Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Wystawiłem na licytacji Allegro Lokalnie używane narzędzie spalinowe. Klient wygrał licytację. Dogadaliśmy się w kwestii terminu wysyłki. Z racji tego, że urządzenie nie było dawno używane, postanowiłem je przed spakowaniem wypróbować. Podczas próby do szło do uszkodzenia startera. Ze względu na brak możliwości zakupu uszkodzonej części, natychmiast zwróciłem środki kupującemu. Na to on, w dniu następnym otworzył dyskusję i nazwał mnie oszustem. Oto cytat skopiowany z jego dyskusji: ,,Wygrałem lot, zapłaciłem, sprzedawca powiedział, że wyśle w poniedziałek, nie wysłał, zwrócił pieniądze, wydaje mi się, że sprzedawca jest oszustem". To jakiś absurd chyba: oszust który zwraca pieniądze.
W związku z tym mam pytanie czy można zakładać tego typu dyskusje po zwrocie środków? Czy można nie kończyć takiej dyskusji tylko po to żeby odegrać się na sprzedającym. Czy ktoś weryfikuje takie dyskusje?
@kraftverk75 Tak, klient ma możliwość rozpoczęcia dyskusji również w takim przypadku. Jako sprzedający powinieneś zamieścić w tej dyskusji wyjaśnienia. Jeśli nie uda Wam się porozumieć, do sporu włączy się pracownik Allegro.
Złożyłem wszelkie wyjaśnienia. Chyba lepiej że zwróciłem pieniądze, jakbym miał mu wysłać niesprawne urządzenie. Sam, jako kupujący na allegro od piętnastu lat (ok 1000 zakupów), byłem nieraz w podobnej sytuacji. Czasami sprzedający z różnych przyczyn, zamiast wysłać towar zwracał pieniądze, a ja nie rozpoczynałem z tego powodu dyskusji. Najbardziej niesprawiedliwe jest to, że po zwrocie pieniędzy zgłasza mnie w dyskusji jako oszusta. Allegro nie chroni w żadnym stopniu sprzedających!!!!
@kraftverk75 jesteś już drugą osobą w tym tygodniu, którą po oddaniu kasy nazywają oszustem😉, jestem ciekaw jak by Cię nazwała jak byś nie oddał kasy🤔
A swoją drogą jeśli tak Cię nazywa, to możesz iść z tym do sądu, sprawę masz wygraną
art. 216 k.k. § 1
Otwierać sobie może, tylko co mu to da...
1. Odpisujesz że ze względu na wadę którą odkryłeś przed wysyłką zwróciłeś wpłatę.
2. Przez formularz Allegro Kontakt piszesz do allegro o zakończenie dyskusji w związku ze zwrotem całości wpłaty kupującemu.
Tyle.
@nat_not jakie to wygodne, zamiast wychwycić zakazane słowa i reagować od razu serwis sobie czeka
cyt:
Jeśli nie uda Wam się porozumieć, do sporu włączy się pracownik Allegro.
i zablokuje konto sprzedawcy - oczywiście by sprzedawcy było lepiej
@nat_not to na waszym portalu jest obrażany @kraftverk75 i to przy działającej moderacji
@kraftverk75 ja też czasami nie rozumiem kupujących, też mamy komentarz negatywny za coś takiego - dotyczy nowego sprzętu, ale dawno już wyprodukowanego
wystaw ponownie ten sprzęt w cenie jakiej był ostatnio kupiony, opisz jego wady i zaproponuj kupującemu
czasem mam wrażenie, że część kupujących robi zakupy na allegro tylko po to by poużywać sobie w dyskusjach by się dowartościować