Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Wystawiłam na sprzedaż haft krzyżykowy. Pewna użytkowniczka go ode mnie kupiła. Z Allegro dostałam tylko maila o tytule "Zakończenie transakcji sprzedaży", mail był kompletnie pusty. Na moim profilu ta sprzedaż ciągle jest jako aktywna, nie jest zakończona. Rozmawiałam mailowo z tą panią. Napisała mi, że kupiła i zapłaciła, wysłała mi także screena z potwierdzeniem przelewu. Do maila dołączony był również plik pdf który pani otrzymała, pobrałam plik na komputer i otworzyłam go tylko - tam był link do potwierdzenia zamówienia. Nie wiem jak mam rozumieć tę sytuację. Nie będę klikać żadnego linku, obawiam się, ze to próba wyłudzenia. Moja sprzedaż wciąż jest aktywna, Allegro pokazuje mi, że sprzedano 0 z 1 sztuk. Jak mam rozumieć tę sytuację? Jak powinnam zachować się w tej sytuacji?
Jeżeli na swoim koncie allegro w zakładce Asortyment na liście AKTYWNYCH sprzedawanych przedmiotów widać twój przedmiot to znaczy, że nie został sprzedany. Sprzedany przedmiot automatycznie jest przenoszony do sekcji nieaktywnych ofert, a w sekcji Zamówienia pojawia się zamówienie od klienta z informacją czy zakup został opłacony.
Dodatkowo po sprzedaży otrzymujesz maila z tytułem "Sprzedałeś przedmiot...", maila z tytułem "Allegro finanse" i maila z tytułem "Nowa wpłata od kupującego...".
To są potwierdzenia sprzedaży, a nie jakieś pliki PDF z linkami. W nic nie klikaj. Zignoruj otrzymane wiadomości. Przestępcy ciągle zmieniają i usprawniają sposoby wyłudzeń danych i okradania ludzi.
To oszustwo, nie wchodź w ten link, a tym bardziej nie podawaj żadnych danych w razie jego otwarcia.
On służy do wyłudzenia danych logowania do bankowości internetowej lub danych karty płatniczej.
Dziękuję za odpowiedź!
A co z płatnością tej pani? Wysłała mi screen shota, że zapłaciła dokładnie taką kwotę jaka była podana w mojej płatności. Czy to mam traktować jako próbę oszukania mnie? Co jeżeli pani zapłaciła? Kto będzie odbiorcą płatności?
Nic nie zapłaciła. To fałszywe potwierdzenie.
Po prostu sporo osób otwiera takie linki, wybiera swój bank. Następnie się loguje (na fałszywej stronie banku) i potwierdza ewentualny komunikat w apce bankowej. Po wszystkim konto jest puste, a czasem dochodzi jeszcze jakiś kredyt. Niestety trzeba go spłacać, bo potwierdziło się jego wzięcie w apce lub kodem sms (a w apce lub smsie jest dokładnie opisane co się potwierdza, ale większość tego nie czyta).
Ta Pani nie zapłaciła. To oszustwo.
Odbiorcą płatności będzie Allegro (na przelewie), Ty dostaniesz info od Allegro na maila, pieniądze będą na Twoim koncie w Allegro, będzie je można wypłacić.