anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odzysk pieniedzy

szczupakrc
#1 Nowicjusz#

Jakie mam prawa w odzyskaniu pieniędzy od kupującego a mianowicie Kupujący wyprał dostawę InPost za pobraniem omyłkowo wysłałem bez pobrania a kupujący nie podejmuje żadnego dialogu w tej sprawie dodam że Paczka została odebrana przez kupującego 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

LEW433
#21 Demiurg#

Napisz mu ze czekasz na zapłacenie bo zgłosisz go na Policję.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szczupakrc  zależy od wartości i czy jest sie o co bić.

Jeśli wartośc niewielka - szkoda czasu i zachodu

Jeśłi wartość spora

1: wysyłamy pismo do kupującego ( najlepiej za potwierdzeniem nadania) informując iż doszło do pomyłki i w dostawie zamówienia XXX nie została wystawiona kwota pobrania i w obecnej sytuacji prosimy o dokonanie zapłaty na rachunek YYYY w ciagu XXX dni od otrzymania pisma ( grzecznie jest w tej sytuacji zaproponowac kupujacemy jakiś  rabat za fatyge ). Jednocześnie możesz poinfromowac iż jeśłi kwota nie wpłynie na podane konto bedziesz zmuszony zgłosić sprawe na policje z art 286 par 1

Art.  286.  [Oszustwo]
§  1. 
 Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

W tym przypadku zachodzi przesłanka 1) osiagnięcie korzysci majątkowej
oraz  2 ) wyzyskanie błędu
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Ja tam kiedyś napisałam ,że mam dowody że paczkę odebrała i pójdę do esądu. Normalnie przelew błyskawiczny. A paczkę "syn zostawił w drugim mieszkaniu". Tylko to nie było z allegro , a paczkę mąż z rozpędu wysłał...

oznacz moderatorów