anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowy trend wyłudzeń zwrotu pieniędzy

MAMY ROZWIĄZANIE!
fuzja88
#8 Zapaleniec

Witam. Pewnie niektórzy słyszeli niejednokrotnie, że na innych portalach ludzie przerabiają zdjęcia w AI zakupionych przedmiotów, żeby otrzymać potem zwrot pieniędzy.
No to widzę, że bardzo podobna praktyka jest stosowana na allegro.

Na lokalnie sprzedaję w miarę od niedawna, jednak wszystkie przedmioty jakie sprzedaje są wirtualne. Konta do gier lub przedmioty do gier.
Konta do gier które sprzedaję, mają to do siebie, że po sprzedaży, kupujący może permanentnie zabezpieczyć takie konto przed kradzieżą poprzez chociażby doładowanie konta kartą kredytową czy dodanie do konta numeru telefonu lub aplikację 2fa. Jeśli coś takiego jest zrobione na koncie - uznanie zwrotu pieniędzy, skończyłoby się tym, że klient otrzyma zwrot pieniędzy, a ja nie odzyskam konta, lub odzyskam je na chwilę, ponieważ on w każdej chwili może odzyskać do niego dostęp, podając supportowi powyższe dane, które udowadniają, ze to on jest właścicielem konta. 
Troszkę się zorientowałem i nie jestem odosobnionym przypadkiem, gdzie ktoś próbuje wyłudzić w ten sposób zwrot pieniędzy.

W moim przypadku klient odezwał się po 2 tygodniach od zakupu, twierdząc że odebrałem mu dostęp do konta i przejąłem mu konto które kupił i poprosił o zwrot pieniędzy. Rzecz jasna, były to oszczerstwa.
Już niejeden przedmiot na allegro sprzedawałem i to za kilkukrotnie większe sumy i wszystko odbywało się bez zastrzeżeń. Oczywiście od razu zaproponowałem tej osobie złożyć zawiadomienie na policji o kradzieży - Ja nie mam nic sobie do zarzucenia, jeśli twierdzi że mu ktoś coś ukradł, niech tam docieka swoich praw.
I w sumie dopiero po tym fakcie zauważyłem, że konto allegro kupującego zostało założone na jakiś adres e-mail z generatora. Więc zapewne wszystkie dane na koncie mogą być fałszywe. 

Piszę ten temat, ponieważ wiem, że na innych portalach takie wyłudzenia często są rozpatrywane na korzyść osoby, które próbuje wyłudzić zwrot pieniędzy, a kosztami jest obciążana osoba, która sprzedaje przedmiot.

Moje pytanie brzmi, jak allegro respektuje się na tą sytuację? Bo jeśli mam sprzedać komuś przedmiot, stracić do niego dostęp, a potem być obciążony zwrotem środków na korzyść takiego wyłudzacza, to wolę jednak zaprzestać cokolwiek sprzedawać na tym portalu.

Troszkę to jest absurdalne, patrząc na to, że kupujący często mają obawy odnośnie oszustw na portalach aukcyjnych, a tu jednak nie tylko oni, ale również kupujący powinni się zaczynać oto obawiać.

Ktoś miał może tutaj podobne doświadczenia?

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23
Client:111854002
#7 Wielbiciel

Ja mam taki problem ze stroną sprzedajkonto.pl Sprzedałem konto w Lolu im dwa lata temu. Nagle po 2 latach stracili dostęp i uważają że je odzyskałem 😂 grożą mi sprawą w sądzie. Sprzedałem to sprzedałem. Miałem centralnie je w poważaniu. Konto jakbym miał je to by miało z dobre 10 lat jak nie więcej. I myślą że ja będę znał każda odpowiedź na odzyskanie konta po tylu latach. Nie wiem w sumie co aktualnie z tym zrobić 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:111854002 odpowiedzią na twoje pytanie jest art 6kc strona pozywająca ma udowodnić pozwanej swoje racje w sądzie a nie pozwany ma udowadniać że nie jest wielbłądem

oznacz moderatorów
Client:111854002
#7 Wielbiciel

No niech sobie dochodzą do tego. Ja nie odzyskałem,nie mam konta.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:111854002 możesz tez wysłac pismo z wyjaśnieniami że nie masz ze sprawa nic do czynienia plus wezwanie do zaniechania nękania w tej sprawie z dopiskiem że jeśli chcą to mogą sprawe założyć w sądzie rejonowym właściwym do miejsca zamieszkania powoda i że nie życzysz sobie kontaktu z ich strony aż do ewentualnej rozprawy sądowej i dalsze próby kontaktu potraktujesz jako nękanie z poinformowaniem odpowiednich służb. Oczywiście pilnuj by polecone odbierac pod miejscem zameldowania nie zamieszkania.

oznacz moderatorów