anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak rozliczać allegro smart paczka w ruchu?

sklepgojapl
#8 Zapaleniec#

Witam,
do tej pory miałem ustawione w ofertach opcję allegro smart paczkomaty. Nie było problemu z rozliczeniem, ja nie dostawałem pieniędzy za dostawę, ale inpost nie doliczał też kwoty do faktury. Dzisiaj zmieniłem cennik i ustawiłem opcję allegro smart paczka w ruchu. Po kilku zamówieniach zauważyłem, że allegro do każdego zamówienia allegro smart paczka w ruchu, dolicza kwotę 6,70 (koszt dostawy), ja jednak nie powinienem na paragon doliczać tych kosztów. Jak zatem poradzić sobie z rozliczeniem tych 6,70? Oczywiście jutro dopytam księgowego, ale ciekawość mnie zżera i jeśli się czegoś nie dowiem to nie usnę 😛

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

kostas11
#21 Demiurg#

@sklepgojapl  Jak allegro pokrywa w smarcie za klienta przesyłkę i dostajesz 6,70 zł to nabijasz na paragonie 🙂 jest to tak samo jak by Ci klient zapłacił, paczkomaty mają umowę z allegro i się między sobą rozliczają dlatego jest w dostawie 0 zł

________
Κώστας
oznacz moderatorów

sklepgojapl
#8 Zapaleniec#

a co w momencie zwrotu towaru? klient może się domagać zwrotu kwoty widniejącej na paragonie, co w tedy?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@sklepgojapl  jak zwracasz przez Payu to klient dostaje za towar  🙂 

https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/informacje-dla-sprzedajacych/czy-w-przypadku-odstapienia-...

________
Κώστας
oznacz moderatorów

sklepgojapl
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za radę, większość informacji jakie znalazłem potwierdza tutejsze informacje, są jednak również takie, które mówią że nie mogę nabić tych kosztów na paragon kupującego.
Jutro doradzę się księgowego 😉

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@sklepgojapl  bo jest to dziwna sytuacja, ale kasę dostajesz na konto więc trzeba zaksięgować 😞  Dziwnie to wygląda przy zwrocie tak jak piszesz o paragonie 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

sklepgojapl
#8 Zapaleniec#

nie wiem czy nie prościej było by wystawiać dwa paragony, jeden na koszty produktów i dołączyć go do paczki dla klienta, a drugi na koszt dostawy dla allegro i zostawić go w biurze 😛 ale nie wiem jak takie coś wygląda prawnie 😛

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@sklepgojapl  Też dobry sposób 🙂 Pamiętaj że już niewiele zostało takich dostaw większość już w smarcie jest 0 zł nawet pobraniowe smart 0 zł 

________
Κώστας
oznacz moderatorów