Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące wstawiania gadżetów. Do tej pory głównie kupowałam tu różne drobiazgi, ale teraz przy porządkach domowych znalazłam parę rzeczy, które chcę tu wystawić. Jak zacząć i do jakiej kwoty można bezpiecznie sprzedawać, by nie płacić za dużo i jak jest naliczana odpłatność za sprzedane rzeczy? Dla portalu i podatek, nie mam działalności, ale nie chcę mieć problemów, jeśli trzeba zapłacić, to płacę oczywiście. Czy ktoś może mnie pokierować? Jakie zdjęcia, itd. itp. i jak załatwia się transport, to znaczy czy ja płacę za transport czy to zależy jak zaznaczę na stronie? pozdrawiam, Ania
@anka42_2005 Jeśli jesteś prywatnym Sprzedającym i chcesz sprzedać okazjonalnie kilka przedmiotów polecam przede wszystkim Allegro Lokalnie. Wszystkie informacje jak wystawić swoją ofertę krok po kroku znajdziesz w tym artykule. Natomiast na tej stronie znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane ze sprzedażą, ale gdybyś miała jeszcze jakiekolwiek wątpliwości. pisz śmiało, postaramy się pomóc.
Witam.
Jeżeli sprzedaje pani prywatnie to podatków nie płaci się od takiej okazjonalnej odsprzedaży.
Co do prowizji dla serwisu to jest ustalana przez serwis odgórnie i zależnie co ma pani do sprzedania może wynieść od 1,7% do nawet niestety 10/11%
Jeżeli chodzi o zdjęcia to najlepiej zrobić kilka dobrych - ostrych fotek sprzedawanego towaru, z różnych jego stron 🙂
Jeżeli chodzi o wysyłkę i koszty wysyłki to zależy czym pani chce głównie nadawać, oczywiście najtańsza metoda obecnie czyli paczkomat jest chyba najbardziej popularny w śród klientów. Ogólnie większość pojedynczych sprzedających preferuje wysyłkę po przedpłacie na konto czyli wysyła pani zakupiony towar gdy otrzyma najpierw pieniądze od kupującego.
Warto powiązać konto allegro z Inpost tak aby móc udostępnić wysyłki allegro Inpost za 8,99zł -inaczej to koszt od 13zl do 16zł za niedużą paczkę. Można udostępnić jakiegoś kuriera, np. DPD jak ma pani blisko do punktu nadań (podobny koszt co zwykły Inpost)