anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakup ze smart i zwrot czesci zamówienia

jolantka79
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry, co zrobić jeśli kupujący kupił u mnie towar z 3 aukcji, jeden za 22,50 drugi za 16,90 a trzeci za 9,90 i tym sposobem zakupił ze smart wysyłką darmową, teraz po paru dniach założył spór i bez informowania mnie zatrzymał sobie towar za 22,50 zł a dwa przedmioty pozostałe mi odesłał zwrotem nie informując mnie o tym ze odsyła. Chce  zwrotu pieniędzy za zwrócone przedmioty a byly to rzeczy wykonane na zamówienie personalizowane i informację, że zwrotów nie przyjmujemy mamy na stronie aukcji. Wygląda na typowe zachowanie kupującego, że kupuje kilka rzeczy by mieć smart wysyłkę a potem zwraca część by mieć przesyłkę za darmo a zapłacić tylko 22,50 za ten towar co sobie zostawił. Co mam robic w takiej sytuacji?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

@jolantka79 Jak ma prawo do odstąpienia od umowy zakupu, zakup konsumencki,  a że ma Smarta to nic nie zrobisz, ma darmowy i w dyskusji jesteś skazana na porażkę.

oznacz moderatorów

jolantka79
#9 Pomysłodawca#

Smart wysyłka według regulaminu jest jeśli kupisz towaru za minimum 45 zł, jeśli odsyła mi rzeczy to finalnie zrobił zakupy tylko za 22,50 zł i to nie fer ja zrobiłam towar na zamowienie wystawiłam paragon ( którego w zwrocie nie przysłał)  i jestem w plecy. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Paragonu nie ma obowiązku wg prawa odsyłać, ale Ja widzę ze ty jesteś prywatnym sprzedającym i nie musisz przyjmować zwrotu, zgodziłaś się na zwrot?

oznacz moderatorów

jolantka79
#9 Pomysłodawca#

sprawa dotyczy innego mojego konta firmowego

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak personalizowane to nie ma prawa do zwrotu, ani części ani całości ale jakość Mi to umknęło Przepraszam.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@jolantka79 tak jak napisaliśmy w dyskusji, w ofercie jest informacja o wyłączeniu prawa do odstąpienia od umowy ze względu na indywidualne wykonania przedmiotu. 
Jednak kupująca ma możliwość złożenia reklamacji. Muszę poprosić Cię o cierpliwość, teraz poczekamy na decyzję i odpowiedź kupującej. 
Ty musisz rozpatrzyć reklamację, możesz ją uznać (i wtedy zwrócić wszystkie poniesione przez kupującą koszty) lub odrzucić (argumentując to w dyskusji). 
To ważne, żebyś terminowo odpowiadała na wiadomości w dyskusji. Od razu podpowiem, że argumentacja w przypadku odrzucenia reklamacji nie powinna opierać się na przypuszczeniach.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:35386082
#13 Ambasador#

Te przedmioty, które odesłał były personalizowane dla niego i informacja o tym, że nie przyjmujecie zwrotów personalizowanych produktów z tej aukcji jest na stronie aukcji?
To mu to napisz i wezwij do odebrania towaru, który Ci przysłał. Na jego koszt, bo to jego towar. I zachowaj sobie tego maila.
Pewnie zacznie dyskusje, pamiętaj, żeby odpowiadać w dyskusji! Bo inaczej Allegro może Cię obciążyć z Allegro Protect (jeżeli mu wypłacą).
Licz się z tym, że dostaniesz negatywa, ale podobno pierwszego allegro nie liczy.

oznacz moderatorów

Client:130480685
#9 Pomysłodawca#

personalizowane  a co to jest dokładnie?

oznacz moderatorów

jolantka79
#9 Pomysłodawca#

Topper z pikiem na tort z plexi wycinany laserowo, personalizacja czyli np. „44 urodziny Mileny”

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

"Wyjątki od odstąpienia od umowy zawartej na odległość wskazane są w art. 38 ustawy o prawach konsumenta. Z artykułu tego możemy się dowiedzieć, kiedy nie przysługuje konsumentowi prawo do odstąpienia od umowy (...)zastosowanie będzie miał pkt 3 art. 38, który mówi, że nie można odstąpić od umowy zawartej na odległość w przypadku umów, w których przedmiotem świadczenia jest rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb. A zatem, jeśli dany produkt lub świadczenie zostało wykonane ściśle według dyspozycji kupującego, to nie jest możliwy zwrot towaru wykonanego na zamówienie."

Zwrotu nie przyjmuj, nie zwracaj pieniędzy, wezwij kupującego do odbioru JEGO własności w ciągu 7 dni inaczej zaczniesz naliczać opłatę za magazynowanie. Może odebrać osobiście lub po przekazaniu Ci wcześniej opłaconej etykiety do odesłania przedmiotu. Odstąpienie od umowy w tym przypadku nie ma miejsca.

oznacz moderatorów