Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od początku 2019 roku tworzymy rozwiązania, które pomagają powiązać przedmioty z ofert na Allegro z produktami w naszej bazie. Dzięki temu sprzedający mogą wystawiać swoje oferty szybciej, a kupujący łatwiej odnajdują interesujący ich przedmiot.
Planujemy, aby do połowy 2021 roku wszystkie oferty na Allegro były połączone z produktami w naszej bazie. W tym celu wprowadziliśmy szereg narzędzi dzięki którym możesz stworzyć produkty i powiązać je ze swoimi ofertami. Dodatkowo, od sierpnia zaczniemy wymagać 1% ofert połączonych z produktem w wybranych działach Allegro.
@jacek_kulakowski - specjalista komunikacji produktu - rozwieje wszelkie wątpliwości, zbierze cenne uwagi i porozmawia z Tobą o procesie łączenia ofert z produktami.
Ekspert będzie odpowiadał na Wasze pytania już 15 lipca od godziny 13:00.
AKTUALIZACJA: wątek ponownie otwieramy w dniach 13-14 sierpnia. Odpowiemy na wszelkie pytania, jednak wcześniej prosimy o przejrzenie dotychczasowych materiałów i upewnienie się, że odpowiedź na zadane pytanie już nie padła.
Dzień dobry,
Kod EAN to skrót od European Article Number jestem importerem z Japonii oraz Chin produktów gdzie producenci nie posiadają teg rodzaju kodu ponieważ nie mieszkają w Europie tylko w Azjii. Czy ktoś ma podobny problem ? Czy pozostaję tylko generowanie kodów w Europie poprzez strone GS1?
Pozdrawiam
Piotr
Cześć @printer_parts ,
Kod EAN to jedna z wielu nazw numeru GTIN - międzynarodowego numeru identyfikującego produkt. Produkty z Japonii i Chin również mogą go mieć. Jeżeli producent w Chinach/Japonii nie ma kodu EAN/numeru GTIN - możesz go samodzielnie nadać wprowadzając produkt do obiegu w Europie. Kody możesz uzyskać na stronie GS1 Polska. https://www.gs1pl.org/.
"Po uiszczeniu wskazanej opłaty..."
Dzięki za odpowiedz tylko kto zapłaci za nadanie kodów jak Allegro to walka o zysk na życie i smierć
Dzień dobry
w dodatku wcale nie pozostaje takie rozwiązanie jak generowanie kodów przez stronę GS1 do produktów zakupionych w Azji. Mamy swoje kody do produktów, których jesteśmy producentem i tez myśleliśmy,ze możemy w ten sposób nadać nasze kody EAN produktom z Azji, do których zrobiliśmy nawet nowe opakowania z instrukcją używania. I dowiedzieliśmy się, że nie można! Jako importer/ sprzedawca czy ktokolwiek inny kto nie jest albo producentem albo nie zleca produkcji na swój użytek pod nazwą swojej marki handlowej - nie ma się prawa użyć swojego numeru EAN. Pan ekspert kilkakrotnie w odpowiedziach sugeruje, ze należy się w tym celu zarejestrować w GS1 żeby nadawać numery sprzedawanym produktom, ale chyba wcześniej swojej odpowiedzi nie skonsultował z GS1.
@akasha1
Ta odpowiedź jest skonsultowana z GS1 Polska. Dokładna treść zaproponowana przez przedstawicieli GS1 Polska:
"Jeżeli nie masz kodów EAN od importera/producenta, możesz nadać kod EAN z własnej puli, którą uzyskasz od organizacji GS1 Polska."
Cześć @AptekaNatolinska
Gdy klikniesz przy ofercie powiązanej z produktem “wystaw podobną” i w sekcji z produktem klikniesz “zmień” - przeniesiemy cię do wyszukiwarki, gdzie możesz wybrać inny produkt lub usunąć obecny z oferty. W ten czas wyczyścimy wszystkie parametry produktu, ale zostawimy opis i zdjęcia.
Sprawę z brakiem wyszukiwalności po EANie przekażę do odpowiedniego działu w firmie.
I wystawiając nową aukcję utracę swoją pozycję w rankingu po popularności 🙂
W mojej kategorii już nigdy na tę pozycję nie wrócę lub zajmie mi to miesiące.
Czy tak to ma wyglądać?
Proszę o odpowiedź
Proszę o oficjalne stanowisko Allegro. Mam produkt z kodem EAN przydzielonym do mojej firmy. Inny użytkownik podpina swoją ofertę do produktu. Pracownik allegro twierdzi że ten inny sprzedawca może korzystać z produktu z moim kodem ean.
@twoj-gadzet_pl jesteś producentem, czy po prostu wprowadziłeś produkt na rynek inwestując w ean. Baza kodów ean jest dostępna dla wszystkich. EAN nie jest przydzielony firmie tylko produktowi i nawet jeśli zapłaciłeś za jego przydzielenie to nie należy do ciebie.
Sprowadziłem produkt, stworzyłem opakowanie, instrukcję oraz mam swój kod EAN
@twoj-gadzet_pl skąd masz ten ean
GS1
@twoj-gadzet_pl no i wszystko jest ok. Wprowadziłeś produkt na rynek i teraz każdy kto sprowadzi albo kupi w polskiej hurtowni ten produkt może korzystać kodu ean. Tak jak pisałam wcześniej, kod ean należy do produktu i jest w ogólnodostępnej bazie.
Skoro w kodzie zawarty jest kod producenta to jak ktoś inny może na swoich produktach z niego korzystać ?
@twoj-gadzet_pl jeżeli ktoś sprzedaje dokładnie ten sam produkt, o tych samych parametrach i z tym samym kodem ean, to wydaje mi się, że wyręczyłeś producenta lub jakiegoś importera.
Ale jak może mieć ten sam kod Ean to by musiał mieć to samo opakowanie, tą samą zawartość i kupić ten produkt ode mnie, nie może przypisać kodu EAN do tego samego produktu powiedzmy sprowadzonego z Chin
@twoj-gadzet_pl nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, ale ean dotyczy produktu, a nie opakowania. Opakowania produktów zmieniają się, a ean pozostaje ten sam. Tak jak piszesz, w eanie zawarty jest kod producenta, więc producent spokojnie może na tym produkcie umieszczać ten kod. Może sprytny Chińczyk skorzystał.
Nie rozumiesz o co chodzi. Ja jestem producentem i nie ma możliwości żeby ktoś inny korzystał z tego kodu jako producent, bo oczywiście dystrybutorzy tak
kupując ten produkt ode mnie