anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

co dalej po sprzedaży na AllegroLokalnie

freewinds
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, proszę o pomoc. Po raz pierwszy coś sprzedałam na AllegroLokalnie i mam kilka pytań:

- jeśli wybrałam wysyłkę kurierem i kupujący zapłacił za niego to sama powinnam go zamówić?

- w zakładce rozliczenia - kiedy mam się rozliczyć z allegro i kiedy będę mogła wypłacić środki za wystawiony przedmiot

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

LEW433
#21 Demiurg#

Tak, tak metoda dostawy jest realizowana samodzielnie przez Ciebie

rozliczenia będziesz miała w zakładce: https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro

oznacz moderatorów

freewinds
#7 Wielbiciel#

w takim razie rozumiem, że w pierwszej kolejności powinnam rozliczyć się z allegro a dopiero później będę mogła wypłacić resztę pieniędzy za transakcję

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @freewinds. Jeśli klient wybrał dostawę przesyłką kurierską, to nadanie musisz zrealizować we własnym zakresie, dowolnym przewoźnikiem. 
Środki możesz wypłacić po tym, gdy aktywujesz konto do wypłat. Dokładną instrukcję znajdziesz w tym artykule.  

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

freewinds
#7 Wielbiciel#

dziękuję za odpowiedź🙂

oznacz moderatorów

Vinteriusz
#8 Zapaleniec#

Czesc. Jako, ze otworzony temat, to jeszcze się tutaj podepnę. Nie znajduję odp. w faq. Jesli sprzedam na allegro lokalnie wlasnie jakas rzecz z okreslona przesylka kurierska, to juz tu sie dowiedzialem, ze w takim razie to jest prywatnie nadawane. Czy jest cos typu sledzenie tej przesylki, jak na zwyklym allegro? Trzeba gdzies wrzucic numer listu przewozowego? 

Kolejna rzecz, ze jesli w takim razie nastąpiła wpłata na srodki allegro do wyplat, to oznacza, ze to bierze udział w klasyfikacji dla skarbówki w ustawie dac7?(jesli np. +30  przedmiotow tak sprzedam w tym roku)

Jak wyglada sprzedaz na allegro lokalnie za pobraniem odnosnie dac7? Wstepnie stwierdzam, ze zaplata sprzedajacego z góry przez allegro sie pewnie klasyfikuje do dac7, ale pobraniowa tak czy nie? Allegro lokalnie bedzie wiedzialo, ze sprzedalem w koncu pobraniowo daną przesylke i bedzie to bralo pod uwage do raportu dac7 do skarbowki?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Vinteriusz. Nie monitorujemy u nas takiej przesyłki i nie aktualizujemy statusu dostawy w szczegółach zamówienia. Numer paczki podeślij klientowi, aby to on mógł ją śledzić.  
Tak, sprzedaż na Allegro Lokalnie również liczy się w raportowaniu w ramach DAC7. Szczegóły znajdziesz tutaj
Na Allegro Lokalnie bierzemy pod uwagę wszystkie sfinalizowane transakcje - to znaczy opłacone i za pobraniem oraz z odbiorem osobistym. 

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów