anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący nie odebrał przesyłki

ewula85_2008
#7 Wielbiciel

Przesyłka nadana w paczkomacie. Kupujący nie odebrał paczki, która teraz wraca do paczkomatu nadawczego. Problem w tym, że przesyłka została nadana w miejscowości, w której byłam przejazdem i nie jest mi w najbliższym czasie po drodze do tej miejscowości. Przesyłki nie da się przekierować. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy skoro przesyłka wraca do mnie, to mam obowiązek ją odebrać? Miał ktoś podobną sytuację?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ewula85_2008 jak sprzedałaś jako osoba prywatna a kupujący miał powiadomienia o paczce to nic nie musisz ryzyko utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą nadania. Na zwrot się nei musisz godzić jako osoba prywatna, odpowiedzialności za paczkę od nadania nie ponosisz czyli zostaje by kupujący sobie zadzwonił do przewoźńika i ustalił jak odbierze paczkę z magazynu rzeczy niedoręczonych. Nie daj się wrobić w reklamacje  (odrzucasz), roszczenia(stwierdzasz bezpodstawność roszczenia) etc wmawianie allegro że coś musisz jako osoba prywatna przepisy są jasne. A jeśli sprzedałaś jako firma to masz dużżżży problem

oznacz moderatorów

ewula85_2008
#7 Wielbiciel

Sprzedane jako osoba prywatna. Miałam już raz podobna sytuacja. Kupujący nie odebrał paczki, wróciła do paczkomatu. Nie było mnie wtedy w domu. Kontaktowałam się z pomocą Allegro i napisali, że muszę odebrać paczkę i ustalić z kupującym nowe warunki dostawy.  Wykupilam wiec przedłużenie paczki. Chciałam obciążyć kupującego tym kosztem, ale w allegro mi napisali, że nie mogę tego zrobić. Finalnie kupujący zapłacił za ponowna wysyłkę, koszty przedłużenia paczki poniosłam ja.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ewula85_2008 zgłoś reklamację do allegro z roszczeniem oddania kasy konsultanci prawnych aktów to nawet nie czytali, nie musisz nic odbierać wyślij tylko w dyskusji albo w wiadomości do kupującego nr paczki  i tyle się kończy twoja odpowiedzialność a jak będą ci wmawiać durnoty to się tu odezwij ścigniemy konsultanta nieuka prawnego przez moderację. Zapytam jeszcze płacił za wysyłkę czy to jakiś smart w lokalnie?

oznacz moderatorów

ewula85_2008
#7 Wielbiciel

Za przesyłkę kupujący zapłacił. 31zl przedmiot + 10,95 zł przesyłka. Za przesyłkę i prowizje od sprzedaży muszę rozliczyć się z allegro. Dziękuję za odpowiedzi. Uspokoiłam się. Wysyłam do kupującego numer paczki. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ewula85_2008 dodaj jeszcze że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa pocztowego oraz warunkami sprzedaży regulowanymi ze strony kodeksu postępowania cywilnego między stronami transakcji będącymi osobami prywatnymi ma on obowiązek odzyskać swoją własność od przewoźnika i podjąć z nim kontakt w celu przeslania mu paczki z magazynu rzeczy niedoręczonych

oznacz moderatorów