Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
pytanie takie jak w tytule, kupujący nie ma obowiązku zwracać przedmiotu z paragonem. Jedni odsyłają z paragonem, inni bez. Co wobec tego dostarczyć dla księgowej skoro nie mam paragonu, tak aby ten VAT nie wliczył się do przychodów?
woodziaki Drukuję stronę zwrotu i robię notkę ,, klient nie zwrócił paragonu ,,,. US może zakwestionować takie odliczenie , ale w sądzie na 100% wygrasz .
@woodziaki ja dostarczam kopie zamówienia klienta oraz paragon z programu komputerowego z odpowiednim opisem i numerem zwrotu.
Mysle że może też byc np kopia PZ (jeśli wprowadzasz produkty z powrotem na stan magazynowy robiąc to w cenie w jakiej je sprzedawałes). Myśle że to powinno ksiegowej wystarczyc
Rozliczenie księgowe sprzedaży wysyłkowej jest robione w oparciu o okresowy (dzienny lub miesięczny) raport sprzedaży. Może on zawierać zwroty, lub zwroty mogą być na oddzielnym raporcie. Oba raporty są dokumentami wewnętrznymi księgowanymi w rejestrach VAT.
Jeżeli cała sprzedaż jest realizowana wysyłkowo, a płatności są za pośrednictwem banku, to do takich raportów nie muszą być podłączane żadne paragony (ne ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej).
jak używasz do wydruku jakiegoś programu sprzedaży np subiekta to możesz tam robić dopiski np nick sprzedającego lub numer aukcji polu opisowym
i potem łatwo jest znaleźć ten dokument sprzedaży i go skorygować
a także wydrukować razem ze stroną zwrotu allegro
my robimy tak z każdym dokumentem sprzedaży
kilka dobrych lat temu przy kontroli skarbówka wypisała sobie kilka takich podchwytliwych transakcji (wpłat) i musieliśmy pokazać ich historię
takie oznaczanie dokumentów przydaje się także gdy pomylimy wysyłki i ktoś otrzyma nie swój towar od razu wiemy kto ma towar przy takiej pomyłce
i przy reklamacjach jak Kupujący np: zgubi paragon a poda inny dowód zakupu
tak robi też wiele firm od których kupujemy towar na allegro
U mnie w takim przypadku jest tak, że drukuję i załączam całą dokumentację (ta ja musze wykazać, że do zdarzenia nie doszło):
- wydrukowanie zamówienia
- wydrukowanie potwierdzenie wpłaty
- odszukanie i wydrukowanie paragonu na A4
- wydruk zwrotu (wątpliwy, gdyż nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy)
- wydruk potwierdzenia zwrotu środków
Problemem pozostaje wydrukowanie paragonu na A4 - jeśli w danym dniu zostało wydrukowane kilka takich paragonów, to jak odnaleźć właściwy? - nie da się. W większości przypadków identyfikuje transakcję, lecz czasem zdarza się, że jest to niemożliwe. I wtedy "idę na pałę" - pierwszy z "brzegu". Nie da się inaczej. Ale to chyba do pierwszej kontroli US i dokładnego sprawdzania.
I wtedy jest tak jak pisze RED - trzeba coś wpisywać , żeby faktycznie zidentyfikować transakcję. Albo powiedzieć, że zapamiętało sie nr paragonu przy wypisywaniu (hehe).