Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, proszę o pomoc. Po raz pierwszy coś sprzedałam na AllegroLokalnie i mam kilka pytań:
- jeśli wybrałam wysyłkę kurierem i kupujący zapłacił za niego to sama powinnam go zamówić?
- w zakładce rozliczenia - kiedy mam się rozliczyć z allegro i kiedy będę mogła wypłacić środki za wystawiony przedmiot
Tak, tak metoda dostawy jest realizowana samodzielnie przez Ciebie
rozliczenia będziesz miała w zakładce: https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro
w takim razie rozumiem, że w pierwszej kolejności powinnam rozliczyć się z allegro a dopiero później będę mogła wypłacić resztę pieniędzy za transakcję
Cześć, @freewinds. Jeśli klient wybrał dostawę przesyłką kurierską, to nadanie musisz zrealizować we własnym zakresie, dowolnym przewoźnikiem.
Środki możesz wypłacić po tym, gdy aktywujesz konto do wypłat. Dokładną instrukcję znajdziesz w tym artykule.
dziękuję za odpowiedź🙂
Czesc. Jako, ze otworzony temat, to jeszcze się tutaj podepnę. Nie znajduję odp. w faq. Jesli sprzedam na allegro lokalnie wlasnie jakas rzecz z okreslona przesylka kurierska, to juz tu sie dowiedzialem, ze w takim razie to jest prywatnie nadawane. Czy jest cos typu sledzenie tej przesylki, jak na zwyklym allegro? Trzeba gdzies wrzucic numer listu przewozowego?
Kolejna rzecz, ze jesli w takim razie nastąpiła wpłata na srodki allegro do wyplat, to oznacza, ze to bierze udział w klasyfikacji dla skarbówki w ustawie dac7?(jesli np. +30 przedmiotow tak sprzedam w tym roku)
Jak wyglada sprzedaz na allegro lokalnie za pobraniem odnosnie dac7? Wstepnie stwierdzam, ze zaplata sprzedajacego z góry przez allegro sie pewnie klasyfikuje do dac7, ale pobraniowa tak czy nie? Allegro lokalnie bedzie wiedzialo, ze sprzedalem w koncu pobraniowo daną przesylke i bedzie to bralo pod uwage do raportu dac7 do skarbowki?
Cześć, @Vinteriusz. Nie monitorujemy u nas takiej przesyłki i nie aktualizujemy statusu dostawy w szczegółach zamówienia. Numer paczki podeślij klientowi, aby to on mógł ją śledzić.
Tak, sprzedaż na Allegro Lokalnie również liczy się w raportowaniu w ramach DAC7. Szczegóły znajdziesz tutaj.
Na Allegro Lokalnie bierzemy pod uwagę wszystkie sfinalizowane transakcje - to znaczy opłacone i za pobraniem oraz z odbiorem osobistym.