Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałem przedmiot na Allegro Lokalnie,dostawa przez kuriera za pobraniem,po 11 dniach nie otrzymałem zapłaty,kupujący nie zapłacił a DPD twierdzi że nie zaznaczyłem opcji ,,za pobraniem" chociaż wiem że napewno zaznaczyłem,kupujący się nie odezwał,pisałem do niego ale się nie odzywa i cieszy darmowym zakupem.Jak moge odzyskać swoje pieniądze ?
@andrzejlinert Jak na liście jest oznaczenie COD to pobranie było wstawione. Jak nadałeś paczkę?
Wypełniłem zlecenie na stronie DPD jako gość,nie zalogowany,więc nie znajdę potwierdzenia,DPD nie pomoże
@andrzejlinert Nie masz na mailu żadnego potwierdzenia lub listu przewozowego?
Zlecenie było poprzez strone AlleKurier która skierowała mnie na strone DPD gdzie zlecenie zostało zrealizowanie,teraz AlleKurier odsyła mnie do DPD a oni odwrotnie,mam potwierdzenie że kurier przesyłke odebrał i dostarczył i to wszystko a kupujący siedzi cicho
Nadawałeś przez AlleKurier, a tu nie ma opcji pobrania bez etykiety (bezpośrednio w DPD byłaby jeszcze szansa).
Do tego na stronie AlleKurier masz wyraźną informację, że musisz nakleić etykietę. Oni mają własną politykę w tej kwestii, która może się różnić od polityki DPD.
A jeżeli chodzi o uzyskanie potwierdzenia zlecenia, to występujesz o nie do AlleKurier, a nie DPD.
@andrzejlinert skonsultuję Twoją sprawę.
@andrzejlinert przesyłka została nadana na umowie własnej, dlatego jako Allegro nie jesteśmy w stanie pomóc. W tej sytuacji jedyną opcją jest reklamacja bezpośrednio u przewoźnika.
@andrzejlinert a podałeś numer konta do zwrotu pobrania?
Oczywiscie,jeśli bym nie podał zlecenie by nie przeszło
@andrzejlinert Skoro DPD twierdzi, że nie zaznaczyłeś to niestety ale niemal na pewno tak było.
Z ciekawości - pokaż numer listu przewozowego.
Co do tego jak odzyskać pieniądze - wyślij kupującemu wezwanie do opłacenia zamówienia wraz z danymi rachunku i terminem na zapłatę - np. 7/14 dni.
Jeśli to nie pomoże to zostaje Ci niestety chyba jedynie wystąpienie na drogę sądową a to może być nieopłacalne - w zależności od tego ile tam było tego pobrania.
@andrzejlinert w tej kwestii powinieneś skontaktować się z przewoźnikiem, aby wyjaśnić rodzaj nadania.
Pisałem do przewożnika aby mi udostępnili całe moje zlecenie oni twierdzą że nie ma możliwości,jak wiadomo w tych firmach reklamacje nie sa uwzględniane
Poszukaj maila od dpd z potwierdzeniem przyjęcia zlecenia. Ewentualnie, jak masz gdzieś zapisaną etykietę, to możesz na niej czy masz na niej oznaczenie COD lub pobranie.
mam potwierdzenie że przesyłka została odebrana z opcją bez etykiety
@andrzejlinert obrazki są dla nas niewidoczne. Masz numer tej przesyłki?
oczywiście że mam 0000039144694T.
@andrzejlinert Ta przesyłka nie zawiera opcji pobrania.
Opcje są dwie:
- nie zaznaczyłeś pobrania
- doszło do błędu przy generowaniu przesyłki po stronie przewoźnika
Ciężko będzie Ci cokolwiek udowodnić DPD jeśli błąd leży po ich stronie a w zasadzie będzie to praktycznie niemożliwe.
Musisz spróbować 'przycisnąć' kupującego.
Żadna firma kurierska taka jak DPD nie uwzględnia reklamacji,tam nawet zgłosić reklamacje to praktycznie nie możliwe