anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Lokalnie -dlaczego niszczy zdjęcia sprzedających?

k_888
#9 Pomysłodawca

Pytanie jak w tytule dlaczego Allegro Lokalnie - niszczy zdjęcia sprzedających? 

Starałem sie dokładnie uczciwie obfotografować swój przedmiot i wysłałem zdjęcia np: 2765x867 =964 kB

12.jpg

a na ekranie Kupującym wyświetla sie "rozmazana breja "  1024x321 = 94kB  :
zdj 12.jpg

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@k_888 Podaj mi numer lub link do konkretnej oferty, której dotyczy ten problem.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

k_888
#9 Pomysłodawca

z aukcji powyżej to popsuło mi właściwie wszystkie zdjęcia...

Przykład kolejny 2 ostatnie zdjecia:
Oferta: 64f8fbec-2d35-4f2c-a6ed-47a83ac06700

Czy na AlegroLokalnie można umieścić też linki do zewnętrznych miejsc gdzie leżą zdjecia wyższej rozdzielczości ?

oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @k_888. Dziękuję za doprecyzowanie. Przekażę te informacje do zespołu odpowiedzialnego za rozwój Allegro Lokalnie i wrócę do Ciebie z odpowiedzią, gdy tylko ją otrzymam.

W opisie oferty nie można dodawać adresów www – chyba że są to linki do materiałów, które poszerzają informacje o oferowanym przedmiocie i nie prowadzą do możliwości zakupu poza Allegro.

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @k_888. Dział techniczny przeanalizował ten temat i słabsza jakość zdjęć nie wynika z błędu. 
Wygląda, że przesłałeś przetworzone wcześniej przez siebie zdjęcia, o niestandardowych wymiarach (np. to pierwotne 2756x867). Najlepszą jakość uzyskasz zamieszczając zdjęcia o standardowych formatach, jak 4:3, 16:9, etc.
Dodatkowo, każde przetwarzanie zdjęć (przycinanie) degraduje jakość zdjęcia - wszystkie programy do obróbki stosują podobne algorytmy kompresji. 

Proponuję, abyś zrobił więcej zdjęć i nie przetwarzał ich (nie wycinał) - idealnie, gdyby to były standardowe formaty. Wspieramy do 16 zdjęć na ofertę, więc jest przestrzeń do sprawdzenia tych rozwiązań 🙂 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

jakubk0kaczor
#1 Nowicjusz

Cześć, @MiMary. Mam podobny problem, co OP.

Przycinanie i obróbka zdjęć nie musi degradować jakości zdjęcia. Wystarczy spojrzeć na oba zdjęcia załączone przez OP. Oba są kadrowane, jednak to pierwsze wygląda lepiej. Sprzedający słusznie przycina zdjęcie, aby było widać tylko to, co istotne dla kupującego. Jeśli miałyby być jakieś problemy z kompresją, to podejrzewałbym problemy z kompresją Allegro—nie OP.

Domyślam się, że problemem u OP może być wymiar 2756 pikseli. W dokumentacji Allegro znalazłem wpis mówiący o maksymalnym rozmiarze zdjęcia 2560 × 2560 pikseli. Dodatkowo podaje się tam, że proporcje mogą być dowolne. Nie wiem, czy tyczy się to również Allegro Lokalnie. Zdziwiłoby mnie, gdyby pod spodem te dwa serwisy korzystały z istotnie innych systemów informatycznych.

W moim przypadku redukcja wymiarów do najdłuższego boku do długiego na 2560 pikseli poprawiła sytuację, ale jakość dalej pozostawia wiele do rzeczenia. Pomimo tego, że korzystam z najbardziej kompatybilnego formatu JPG o profilu sRGB.

W mojej ofercie można zauważyć wyraźne artefakty przy obramowaniu szyb (zdjęcie z boku), które nie są widoczne na oryginalnym zdjęciu. Zaznaczam, że większość zdjęć jest tam w jednej ze standardowych proporcji, czyli 3:2.

oznacz moderatorów