anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro lokalne odbiór osobisty oszustwo

shulamin
#1 Nowicjusz#

Witam, ktoś zakupił przedmiot wystawiony przeze mnie na Allegro lokalnie z opcją płatne przy odbiorze. Zapytałam o preferencje co do odbioru na czacie i zero odzewu. Dzień później dostałam maila łamaną polszczyzną aby podać numer konta do wpłaty a przesyłkę nadać kurierem do Anglii. Widać od razu że jest to oszustwo ale moje pytanie brzmi co z opłatą którą naliczyło Allegro za sprzedaż która się nie odbędzie? I czy da się jakoś odblokować przedmiot który niby został sprzedany czy muszę kolejny raz wystawić ogłoszenie? Mam zablokowany do sprzedaży produkt i jeszcze opłatę do uiszczenia…

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

kostas11
#21 Demiurg#

@shulamin pisz do allegro, jak jesteś w stanie udowodnić że transakcja się nie odbyła to Ci anulują, a na przyszłość usuń pobrania, mniej kłopotów 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

shulamin
#1 Nowicjusz#

Zgłosiłam do Allegro maila od nadawcy jako oszustwo, nadal nie mam od nich żadnej odpowiedzi, a gość wybrał odbiór osobisty co ma dla mnie sens przy sprzedaży lokalnej, ale wyglada na to że faktycznie nie opłaca się udostępniać takiej opcji sprzedaży 😞

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@shulamin zawsze możesz dać odbiór po przedpłacie, wtedy policzy Ci opłatę dopiero po zapłacie 🙂 a tak są problemy z odzyskaniem opłaty 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Taka opcja to kłopoty przy odzyskaniu zwrotu prowizji, nie masz dowodu że nie doszło do transakcji.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@shulamin w sprawie zwrotu opłaty, napisz proszę do nas za pomocą tego formularza. 
Osoba, która dokonała tego zakupu ma już zablokowane konto. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

A za co tej osobie zablokowano konto ? Jeśli byly dowody na oszustwo czy próbę ...ok !!

Ale moźe za sam fakt kontaktu i poproszenie o numer konta i wysyłkę do Anglii ?

Jeśli tak ...to ja już nic nie rozumiem 😥

Bo Pani sprzedająca nic nie napisała, by była to jakaś próba oszustwa !!

oznacz moderatorów

rppf
#12 Orędownik#

Z ciekawości ..bo nie rozumiem - dlaczego założenie z góry że oszustwo ?

Że postanowił zmienić rodzaj płatności/ wysyłki ? Że łamana polszczyzna ? Przecież obcokrajowcy itp. mogą kupować na Allegro, nieprawdaż ?

Trzeba podać numer konta i koszt wysyłki do Anglii - by zapłacił i przesyłkę by Pani nadała i po sprawie !

Czy naprawdę jak coś odbiega od schematu to zaraz oszustwo ?

W dawnych, cudownych, wspaniałych czasach, ludzie kontaktowali się po zakupie, wymieniali e-maile, podawali numery kont, zmieniali typ wysyłki itd.

I było to normalne !! 

Pomijam już, że na tragicznym Allegro Lokalnie jest taki archaizm, którego na początkach Allegro nawet nie było 😥

oznacz moderatorów