Dzień dobry,
18 listopada sprzedałem monitor który podczas transportu do klienta w czasie kurierki został uszkodzony i totalnie rozbity. Firma kurierska stwierdziła że paczka została nie dostatecznie zabezpieczona mimo tego że widniały naklejki nie rzucać oraz sprzęt został opisany jako delikatny.
Temat został zamknięty, wziąłem to na siebie. Klient nawet nie odesłał towaru a ja zostałem z niczym.
Dziś natomiast spojrzałem że w tym czasie miałem ubezpieczenie allegro care.
Czy mogę walczyć o odszkodowanie z allegro care ?
@Abomis Allegro Care dotyczy ubezpieczenia przedmiotów, które kupujesz na Allegro, a jak rozumiem ten monitor sprzedałeś?
Tak. Zostało zakupione na allegro z dodatkową usługa allegro care ubezpieczenie na 2 lata oraz sprzedane przed końcem zakończenia tego ubezpieczenia.
Monitor uszkodził kurier. Mam udokumentowana cała sprawę z allegro. Niestety nie odpowiedziałem na ostatnie rozwiązanie i z tego tytułu poniosłem wszelkie koszty zwrotu. Co więcej. Osoba ktora kupiła ten monitor, nie odesłała mi go pomimo zwrotu pieniędzy...
@Abomis sprawdź dokładnie zapisy swojej umowy ubezpieczeniowej, ale szczerze wątpię, żeby zawierała ochronę wysyłki jeśli sprzedałeś ten monitor innej osobie.
Informacje zawarte w umowie są niejasne. Przedmiot został sprzedany ale uszkodzenie nastąpiło w czasie doręczenia. Czego skutkiem byl zwrot towaru... Także finalnie do transakcji nie doszło
Nie rozumiem tylko jednej kwestii.
Kupujący otrzymał pełny zwrot za towar a moje konto zablokowano, musiałem wpłacić należną kwotę po czym kupujący nie odesłał mi towaru. Jak to zgłosić ? Generalnie ma mnie w nosie i mi nie odpisuje. Koszty zostały pokryte przeze mnie 100%
@Abomis w tej sytuacji, kiedy kupujący otrzymał pełen zwrot środków, powinien odesłać Ci towar, który obecnie jest Twój. Napisz do kupującego, poproś o przygotowanie przesyłki i wyślij etykietę zwrotu lub zamów kuriera. W razie odmowy daj znać, napiszemy do kupującego ze swojej strony.
Kupujący otrzymał pełny zwrot za towar + pieniądze na wysyłkę. Było to spowodowane droga dyskusji z allegro. Na allegro lokalnie zablokowali mi konto i wymusili zapłatę jednak po otrzymaniu pieniędzy pełnej wartosci, kupujący zachował sobie towar. Nie powinno to zadziałać teraz w drugą stronę? A może nie jesteśmy w stanie potwierdzić czy kupujacy faktycznie otrzymał zniszczony towar... Skoro nie mogę nawet tego sprawdzić fizycznie to skąd mam wiedzieć czy to co zrobił jest prawda?
@Abomis zgłoś do ubezpieczenia że Ci spadł z biurka, kot strącił czy coś podobnego wymyśl 😄
A potem zakłada się tematy narzekające na oszukujących na Allegro...