Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, jestem użytkownikiem Allegro od około 10 lat i pierwszy raz zostałem oszukany, co byście zrobili?
Krótki opis:
2 dni temu zakupiłem konto do darmowej gry Fortnite za około 300zł (Tak, jest to zgodne z regulaminem Allegro). Przed zakupem oczywiście zapytałem się czy sprzedający jest pierwszym oraz jedynym właścicielem, czy po zakupie można zmienić wszystkie dane etc. - wszystko fajnie, pięknie, sprzedający odpowiadał w parę sekund. Zdecydowałem się więc na zakup, opłaciłem przedmiot i zapytałem się kiedy można spodziewać się dostawy. Kupujący nagle przestał odpisywać, mimo odczytanych wiadomości... Dopiero po godzinie i zagrożeniu otworzeniem sporu na Allegro kupujący odrazu odpisał, że za chwilę wyśle dane.
Godzinę pózniej dostałem email z danymi logowania. Sprawdziłem po paru minutach i... Nie działa. Sprzedający twierdzi iż sprawdził dane i w 100% wysłał je poprawne.
Sprawdziłem konto sprzedającego i... Świeże konto założone w tym miesiącu, brak jakichkolwiek danych sprzedającego po za imieniem i nazwiskiem oraz w poprzednich dniach sprzedał tak już PARĘ kont. (Co jest dziwne, bo zwykle ma się tylko jedno. Kto ładował by pieniądze w rozwój paru na raz?...).
Otworzyłem więc spór, lecz sprzedający twierdzi iż nie zrobi zwrotu z racji na to, że będzie on stratny i z jego punktu widzenia to ja zmieniłem dane i teraz próbuję odzyskać jeszcze pieniądze.
Co w takim wypadku mam zrobić? Z AllegroProtect zapewne dostanę zwrot (w ostatnich latach kupowałem wiele kont za 800-1500zł i nigdy nie było problemów), lecz w takim wypadku sprzedający będzie bezkarny i kto wie, może dalej będzie tak naciągał niewinne osoby. Zgłaszać to na Policję i ciągnąć sprawę dalej? Z tego co wiem, wystarczy od nich pismo do platformy EpicGames z zapytaniem się z kto się na nie logował i z jakiego adresu IP i pozamiatane :).
Z góry dziękuję za odpowiedz!
Nie zgłaszaj na razie na Policję, może tego zażądać Allegro jak dojdzie do wypłaty rekompensaty, więc zaczekaj. Zobaczysz jak potoczy się dyskusja i wówczas odznacz ja jako nierozwiązana, jakby co.
Dzięki za odpowiedź, tak chyba zrobię. Najlepsze jest to, że teraz sprzedający napisał że nie jest pierwszym właścicielem konta a kupił je gdzieś (w pierwszej wiadomości przed kupnem odrazu pytałem się o to i wtedy napisał że tak, pierwszy i jedyny właściciel). Odrazu jak mu to wytknąłem, skasował swoje kolejne ogłoszenia z kontami... Masakra. No nic, czekam jeszcze 12 dni i zobaczymy co zrobi AllegroProtect.
Wg regulaminu po 14dniach -AP, ale mogą wcześniej Ci umożliwić.
prawie nikt w pl nie ma stałego adresu ip więc nie wiem co ma być pozamiatane a jak ktoś jeszcze załączy vpn przed logowaniem to ci pokaże lokalizację np w Tajlandii. Allegro powinno zwyczajnie zabronić sprzedaży kont bo wał wała wałem pogania
@az1rael "Allegro powinno zwyczajnie zabronić sprzedaży kont bo wał wała wałem pogania"
Myślisz że Allegro zrezygnuje z zysków, z prowizji od sprzedaży kont ?
@br. Myśle że powinni policzyć czy te zyski są niższe niż wypłacany protect po sprzedaży praktycznie każdy post poruszający ten temat kończy się protectem
Na pewno to policzyli, jeśli będzie zbyt dużo odszkodowań to najpierw przestaną wypłacać odszkodowania z Protect