anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

jak przeprowadzić uznaną reklamację

MAMY ROZWIĄZANIE!
BialyDuszek1976
#9 Pomysłodawca

Witam,

sprzedałem towar, niestety źle opisałem rozmiar (kupujący zasugerował się opisem a nie zdjęciem), co sprawiło, że do odbiorcy dotarł niepotrzebny towar. Oczywiście to moja wina. Sprzedaż odbyła się na Allegro Lokalnie. 

Czy dla sprzedających "prywatnych" Allegro ma przygotowaną ścieżkę postępowania w takim przypadku? Jak dokonać zwrotu części towaru? Jak zwrócić część pieniędzy?

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@BialyDuszek1976 

Na Allegro lokalnie nie ma opcji "systemowej" na zwrot części płatności, czy doliczenie kosztów odesłania przedmiotu. Można jedynie zwrócić całość kwoty jaką nabywca zapłacił. Nie ma tu także możliwości wygenerowania etykiety zwrotnej.

Jeśli przedmiot ma być odesłany, a zwracana kwota będzie inna niż zapłacona, to musicie "ogarnąć to" we własnym zakresie.

Nabywca musi przesyłkę nadać samemu, a Ty mu potem (lub z góry zależnie od ustaleń) zrobisz przelew ze swojego konta bezpośrednio na konto nabywcy na kwotę o wartości zwracanego towaru powiększoną o koszt przesyłki zwrotnej. Jeśli towar jest niewielkiej wartości to zobacz, czy koszt przesyłki zwrotnej nie będzie niewspółmiernie wysoki do wartości zwracanego towaru. Może najprostszą opcją jest zwrócić nabywcy pieniądze bez odbierania produktu.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów