anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kończę swoją przygodę z Allegro

maxi54
#8 Zapaleniec#

Witam,

Kończę swoją przygodę z Allegro i… jestem z tego naprawdę zadowolony.

Prowadziłem sprzedaż przez trzy lata i od października 2024 widzę już tylko równię pochyłą. Spadki sprzedaży, wzrost kosztów, prowizje, opłaty – to wszystko sprawia, że sprzedaż na tej platformie staje się coraz mniej opłacalna.

Nie będę tu rozpisywał się o kosztach, choć wielu sprzedających nadal ich nie liczy – niestety. Allegro przekształciło się w system, który "zjada" własnych sprzedawców. I nie ma tu miejsca na stabilizację – dzisiaj jesteś, jutro cię nie ma.

Mam wrażenie, że wielu z nas traktuje Allegro jak jedyną strefę komfortu – ale to złudzenie. "Partnerstwo" tej platformy w praktyce oznacza podporządkowanie. SMART, darmowe dostawy? Tylko pozornie za darmo – ktoś to przecież musi sfinansować.

Dla mnie to koniec tej drogi. Czas na własne ścieżki.

Pozdrawiam wszystkich, którzy czują podobnie.

#allegro #sprzedażonline #handelinternetowy #spadeksprzedaży #kosztysprowadzania #allegroproblemy #ecommerce #sprzedawcanaallegro #opłatyallegro #smartallegro #rezygnacja #platformyhandlowe #dropshipping #sklepinternetowy #alternatywadlaallegro #biznesonline #handel2025 #sprzedamnallegro #kosztprowadzeniasklepu #allegrokoszty

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

sl-aw-ek
#18 Luminarz#

@maxi54 Jeżeli ja stacjonarnie jestem w stanie sprzedawać to samo 30% taniej, moja lokalna konkurencja często 50% taniej (nawet nie jeden taki komentarz widziałem na allegro u różnych sprzedawców z mojej kategorii) a ludzie nadal kupują ... to w czym problem? 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@maxi54 @sl-aw-ek wczoraj miałem dość komiczną sytuację  , przyszła na zakupy klientka , która jakieś 2 tygodnie temu kupiła przez allegro kilka kremów , ot ilość na smarta  ,a że mieszka niedaleko chciała dokupić jeszcze parę bo produkt zdecydowanie niszowy , trudno go kupić , pogadaliśmy trochę jak to zwykle w stacjonarnym i na koniec rachunek i niemałe zdziwienie klientki , z oczami jak 5zł rzuca ..,,dlaczego na allegro zapłaciłam za to samo 47 , a tu pan mi liczy 35 ?

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@mdrogeria  jaki z tego wniosek? - Masz zbyt niskie ceny w sklepie stacjonarnym 🙂 😉

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@_Likos_ mam w najbliższej okolicy biedre , lidra oszołoma , żabe , kuflanda , stokrote, lewiatana ,rosmana... nie poszaleję z cenami

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

@mdrogeria Takich klientów na szczęście jest coraz więcej ,u mnie w sklepie to zjawisko jest prawie na co dzień . Klien przychodzi bo upatrzył sobie coś na allegro i zdziwiony dlaczego może to samo kupić o 20 % taniej. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@mdrogeria jak to jest możliwe, że u siebie masz taniej?

wynajęcie lokalu, czas na rozmowy, prąd - przecież to są wyższe koszta niż ma serwis

pozwalając Ci wystawiać tu towar? 🙂

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@RED oprócz wyliczonych przez Ciebie kosztów sprzedaż tu obciążona jest dodatkowo prowizjami , koszem pakowania i obsługą zwrotów .

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@mdrogeria  napisał(a):

@RED oprócz wyliczonych przez Ciebie kosztów sprzedaż tu obciążona jest dodatkowo prowizjami , koszem pakowania i obsługą zwrotów .

@mdrogeria To był groteskowy żarcik czerwońca 😄

RED
#21 Demiurg#

@mdrogeria @drekenzes popatrzcie z drugiej strony

jakie oczy robi kupujący allegrowicz, który  dostaje towar kupiony na allegro za 45zł z ceną np: 30zł.

Mieliśmy już kilka razy już telefony z wyrazami oburzenia - ciężko było wyjaśnić kupującemu, że allegro nie jest wbrew komunikatom serwisu za darmo. 🙂

oznacz moderatorów

maxi54
#8 Zapaleniec#

Widzę coraz wyraźniejszą tendencję do podejścia "mam w nosie SMART-a" – zarówno wśród znajomych, jak i osób z większym zasięgiem. Co więcej, ku mojemu zaskoczeniu, coraz więcej ludzi odchodzi od zakupów online. Nie wiem, czy to chwilowe – wynikające z ogólnej drożyzny – czy też jest to początek trwałej zmiany.

Ja sam nie przedłużę już SMART-a. Rzeczy, które kiedyś wrzucałem do koszyka, teraz kupuję lokalnie – często taniej, a przy okazji wspieram lokalnych przedsiębiorców. Jasne, niektóre rzeczy są droższe, ale ogólnie czuję większy sens w takich zakupach.

Allegro? Dla mnie temat zamknięty – serdecznie całuję ich w....

oznacz moderatorów