anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujacy zwrocil uszkodzony przedmiot

Pafcio_pafcio
#8 Zapaleniec#

Witam. Sprzedałem szynę picatinny na rewolwer czarnoprochowy firmy uberti. Kupujacy napisał do mnie ze szyna nie pasuje na jego rewolwer i poukrecal śrubki i chce ją zwrocic. Dodatkowo sciskal ją kombinerkami przez co szyna nadaje sie do smieci. Kupujacy otworzył spor na allegro. Dodatkowo w aukcji zamiescilem filmik jak powinien przebiegac prawidlowy montaz. Nic tam nie bylo o sciskaniu kombinerkami itd. Prosiłem sprzedającego o jakiekolwiek potwierdzenie ze rewolwer jest firmy uberti a nie innej bo mam do tego watpliwosci. Kupujacy odmawia przeslania jakichkolwiek dowodow. Allegro podalo kupujacemu moj adres na ktory kupukacy zwrocil uszkodzona szynę ktora nadaje sie tylko do smieci. Co moge w takim wypadku zrobic? Mam wrazenie ze Allegro kompletnie ignoruje to co ja pisze. Naprawde mozna zamawiac na allegro niszczyc zakupiony produkt a potem jak gdyby nigdy nic go odeslac i otrzymac zwrot? Prosze o pomoc.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Pafcio_pafcio oddaj 1 zł bo coś musisz , szczegółowo uzasadnij umniejszenie zwrotu , poprzyj zdjęciami tego co odesłał klient , poinformuj dodatkowo ,że wyślesz rachunek za utylizację .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria osoba prywatna nic nie musi robić tylko odrzucić roszczenie

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Odtzuć reklamację towar uszkodzony w wyniku nieprawidlowego montażu, sprzedales jako prywatna osoba czy firma?

oznacz moderatorów

Pafcio_pafcio
#8 Zapaleniec#

Osoba prywatna

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Odrzuć reklamację w dyskusji i tyle nie mają prawa cie obciążyć wklej zdjęcia zepsutego przedmiotu i ślady kombinerek nieumiejetny montaż i użycie nieodpowiednich narzędzi ps nie musisz wnikać co za rewolwer ma kupujący kupił od osoby prywatnej zwrot mu nie przysługuje ani ty nie musisz wiedzieć czy będzie pasowalo czy nie nic cię to nie obchodzi 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Pafcio_pafcio Jako prywatny sprzedający nie masz obowiązku przyjmować zwrotu.

Kupujący może złożyć reklamację ale jeśli fizycznie uszkodził przedmiot to możesz ją odrzucić z tego właśnie powodu.

W dyskusji napisz, że nie wyrażasz zgody na odstąpienie od umowy.

Jak przesyłka do Ciebie trafi to w dyskusji załącz zdjęcia i napisz że reklamację odrzucasz z powodu uszkodzeń mechanicznych.

Ważne - pamiętaj, że musisz odpisywać na każdą wiadomość kupującego w dyskusji niezależnie od tego co napisze. Nawet jeśli napisze "ok" albo wyśle chociażby "." to musisz na to odpisać nawet cokolwiek - Twoja wiadomość musi być zawsze ostatnia.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#14 Krzewiciel#

To był zwykły zwrot a nie reklamacja?
Udokumentuj stan w jakim produkt wrócił. Opisz to wszystko w dyskusji, jeżeli masz dyskusję założona przez klienta, możesz dodać zdjęcia uszkodzeń.
Jeżeli nie masz to w mailu do klienta. I zwróć klientowi tyle ile ta szyna jest teraz warta. Musisz zwrócić jakąkolwiek kwotę, np. 1 zł.
Klient ma prawo wystawić Ci negatywa, allegro nic z tym nie zrobi.

oznacz moderatorów

Pafcio_pafcio
#8 Zapaleniec#

A w jaki sposob moge mu odeslac 1zl? W allegro widze tylko opcje zeby zwrocic calosc kwoty.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Nie musisz nic zwracać. 
Zrób tak jak napisałem - napisz że nie wyrażasz zgody na odstąpienie od umowy a reklamację odrzuć. 
Towar pozostanie własnością kupującego. 

oznacz moderatorów

Pafcio_pafcio
#8 Zapaleniec#

Tylko ze on odeslal to na moj adres a listonosz wrzucil to do skrzynki. Co w takim wypadku?

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@Pafcio_pafcio To nie zmienia własności przedmiotu. Nadal jest własnością kupującego. Wezwij go do odebrania przedmiotu, albo niech zapłaci za odesłanie.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Pafcio_pafcio

Jak to zwykły list (taki bez numeru), to nie ma możliwości udowodnienia, że kupujący cokolwiek wysłał, ani że adresat cokolwiek dostał.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@pecela No niekoniecznie, może mu listonosz polecone wrzuca do skrzynki.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Pafcio_pafcio @Dokładnie to samo co napisałem wcześniej 😉

oznacz moderatorów