anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jako prywatny sprzedający muszę odebrać zwrot błędnie zakupionego towaru.

romek-1979
#7 Wielbiciel#

Jestem sprzedającym. 

Pan zakupił odemnie przedmiot, który jest sprawny, lecz błędnie zakupił nie czytając dokładnie opusu aukcji.

Czy w tym przypadku mogę odmówić (odesłania) zwrotu tego przedmiotu. Używał przedmiot, a jest to elektronika. 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

komis-bell
#21 Demiurg#

Możesz odmówić przyjęcia zwrotu. 

oznacz moderatorów

romek-1979
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź. 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

W transakcjach pomiędzy dwiema osobami prywatnymi obowiązuje zasada „Widziały gały, co kupowały”. W przypadku jednak normalnego Allegro i oznaczenia jako Smart sprzedający, będący osobą prywatną dobrowolnie zgadza się na przyjmowanie zwrotów (to jeden z warunków, aby mieć oznaczenie Smart). Zaś na Allegro Lokalnie jak sprzedajesz jako osoba prywatna, nigdy nie ma zwrotów, nawet ze Smartem.

Tak więc pytanie, gdzie była sprzedaż (Allegro czy Allegro Lokalnie) oraz w przypadku dużego Allegro, czy oferta była ze Smartem oraz jak miałeś ustawione zwroty.

Pamiętaj jednak, że w Polsce od 1994 roku nie ma zwrotu towaru pełnowartościowego. Prawo do zwrotu w ciągu 14 dni w przypadku zakupów na odległość (np. przez Internet) od firmy jest wyjątkiem od ogólnej zasady. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@pecela z tym dobrowolnie to uważa allegro bo uokik uwaza że skoro nie wypelnił pola zwrot tzn że nie przyjmuje jako osoba prywatna allegro natomiast jest zdania że jak tam nic nie ma to przysługuje jak w ustawie konsumenckiej 14dni. Pisałem nawet do uokik to potwierdzili 1 że nie obowiązuje ustawa konsumencka 2 allegro nie ma prawa w to ingerować 3 skoro nie jest to transakcja konsumemcka dali namiar na darmowe porady prawne odnośnie charakteru sprawy z kc

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Pisałem o oznaczeniu ofert jako Smart, a do tego trzeba mieć wypełnione opcje zwrotu.

Sprzedawca samemu decyduje czy oznaczy ofertę jako Smart i będzie przyjmował zwroty, czy nie będzie ich przyjmował, ale oferta nie będzie Smart. Nikt go to tego nie zmusza, to jego dobrowolna decyzja.

I jeszcze jedna kwestia. Jak w ofercie była informacja o zwrotach (lub ich braku), to po sprzedaży strony nie mogą już jednostronnie zmieniać warunków transakcji.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jesli to sprzedaz na allegro lokalnie to informujesz go ze zworu nie przyjmiesz a jak wysle to bedzie potem swojej paczki na magazynie rzeczy niedoreczalnych szukal 

oznacz moderatorów