Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jakieś dwa tygodnie temu ktoś włamał się na moje konto na Allegro Lokalnie - wystawił na nim mnóstwo ogłoszeń w czatach prosząc ludzi o ich adresy mailowe. Zorientowałam się dość późno - wtedy kiedy dostałam telefon od kogoś kto twierdził, że kupił ode mnie głośnik, wpłacił pieniądze i pytał kiedy ten głośnik zostanie wysłany (faktycznie na moim koncie bankowym pojawił się przelew z PayU). Po zgłoszeniu sprawy do Allegro - potwierdzili włamanie i usunęli ogłoszenia oszusta. Jednak już po rzekomym usunięciu ogłoszeń przez Allegro ponownie dostałam przelew na konto bankowe przez PayU i tym razem kolejny delikwent próbował atakować mnie przez Facebookowego Messendrzera w temacie kolejnego produktu, za który mi zapłacił. Jedyną radą jaką ma dla mnie Allegro w tej sytuacji jest uzyskanie danych od osób które wpłaciły mi pieniądze na konto przez czat Allegro Lokalnie i wykonanie na ich rzecz przelewu zwrotnego i nie są w stanie odpowiedzieć mi a jaki sposób mogę ochronić swoje dane osobowe - żeby nikt nie miał dostępu do mojego imienia i nazwiska, numeru telefonu i konta bankowego. Przez Allegro sprzedałam parę używanych prywatnych rzeczy parę lat temu, ale nie pamiętam żeby wtedy powszechnie dostępne były te moje dane osobowe. Ratunku!
Na allegro lokalne kupujący tylko kliknie kup, nawet płacić nie musi i już ma Twoje dane. Na Twoim miejscu zgłosiłabym to na policje, chodźby po to, żeby mieć 4 literki kryte. I po prostu wyjaśniła każdemu kto wpłacił co sie stało i poprosiła o numer konta do zwrotu. Jak ktoś jeszcze kupił, a nie zapłacił to też dobrze go uprzedzić.
Ok dziękuję. Zwracam tym osobom ich wpłaty na konta które mi podały w czacie na Allegro lokalnie, chociaż trochę się obawiam, czy nie ściągną mi później dodatkowych pieniędzy z konta, bo jednak osoba napisała mi, że przelewając pieniądze podejrzewała, że to może być oszustwo (sic!) więc zrobiła przelew z jakimś zabezpieczeniem kupującego - nie wiem czy teraz nie będzie mnie jeszcze dodatkowo ścigać za "brak przesłania produktu" mimo, ze przeleje te pieniądze z powrotem na jego konto w innej transakcji.
BTW - czy jest jakiś sposób na wyłączenie opcji płacenia przez PayU? Pytam żeby absolutnie zabezpieczyć się przed podobną akcją w przyszłości
@kt_stw, przykro mi z powodu opisanej przez Ciebie sytuacji. Widzę, że masz aktywną dwustopniową weryfikację. Natomiast Regulamin Allegro (Artykuł 7, pkt. 7.4) wskazuje, że kupujący w momencie zakupu otrzymuje dane sprzedającego.
Dziękuję za odpowiedź. Czy jest jakaś opcja wyłączenia możliwości płacenia przez PayU? Pytam aby zabezpieczyć się przed podobną akcją w przyszłości. Teraz mam problem ze zwrotem tych pieniędzy - bo nie mam po prostu prostej opcji - zwróć przelew.