupuje Smartowiec - nic nie płaci za dostawę, ale czy ja płacę, bo cenę dostawy dałem "0" z myślą o niesmartowcach( tu spotkało się zdarzenie ceny "0" i dostawy za darmo dla Smartowca).
Jeżeli sprzedający oferuje dostawę za darmo na własny koszt, to ma ona pierwszeństwo przed dostawą Allegro Smart. Taka transakcja nie będzie realizowana w ramach Smart, tylko na koszt sprzedawcy i nie ma tu znaczenia czy kupujący ma Smart czy nie, ani czy oferta jest Smart czy nie.
Dziękuję za informację. Wszystko jasne. Pozdrawiam 🙂
@fish4994 wszystko zależy co wybierzesz dostawę w smart wtedy 0zł od kwoty smart, a jak wybierzesz dostawe płatną to jak zrobisz na x zł to wskoczy cena dostawy na zero zł
@pecela napisał(a):
Jeżeli sprzedający oferuje dostawę za darmo na własny koszt, to ma ona pierwszeństwo przed dostawą Allegro Smart. Taka transakcja nie będzie realizowana w ramach Smart, tylko na koszt sprzedawcy i nie ma tu znaczenia czy kupujący ma Smart czy nie, ani czy oferta jest Smart czy nie.
@pecela Piszesz bzdury.
@fish4994 Tutaj masz przykładową opłatę i status zamówienia. Darmowa dostawa dla tego zamówienia była od 300 zł. Nadal jest Smart i pobrano opłatę jako Smart, a nie pełną opłatę.
@fish4994 napisał(a):
Dzień dobry, poproszę o wyjaśnienie sytuacji, gdy sprzedający i kupujący są Smart, a dodatkowo sprzedający umieścił informację, że koszt dostawy = 0, ( z myślą o niesmartowcach). Czy w takiej sytuacji Allegro wystawi fakturę za koszt dostawy?
@fish4994 Dostawa w tym przypadku będzie Smart i Allegro pobierze opłatę Smart za przesyłkę.
No, to teraz jestem zakręcony. Odpowiedzi się różnią, a ja rozsądzić nie potrafię, która jest właściwa i ostateczna. Niby problem akademicki i drobny kosztowo, a jednak różnicuje uczestników w ich odpowiedziach. Myślę, że postąpię empirycznie i zobaczę, na jakimś przykładzie, co się wydarzy po stronie Allegro, gdy sprzedam, ( ja smartowiec - smartowcowi) produkt w cenie zł. 100,- z zaznaczeniem w cenniku dostaw, kwotę "0"? Dziękuję Wszystkim, którzy pomagali mi w tym "ciężkim" teamcie. Serdecznie Was pozdrawiam, Jerzy 🙂
@fish4994 Powyżej zamieściłem screen przykładowego zamówienia z osiągniętą darmową dostawą i jednoczesnym Smart.
Tylko że OP pisał o ustawieniu kosztów wysyłki na 0, a nie darmowej od x złotych.
@pecela Darmowa od x złotych była pełnopłatna przez sprzedawcę niezależnie od Smart. Nie wiem kiedy to zmienili.
Darmowa dostawa od x zlotych też ma koszt 0, a jednak wpada tylko koszt z tabelki Smarta.
A OP ustawił w cenniku koszt dostawy na zero. Kupujący ma więc zawsze darmową bez względu na to, za ile kupujący dokona zakupu. Do tego po co Allegro ma pokrywać koszty wysyłki, skoro sprzedawca dobrowolne wziął je na siebie?
Jeszcze raz dziękuję, za udział, wszystkim uczestnikom rozmowy :-). Najbliższa moja oferta sprzedaży będzie w cenniku kosztów dostawy, jako "0" złotych. Allegro przekaże mi pełną wartość sprzedanego przedmiotu, a w rozliczeniach wykaże koszt wysyłki, który ja ureguluję.
Dobranoc Wszystkim 🙂
@pecela napisał(a):
A OP ustawił w cenniku koszt dostawy na zero. Kupujący ma więc zawsze darmową bez względu na to, za ile kupujący dokona zakupu. Do tego po co Allegro ma pokrywać koszty wysyłki, skoro sprzedawca dobrowolne wziął je na siebie?
@pecela Jeśli aukcja z darmową dostawą ma ustawione dostawy spełniające Smart, zakup osiągnie wysokość smart oraz klient ma smart - to pierwszeństwo uzyska Allegro Smart. Bo ta opcja daje klientowi więcej przywilejów, więc Allegro bierze to na siebie, mimo że sprzedawca zadeklarował iż pokryje cały koszt wysyłki.
Powyżej zamieściłem ci screen, gdzie sprzedawca powinien ponieść koszt wysyłki w wysokości 14,99 zł, a allegro zabrało 11,49 zł z tabelki smart. Transakcja spełniła warunki smart, więc to on uzyskał pierwszeństwo przed darmową dostawą sprzedawcy. Gdyby to samo zamówienie złożył klient bez Smart - to sprzedawca poniósłby pełen koszt 14,99 zł. Na koszt 0 zł darmowej dostawy akurat screena nie mam, ale będzie działało analogicznie (choć Allegro czasem nielogicznie potrafi zaskoczyć, wtedy Ty będziesz miał rację, ale tylko dla jednego przypadku z dostawą od 0 zł). Co więcej, Allegro dla dostaw spełniających smart samo ustawia cennik dostaw.
A kombinacji w tym przypadku jest tutaj więcej, nawet z prowizją. Bo przy koszcie dostawy ustawionym na 0 zł nie będzie prowizji od kosztu wysyłki dla klienta bez Smart. A będzie miało to ogromne znaczenie przy aukcjach przy standardowym wyróżnieniu (+75% bazowej prowizji) lub kategoriami z wysoką prowizją.