anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego usunięto moje ogłoszenie o sprzedaży legalnego paralizatora

Zbyslaw46
#7 Wielbiciel

Nie rozumiem dlaczego usunięto moje ogłoszenie o sprzedaży paralizatora PHAZZER. Jest to narzędzie ogólnie dostępne w wolnej sprzedaży i kupiłem je legalnie w sklepie. Nie trzeba mieć specjalnego pozwolenia Polskiej Policji na taki zakup. Poza tym, paralizator ma swój numer fabryczny, który podałem w ogłoszeniu.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Zbyslaw46 powód powinien być w email o zamknięciu oferty

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

https://help.allegro.com/pl/sell/c/przedmioty-zakazane-i-dopuszczone-warunkowo#bron-amunicja-wiatrow...

Gazy **piiip**we i paralizatory

Sprzedaż gazów **piiip**wych i paralizatorów (przedmiotów obezwładniających przy użyciu energii elektrycznej) jest możliwa w kategoriach Gazy **piiip**we i Paralizatory wyłącznie przez sprzedających posiadających koncesję na sprzedaż wyrobów o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, po spełnieniu odpowiednich wymagań technicznych i po naszej weryfikacji zezwoleń.

Wymagane dokumenty:

• pełne dokumenty firmy i aktualny CEIDG w przypadku osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą
  • pozwolenie na prowadzenie punktu sprzedaży wyrobów o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym (przedmioty do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej, gazy **piiip**we) w formacie PDF oraz kopia w wersji papierowej poświadczonej za zgodność z oryginałem. Aby zarejestrować punkt sprzedaży wyrobów o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, dołącz koncesję uprawniającą do obrotu specjalnego. Zasady przyznawania koncesji są wymienione w ustawie z dnia 22 czerwca 2001 o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym (Dz. U. z 2001 nr 67, poz. 679).
  • certyfikacja UE. Na Allegro możesz sprzedawać tylko gazy dopuszczone do sprzedaży na terenie UE.
  • nazwa, adres oraz numer telefonu kontaktowego punktu, w którym prowadzona jest fizyczna sprzedaż.
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Zbyslaw46 Sprzedaż paralizatorów (przedmiotów obezwładniających przy użyciu energii elektrycznej) jest możliwa w kategorii Paralizatory wyłącznie przez sprzedających posiadających koncesję na sprzedaż wyrobów o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, po spełnieniu odpowiednich wymagań technicznych i po naszej weryfikacji zezwoleń.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Zbyslaw46
#7 Wielbiciel

Nadal czegoś nie rozumiem. Skoro paralizator <10 mA jest (był?) ogólnie dostępny z półki w sklepie, zatem przestał mieć tylko "przeznaczenie wojskowe lub policyjne", i nie jest (jest?) wymagane na jego zakup odrębnego pozwolenia Policji, zatem dlaczego ALLEGRO stawia takie ograniczenia w jego odsprzedaży i chce być "bardziej święte od papieża"? Przepisy się zmieniły w ostatnich 2-3 latach?

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@Zbyslaw46  Na zakup tego typu rzeczy nie musisz posiadać specjalnego pozwolenia od Policji, ale sprzedający takie przedmioty musi posiadać koncesję na sprzedaż takich wyrobów.Tym samym skoro nie posiadasz koncesji to i takiego przedmiotu nie możesz odsprzedać.

To jest tak jak z alkoholem.Jesteś pełnoletni kupisz i nie musisz mieć żadnego zezwolenia ale punkt który alkohol sprzedaje, musi posiadać koncesję.W innym przypadku sprzedaż byłaby nielegalna.

oznacz moderatorów

Zbyslaw46
#7 Wielbiciel

Ja rozumiem koncesję w ten sposób że jest to pozwolenie na ciągłą (stałą) sprzedaż broni lub alkoholu. A w moim, i nie tylko przecież moim, przypadku chodzi o odsprzedaż przedmiotów zbędnych czyli sprzedaż jednorazową. I ta jako taka nie powinna podlegać obowiązkowi koncesji, inaczej prowadzi to do aberracji w prawie. Zakładając że ktoś kupował zgodnie z prawem różne rodzaje dozwolonej broni (np. kopii CP z przed 1885r, paralizatora, itp.) i w pewnym momencie chce się tego pozbyć bo np. osiągnął już 80 lat, to nie ma prawa tego odsprzedać (np. na platformie ALLEGRO) tylko ma to zutylizować? Przecież to bez sensu. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nawet gdyby to było legalne to Allegro ma pełne prawo zabronić sprzedaży takich czy innych towarów lub taką sprzedaż w jakiś sposób uwarunkować. 

oznacz moderatorów

Zbyslaw46
#7 Wielbiciel

ALLEGRO jako właściciel platformy sprzedażowej faktycznie może zabronić sprzedawać to czy tamto. Jeśli jednak można poprzez ALLEGRO odsprzedawać kopie broni czarnoprochowej z przed 1885r. (np. dubeltówki, rewolwery) a nie można odsprzedać paralizatora <10mA to gdzie tu sens takiego zakazu? Ciekaw jestem gdzie leży pies pogrzebany.

oznacz moderatorów