Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałem jako osoba prywatna przedmiot na Allegro Lokalnie. Zgodnie z opisem i ustaleniami na czacie po otrzymaniu płatności od kupującego (również osoba prywatna) wysłałem towar poprzez nadanie w paczkomacie - przesłałem kupującemu nr przesyłki. Status przesyłki potwierdza, że 'została odebrana od nadawcy'. Niestety zaginęła (złożyłem reklamację w Inpost).
W przypadku takiej transkacji po wysłaniu towaru kto ponosi odpowiedzialność przy zaginięciu przesyłki?
Wg. tego artykułu allegro: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/problemy-transakcyjne/kto-ponosi-odpowiedzialnosc-za-zaginio... w przypadku zakupu konsument-konsument "wydanie towaru przez sprzedającego następuje z chwilą przekazania przesyłki do przewoźnika."
Proszę o wskazanie podstawy prawnej, która potwierdza powyższe twierdzenie.
musicie się dogadać 1i2 srtona może złożyć reklamację u przewoźnika z tym ,że w przypadku składania reklamacji przez odbiorcę przewoźnik wymaga zrzeczenia się praw do odszkodowania nadawcy na rzecz odbiorcy , a to już jest problem / podpis ! , dane osobowe , , jakiekolwiek potwierdzenie wartości przedmiotu /
Złóż reklamację jako nadawca i oddaj kasę .... to najprościej . Kupujący może żądać odszkodowania z POK , a wtedy zablokują ci konto , albo oddasz kasę
@Apa-SF Tę kwestię reguluje art 544 Kc.
Art. 544. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.
§ 2. Jednakże kupujący obowiązany jest zapłacić cenę dopiero po nadejściu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umożliwieniu mu zbadania rzeczy.
Zwróć uwagę na paragraf 2.
Z całej treści przepisu wynika, że jeśli nie było to pobranie, za przedmiot w transporcie odpowiada sprzedawca.
Co to za twór? Raczej nie ma czegoś takiego. Konsument to jest osoba prywatna co kupuje od przedsiebiorcy. Kropka.
Ale to tylko moje zdanie. Popytaj na forum prawnym może jeszcze czy innym podobnym.