Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, Część i Hey
Pozwolę sobie szybko opisać moja sytacje. W zeszłym roku za pomocą Allegro Lokalnie sprzedawałem używane części, elektronikę samochodowa i elektronike uzytkową. Przez cały rok z tego tytułu udało mi się uzyskać przychód ok 6000zl (srednio ok 500zl miesiecznie, ok 80 transakcji w roku) oraz prowadzilem uproszczona ksiege sprzedazy.
Chciałbym się rozliczyć z tego tytułu w deklaracji rocznej ale ale napotkałem pewien problem. Pomijając podatek z tytułu sprzedaży to czy muszę jeszcze od tych transakcji zapłacić VAT?
Z informacj które widznieja na stronach rządowych powinienem zarejestrować się jako platnik VAT?
Czy ktoś mógłby mi zasugerować co zrobić w tej sytuacji? Zdaję sobie sprawę że to moja wina i nie zaprzeczam.
Pozdrawiam
@Tom_gilk Cześć, hej 🙂 Generalnie w sprawach podatkowych najlepiej od razu udać się do doradcy podatkowego lub księgowego i tam zaczerpnąć porady.
@Tom_gilk Jeśli jesteś firmą, wystawiałeś faktury VAT to powinieneś się rozliczać z podatku VAT, ale jeśli sprzedawałeś jako osoba prywatna to nie zawracaj sobie głowy, interesuje cię tylko wartość brutto.
Oczywiście przychód + dochód bezpieczniej będzie wpisać do zeznania podatkowego żeby nie mieć kłopotów w razie czego.
W sumie to jest dobre pytanie
Co w przypadku jak się nie opłaciło Vatu? Lepiej poczekać aż urzad zapuka do drzwi czy lepiej samemu się zgłosić? 🙂
Zawsze lepiej samemu się zgłosić, zapłacić zaległość, jest wtedy szansa uniknięcia kary. Nawet się to nazywa odpowiednio : czynny żal czy jakoś tak...