anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

co dalej po sprzedaży na AllegroLokalnie

freewinds
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, proszę o pomoc. Po raz pierwszy coś sprzedałam na AllegroLokalnie i mam kilka pytań:

- jeśli wybrałam wysyłkę kurierem i kupujący zapłacił za niego to sama powinnam go zamówić?

- w zakładce rozliczenia - kiedy mam się rozliczyć z allegro i kiedy będę mogła wypłacić środki za wystawiony przedmiot

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

LEW433
#21 Demiurg#

Tak, tak metoda dostawy jest realizowana samodzielnie przez Ciebie

rozliczenia będziesz miała w zakładce: https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro

oznacz moderatorów

freewinds
#7 Wielbiciel#

w takim razie rozumiem, że w pierwszej kolejności powinnam rozliczyć się z allegro a dopiero później będę mogła wypłacić resztę pieniędzy za transakcję

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @freewinds. Jeśli klient wybrał dostawę przesyłką kurierską, to nadanie musisz zrealizować we własnym zakresie, dowolnym przewoźnikiem. 
Środki możesz wypłacić po tym, gdy aktywujesz konto do wypłat. Dokładną instrukcję znajdziesz w tym artykule.  

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

freewinds
#7 Wielbiciel#

dziękuję za odpowiedź🙂

oznacz moderatorów

Vinteriusz
#8 Zapaleniec#

Czesc. Jako, ze otworzony temat, to jeszcze się tutaj podepnę. Nie znajduję odp. w faq. Jesli sprzedam na allegro lokalnie wlasnie jakas rzecz z okreslona przesylka kurierska, to juz tu sie dowiedzialem, ze w takim razie to jest prywatnie nadawane. Czy jest cos typu sledzenie tej przesylki, jak na zwyklym allegro? Trzeba gdzies wrzucic numer listu przewozowego? 

Kolejna rzecz, ze jesli w takim razie nastąpiła wpłata na srodki allegro do wyplat, to oznacza, ze to bierze udział w klasyfikacji dla skarbówki w ustawie dac7?(jesli np. +30  przedmiotow tak sprzedam w tym roku)

Jak wyglada sprzedaz na allegro lokalnie za pobraniem odnosnie dac7? Wstepnie stwierdzam, ze zaplata sprzedajacego z góry przez allegro sie pewnie klasyfikuje do dac7, ale pobraniowa tak czy nie? Allegro lokalnie bedzie wiedzialo, ze sprzedalem w koncu pobraniowo daną przesylke i bedzie to bralo pod uwage do raportu dac7 do skarbowki?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Vinteriusz. Nie monitorujemy u nas takiej przesyłki i nie aktualizujemy statusu dostawy w szczegółach zamówienia. Numer paczki podeślij klientowi, aby to on mógł ją śledzić.  
Tak, sprzedaż na Allegro Lokalnie również liczy się w raportowaniu w ramach DAC7. Szczegóły znajdziesz tutaj
Na Allegro Lokalnie bierzemy pod uwagę wszystkie sfinalizowane transakcje - to znaczy opłacone i za pobraniem oraz z odbiorem osobistym. 

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Vinteriusz
#8 Zapaleniec#

Dzięki. Jestem troche zaskoczony, ze przesylka na allegro lokalnie z platnoscia za pobraniem rowniez liczy sie do sfinalizowanej, gdzie allegro nie zna nawet listu przewozowego, czyli nie wie czy w ogole ta przesylka pojechala.

Jak wyglada sprzedaz za pobraniem na allegro lokalnie, kupujacy wypelnia formularz, z ktorego bede mial jego dane do wysylki? Jesli allegro lokalnie bierze sfinalizowane transakcje do dac7, i tę za pobraniem też, czyli odgornie jest stwierdzone, ze chec kupna za pobraniem to sfinalizowana transakcja, to co jesli ja przykladowo tej przesylki nie wysle, bo coś tam, np. okaze sie uszkodzona?

Chodzi mi nadal o dac7, czyli jesli bym np. 31 takich przesyłek "jednak nie wysłał", mimo zamowienia kupujacego

oznacz moderatorów